ŽIVOT ŽUPE

Proslava 300 godina proširenja župne crkve


Božićni koncert

Glazbeno društvo "SPINČIĆI" iz Kastva i ove je godine priredilo u našoj crkvi svoj prekrasni božićni koncert na sv. Misi na sam Božić i kratko poslije sv. Mise.
Gosti su bile dvije mlade djevojke iz Rijeke, Ivana i Maja.

Dirigentska je palica bila u rukama majestra Prše koji je svima čestitao Božić i Novu Godinu, a župnik je posebno čestitao majestru na prinovi u obitelji - rodio se Prši mali David prije sedam dana. Sada više mali Luka nije sam! Čestitamo!


Maestro Prša

Maja i Ivana

Prisutni su sa velikim zanimanjem pratili božićni koncert Glazbenog društva "SPINČIĆI".

Mladost je budućnost Glazbenog društva "SPINČIĆI"!

Polnoćka u Kastvu

Dana 24.12.2008. točno u pola noći veliki broj vjernika proslavio je Svetu Misu POLNOĆKU.

Božićni program školske djece

Dana 21. 12. 2008. naša školska djeca iz osnovne škole "Milan Brozović" iz Kastva imali su svoj božićni program. Bilo je prelijepo.

Djecu je uvijek dojmljivo i gledati i slušati.


Svi su pozorno pratili božićni program naše djece!

I župnik i ravnateljica škole "Milan Brozović" iz Kastva, gđa. Sandra Krpan svima su prisutnima zaželjeli Sretan Božić i Novu Godinu.


Raspored Sv. Misa u ovom tjednu

Pon.29.12.2008. Uto. 30.12.2008. Sri. 31.12.2008.
Silevstar
Čet. 01.01.2009.
Sveta Marija Bogorodica
NOVA GODINA
Pet. 02.12.2009. Sub. 03.12.2009.
Presveto Ime Isusa
Ned. 04.12.2009.
2. ned. po Bož.
nema Sv. Mise 07 sati 16 sati
zahvalnica
11 i 17 sati 07 sati 07 sati 08 i 11 sati


Sveta Obitelj

Kad se zatim po Mojsijevu Zakonu navršiše dani njihova čišćenja, poniješe ga u Jeruzalem da ga prikažu Gospodinu - kao što piše u Zakonu Gospodnjem: Svako muško prvorođenče neka se posveti Gospodinu! - i da prinesu žrtvu kako je rečeno u Zakonu Gospodnjem: dvije grlice ili dva golubića. Živio tada u Jeruzalemu čovjek po imenu Šimun. Taj čovjek, pravedan i bogobojazan, iščekivaše Utjehu Izraelovu i Duh Sveti bijaše na njemu. Objavio mu Duh Sveti da neće vidjeti smrti dok ne vidi Pomazanika Gospodnjega. Ponukan od Duha, dođe u Hram. I kad roditelji uniješe dijete Isusa da obave što o njemu propisuje Zakon, primi ga on u naručje, blagoslovi Boga i reče: "Sad otpuštaš slugu svojega, Gospodaru, po riječi svojoj, u miru! Ta vidješe oči moje spasenje tvoje, koje si pripravio pred licem svih naroda: svjetlost na prosvjetljenje naroda, slavu puka svoga izraelskoga." Otac njegov i majka divili se što se to o njemu govori. Šimun ih blagoslovi i reče Mariji, majci njegovoj: "Ovaj je evo postavljen na propast i uzdignuće mnogima u Izraelu i za znak osporavan - a i tebi će samoj mač probosti dušu - da se razotkriju namisli mnogih srdaca!" A bijaše neka proročica Ana, kći Penuelova, iz plemena Ašerova, žena veoma odmakla u godinama. Nakon djevojaštva živjela je s mužem sedam godina, a sama kao udovica do osamdeset i četvrte. Nije napuštala Hrama, nego je postovima i molitvama danju i noću služila Bogu. Upravo u taj čas nadođe. Hvalila je Boga i svima koji iščekivahu otkupljenje Jeruzalema pripovijedala o djetetu. Kad obaviše sve po Zakonu Gospodnjem, vratiše se u Galileju, u svoj grad Nazaret. A dijete je raslo, jačalo i napunjalo se mudrosti i milost je Božja bila na njemu.

Lk 2, 22-40Božićna priredba udruge "Za bolji svijet"

Volonterska udruga "ZA BOLJI SVIJET" iz naše župe u kojoj su članovi iz mnogobrojnih zemalja svijeta, održali su dana 14. prosinca 2008. nakon sv. Mise u 11 sati svoj božićni program.
Bilo je prelijepo, pa im se stoga od srca zahvaljujemo!

Udrugu "Za bolji svijet" sa osobitim su zanimanjem pratila naša djeca.


Program je bio i za odrasle zanimljiv.

Neki od ministranata, kao npr. najmanji Andrija, aktivno su sudjelovali u toj priredbi.


SVETA LUCIJA

Na dan zaštitnice vida, svetice i mučenice iz III. stoljeća Sv. Lucije, 13. prosinca, sije se pšenica, simbol života u katolika.
Njezine proklijale vlati zasjat će uz svjetlost svijeća u svom zelenilu na sam Božić.

Jaslice svijeta

Dio postava Međunarodnog muzeja Rođenja iz Betlehema „Jaslice svijeta“, ove je godine izložen u Rijeci, u Pomorskom i povijesnom muzeju. Riječani će tijekom prosinca i siječnja imati priliku pogledati 150 jaslica koje dočaravaju dio tradicije različitih zemalja, od brojnih regija Italije, Francuske, Španjolske, Slovenije, Švicarske, Njemačke, Austrije, Češke, Portugala, Albanije do Afrike, Latinske Amerike, Koreje, Kine, Japan te, dakako, Hrvatske. Jaslice su različitih dimenzija, od minijatura do jaslica visokih i do 2 metra, a vidljiva je raznolikost i maštovitost u korištenju materijala za izradu. Svaki je umjetnik u univerzalni motiv jaslica utkao dio kulture iz koje dolazi, što svaki od eksponata čini jedinstvenim.

Organizatori iz Pomorskog i povijesnog muzeja ističu kako izložba Jaslice svijeta od 2000. godine gostuje u odabranim gradovima, a Rijeka je prvi hrvatski grad u kojem je predstavljena. Posvećena je uspomeni na papu Ivana Pavla II., a njezinim se predstavljanjem obilježava peta obljetnica njegova posjeta Rijeci. Za vrijeme trajanja izložbe od 21. studenog do 31. siječnja, Muzej će za posjetitelje biti otvoren od utorka do petka od 9 do 20 sati te subotom i nedjeljom od 9 do 13 sati.

Međunarodni muzej Rođenja iz Betlehema osnovan je inicijativom UNESCO-a 2000. godine, a nastao je prema zamisli dr. Alfreda Troisia, organizatora Međunarodne izložbe umjetničkih i tradicijskih jaslica u Veroni koja već 25 godina pobuđuje izuzetnu pažnju javnosti i posjetitelja. Cilj je izložbe, navode riječki organizatori, prenošenje poruke mira i bratstva među narodima, dijalog medu različitim kulturama te obnavljanje i vrednovanje zajedničke kulturne baštine.

preuzeto sa Rijekče nadbiskupije

Dana 22. veljače 2009. Hrvatska će televizija
vršiti izravni prijenos sv. Mise iz kastavske župne crkve.

Uređena vrata na crkvi


vrata prije uređenja

vrata nakon uređenja
Ovih dana završeni su radovi na vratima naše crkve, te su ona zasjala punim sjajem.


Predstavljena nova Biblija

Dana 30.studenog 2008. predstavljena je novonabavljena Biblija povodom 300 godina proširenja naše crkve Sv. Jelene Križarice.
Ručno uvezano i bogato ilustrirano izdanje Biblije, priredile su izdavačke kuće Mozaik knjiga i Kršćanska sadašnjost .
Ovo luksuzno izdanje 'Biblije' - u koži sa zlatnim ornamentima i ručno izrađenim, baršunom podstavljenim i sa zlatnim ornamentima i pokrovom ukrašenim drvenim kovčežićem, dosad je najambiciozniji pojekt ove vrste kod nas!

Bibliju je predstavio gospodin Ilija Lucić predstavnik Mozaik knjiga, a naša župa imala je čast biti među prvima koja je nabavila Billiju.Nova škropionicaPovodom proslave 300 godina proširenja naše župne crkve
gospodin V. Turak izradio je kamenu škropionicu sa likom Sv. Jelene Križarice.

Novo vatrogasno vozilo

Dana 27. 11. 2008. Vatrogasna jedinica u Kastvu dobila je novo vozilo.
Uz mnogobrojne visoke uzvanike, primopredaji je prisustvovao i kastavski župnik koji je vozilo i blagoslovio.

Autor fotografija je gosp. Vedran Karuza

SVETA CECILIJA

Prema pučkoj legendi, Cecilija je bila kći rimskog patricija (III.st.) koji ju je odgajao kao kršćanku. Zaručena za plemića po imenu Valerijana, no nakon vjenčanja reče ona svome mužu da je položila zavjet djevičanstva, moleći ga da taj njezin zavjet poštuje. Valerijan pristade, uz uvjet da uzmogne vidjeti anđela za kojega ona kaže da nad njom bdije. Cecilija pošalje svoga muža k papi Urbanu koji se je s kršćanima krio u katakombama u Rimu. Ondje se i Valerijan obrati na kršćanstvo. Vraćajući se k Ceciliji, opazi anđela kako stoji do nje držeći dvije cvjetne krune. Anđeo položi krunu od ljiljana na glavu Ceciliji, a krunu od ruža na glavu Valerijanu. Uz pomoć anđelovu obrati se na kršćanstvo i Valerijanov brat Tiburcije, i braća počeše propovijedati Kristovo evanđelje. Doznavši zato rimski upravitelj, zapovijedi im da prestanu, no kad oni to ne htjedoše, dade ih pogubiti. Isprva Ceciliju poštedi, nadajući se zadobiti njezino veliko bogatstvo. Naredi joj da se žrtvuje bogovima. Kad ona to odbije, pokuša je udaviti. Čudom ostade ona nezlijeđena, pa upravitelj pošalje po krvnika da joj odrubi glavu. Krvnik triput pokuša ali joj svaki put samo izrani vrat. Cecilija na životu ostade još tri dana, i za to vrijeme razdijeli sve svoje imanje siromasima.

Smatralo se da je Cecilija za svoga života bila tako bliska nebu te je mogla čuti anđeosko pjevanje. Govorilo se da ona može svirati na svakom glazbalu. Stoga ona izumi orgulje i posveti ih za bogoslužje. Zato se časti kao zaštitnica glazbe i glazbenika.

Dani sjećanja na Vukovar

U povodu dana sjećanja na herojski Vukovar, Klub gimnazijalaca 'Ivan Merz' Prve sušačke hrvatske gimnazije u Rijeci u suradnji s 128.brigadom HV Rijeka, riječkim braniteljima i Udrugom udovica branitelja, drugu godinu zaredom organizira komemorativnu manifestaciju "Vukovar u Rijeci".

U dvorani Sušačke gimnazije 17. studenog održat će se komemorativni susret nakon kojega će kolona sjećanja u mimohodu sa svijećama krenuti prema Mostu branitelja gdje će moliti za sve branitelje.

Priča o gradu"SLUŠAJ KAKO GRMI, KAKO MORE PJENI
PITAJU TE JESU LI ZABORAVLJENI?
ZA NJIH SE POMOLI
NEK MI BRAĆA ZNAJU
HEROJI SE NIKAD NE ZABORAVLJAJU"
Odustajem od svih traženja pravde, istine, odustajem od pokušaja da ideale podredim vlastitom životu, odustajem od svega što sam još jučer smatrao nužnim za nekakav dobar početak, ili dobar kraj. Vjerojatno bih odustao i od sebe sama, ali ne mogu. Jer, tko će ostati ako se svi odreknemo sebe i pobjegnemo u svoj strah? Kome ostaviti grad? Tko će mi ga čuvati dok mene ne bude, dok se budem tražio po smetlištima ljudskih duša, dok budem onako sam bez sebe glavinjao, ranjiv i umoran, u vrućici, dok moje oči budu rasle pred osobnim porazom? Tko će čuvati moj grad, moje prijatelje, tko će Vukovar iznijeti iz mraka?

Nema leđa jačih od mojih i vaših, i zato, ako vam nije teško, ako je u vama ostalo još mladenačkog šaputanja, pridružite se. Netko je dirao moje parkove, klupe na kojima su još urezana vaša imena, sjenu u kojoj ste istodobno i dali, i primili prvi poljubac -netko je jednostavno sve ukrao jer, kako objasniti da ni Sjene nema? Nema izloga u kojem ste se divili vlastitim radostima, nema kina u kojem ste gledali najtužniji film, vaša je prošlost jednostavno razorena i sada nemate ništa. Morate iznova graditi. Prvo, svoju prošlost, tražiti svoje korijenje, zatim, svoju sadašnjost, a onda, ako vam ostane snage, uložite je u budućnost. I nemojte biti sami u budućnosti. A grad, za nj ne brinite, on je sve vrijeme bio u vama. Samo skriven.

Da ga krvnik ne nađe. Grad - to ste vi.

Siniša Glavašević

Europski susret mladih u Bruxellesu

Hodočašće povjerenja na zemlji
31. Europski susret mladih
Taizé - Bruxelles

29.12.2008. - 2.1.2009.

PRIJAVE TRAJU DO 25. STUDENOGA

Za dodatne informacije možete naći na www.taize.fr/hr

Župnik u "Gromači"U utorak 11.11.2008. u 21 sat na kanalu RI u emisiju "Gromača" gost je bio naš župnik Franjo Jurčević.
Svojim karakterističnim humorom i srdačnosti začinio je cijelu emisiju.
Svi koji su gledali "Gromaču" zasigurno su uživali,a oni koji to nisu mogu žaliti.

Naručeno izdanje BIBILIJE vrijedno 16.000 kn

Izdavačke kuće Mozaik knjiga i Kršćanska sadašnjost priredile su raritetno, ručno uvezano i bogato ilustrirano izdanje Biblije.
Ovo luksuzno izdanje 'Biblije' - u koži sa zlatnim ornamentima i ručno izrađenim, baršunom podstavljenim i sa zlatnim ornamentima i pokrovom ukrašenim drvenim kovčežićem, dosad je najambiciozniji pojekt ove vrste kod nas!

Naša župa postati će vlasnica jedne od tih Biblija, koja će nositi broj 300 u znak spomena na proslavu 300 godina proširenja naše župne crkve.

‘Biblija’ je opremljena s više od 300 reprodukcija ilustracija od čega ih je više od 100 ukrašeno zlatnom folijom. Riječ je o reprodukcijama ilustracija koje su nastale od 1000. do 1610. godine, u okrilju europskog rimokatoličkog svijeta, od Engleske do Rumunjske, a bile su izrađene kao ekskluzivni darovi kojima su kraljevi častili kraljeve, pa su ubrzo postale najdragocijenije blago dvorskih riznica.
Tekst ‘Biblije’ je hrvatski standardni prijevod koji se rabi u bogoslužju i u stručnim teološkim izdanjima te slovi kao najsuvremeniji prijevod Staroga i Novog zavjeta a predstavlja rad ponajboljih hrvatskih bibličara i književnika.
Biblija je tiskana u OGRANIČENOJ NAKLADI od 1. 500 numeriranih primjeraka. Svi su primjerci ručno uvezani unikati.
Uz knjigu kupac dobiva i vlasnički list ovjeren od javnog bilježnika sa kaligrafskim upisom imena i prezimena, numeracijskog broja i broja dokumenta!
Više o BIBLIJI

32. kroz godinu
Posveta Lateranske bazilike


Blizu bijaše židovska Pasha. Stoga Isus uziđe u Jeruzalem. U Hramu nađe prodavače volova, ovaca i golubova i mjenjače gdje sjede. I načini bič od užeta te ih sve istjera iz Hrama zajedno s ovcama i volovima. Mjenjačima rasu novac i stolove isprevrta, a prodavačima golubova reče: "Nosite to odavde i ne činite od kuće Oca mojega kuću trgovačku."

Prisjetiše se njegovi učenici da je pisano: Izjeda me revnost za Dom tvoj. Nato se umiješaju Židovi i upitaju ga: "Koje nam znamenje možeš pokazati da to smiješ činiti?" Odgovori im Isus: "Razvalite ovaj hram i ja ću ga u tri dana podići." Rekoše mu nato Židovi: "Četrdeset i šest godina gradio se ovaj Hram, a ti da ćeš ga u tri dana podići?" No on je govorio o hramu svoga tijela. Pošto uskrsnu od mrtvih, prisjetiše se njegovi učenici da je to htio reći te povjerovaše Pismu i besjedi koju Isus reče.

Isusove su riječi jednako ozbiljne i aktulane i za nas vjernike danas. Nemoguće je živjeti kršćanskim životom, a ne prihvaćati crkveno zajedništvo, svetost crkvenog prostora, potrebu susreta s Bogom u njegovom duhovnom domu.
Židovi su hramski prostor pretvorili u mjesto trgovanja. Umjesto da ih odmah osudimo, zapitajmo se na koji način mi doživljavamo crkveni prostor, kako se u njemu ponašamo, prinosimo li Bogu iskreno i raskajano srce kao žrtvu ili samo izvanjski obavljamo ono što od nas traži određeni obred? Neka nas današnja misna čitanja potaknu na dublja razmišljanja o vlastitoj pripadnosti crkvenoj zajednici kako bismo vjerodostojnije svjedočili Krista i njegovu riječ u sredini u kojoj živimo i radimo.

KK


Sveti Martin

je prvi svetac koji nije bio mučenik. On je jedan od onih ljudi o kojem su govorili čitavi naraštaji. Njegova gesta dobrotvornosti prema siromahu, što se smrzavao pred vratima grada Amiensa, davši mu polovicu svoga plašta, ispunjala je maštu mnogih, slikara i umjetnika također. Francuska ga štuje kao svoga prvotnoga zaštitnika, a u poljoprivrednim i vinogradarskim krajevima Francuske, Italije, pa i naših vinorodnih predjela "novo se vino pije na blagdan Svetoga Martina". Rođen je kao sin rimskog tribuna u današnjoj Mađarskoj 315. godine. Protiv svoje volje postaje vojnik, po želji oca i iz tog razdoblja imamo zgodu kada siromahu daje dio svoga plašta jer kod sebe nije imao novaca. Iduće je noći usnio Krista zaogrnuta njegovom polovicom plašta koji mu je rekao: "Ovim me je plaštem zaogrnuo Martin". Završivši vojnu služnu Martin je zaređen za egzorcista i za kršćanstvo pridobiva svoju majku. Odlazi u Milano i žestoko se bori protiv arijanske hereze koja niječe Kristovu istobitnost s Ocem. Martin biva protjeran iz Milana nakon čega se povlači u Poitiers, u Galiju, i tu se predao kontemplativnom životu u slavnome samostanu Ligugé. Kad je grad Turon - francuski Tours - ostao bez biskupa, pozvali su ga u taj grad da izliječi jednoga bolesnika. On je došao, ali mu tada priopćiše da je taj bolesnik turonska biskupija bez svoga pastira, koja je potrebna njegove pomoći. I bio je izabran za biskupa Turona te posvećen god. 370. O njemu se govorilo "da je bio vojnik na silu, biskup po dužnosti, a monah po izboru". Monaški mu je život najviše odgovarao, no Gospodin je želio imati ga kao pastira jedne biskupije. Kao biskup Martin se dao i na veliko djelo evangelizacije među Galima, na dobrotvorne akcije, na smirivanje duhova unutar Crkve, na otpor protiv uplitanja građanske vlasti u čisto crkvene poslove. Uvijek je bio blizu onima siromašnima, uz one progonjene. Zbog toga su ga takozvani viši krugovi znali prezirati, izrugivati, smatrati ludim. Imao je protivnika i u redovima klera. I tako je 27 godina biskupskoga života sv. Martina prošlo u suprotivštinama i progonstvima svake vrste.

Sveti Nikola Tavelić

Fra Nikola, potomak stare hrvatske plemićke obitelji Tavelića, rodio se u Šibeniku, gradu na obali Jadrana. Stupio je u franjevački red u Bribiru, gradu slavnih knezova Šubića. Studirao je filozofiju i teologiju u Zadru ili Splitu. Vjerojatno je neko vrijeme proživio na studiju u Italiji i oko 1365. ređen je za svećenika.
Kad je fra Bartul Alverenski, vikar Bosanske vikarije, na poticaj pape Grgura XI. pozvao 1372.g. iz raznih franjevačkih provincija oko 60 učenika i uzornih redovnika za misionare u Bosni, među njima je bio i fra Nikola. U jesen 1383. godine fra Nikola napušta Bosnu, odlazi u Palestinu i nastanjuje se u samostanu na Sionu. Ondje je učio arapski jezik, obilazio sveta mjesta i pripremao se za misionarski rad.
Kao redovnik i svećenik radom, studijem i molitvom uspio je ostvariti ideal kršćanstva - svetost. Posebno je važno da je bio isspunjen misionarskim idealom, pa je ne štedeći sebe 12 godina bio misionarom u Bosni.
Propovijedajući u Bosni s franjevcima iz raznih europskih zemalja pokazao je svoje široko srce, koje nije bilo sputano uskim regionalnim ili nacionalnim granicama, a rad i mučeništvo s trojicom braće iz Francuske i Italije svakako potvrđuje da je fra Nikola i u životu i u smrti bio otvoren prema svima - od braće franjevaca iz raznih europskih naroda do braće muslimana u Palestini, koje je ljubio, pa je iz ljubavi prema njima prolio svoju svjedočku krv.
Sv. Nikoli taveliću posvećena je crkva na Krnjevu

Zlatni pir obitelji Vlah

Dana 25.10.2008. u našoj župnoj crkvi zlatni pir, odnosno pedeset godišnjicu braka, proslavili su gđa. Miljenka i gosp. Drago Vlah.
Tko kaže da ljubav ne postoji? Oni su dokaz ljubavi, vjernosti, poštovanja i dobrote. Neka budu primjer svim mladima koji stupaju u brak.
Od srca im čestitamo!

Završava ljetno računanje vremenaU smislu Uredbe o računanju vremena u 2008. godini, ljetno računanje vremena završava u nedjelju, 26. listopada, u 3 sata.
Naime, pomicanjem za jedan sat unatrag vrijeme u 3 sata računa se kao 2 sata, izvijestio je Državni zavod za mjeriteljstvo.

Novi parking za školu i vrtić

Dana 23.10.2008. započeli su radovi na izgradnji novog parkirališta u neposrednoj blizini O.Š. "Milan Brozović" i vrtića "Vladimir Nazor" u Kastvu. Radove i gradilište blagoslovio je župnik F. Jurčević.

Blagoslov kruha u vrtiću

Dana 23.10.2008. župnik je blagoslovio kruh u vrtiću "Vladimir Nazor" u Kastvu, a tete i djeca su mu toplo zahvalili na tome.

Blagoslov kruha u školi

Dana 17.10.2008. u O.Š. "Milan Brozović" u Kastvu župnik je blagoslovio kruh, kolače, peciva i sve što su djeca priredila povodom Dana kruha.
Prigodni program izvela su djeca 1. i 3. razreda uz nazočnost nove ravnateljice Sandre Krpan.

Molim za kruh - meditacija

Uređenje vrata na crkvi

Dana 14. 10. 2008. započeli smo sa uređenjem trojih vratiju na župnoj crkvi.


Na slici lijeva vrata na pročelju.

Na slici lijeva vrata nakon početka osvježavanja i zaštite.

Novi tepih u crkvi

Nakon više od osam godina, stari je tepih napustio župnu crkvu dana 13. 10. 2008.
Istoga dana, tj. 13. 10. 2008. postavljen je NOVI TEPIH.
Sve je to u sklopu proslave 300-te godišnjice dogradnje naše župne crkve.
Tepih je okružen hrvatskim pleterom, isticanjem godišnjice dogradnje i hrvatskom trobojkom.
Kao i prethodni tako i ovaj tepih poklonila je tvrtka:
MARELJA d.o.o., Spinčići 180., Grad Kastav, www.marelja.hr
Najsrdačnije se zahvaljujemo na tom velikom daru.

Tepih je rađen u Njemačkoj a gospodin Marelja je zapravo poklonio dva: jedan sa natpisom a drugi čist.


Stari tepih

Novi tepih

Uređena kapelica sv. Petra na Kalvariji

Dana 13. 10. 2008. pozvao me kastavski zet, gosp. Katić na Kalvariju i veoma me ugodno iznenadio dovršetkom radova na kapelici sv. Petra na Kalvariji, za koje prije nisam niti znao.
Ovom prigodom se lijepo i srdačno zahvaljujem obiteljima KATIĆ I JARDAS na toj hvalevrijednoj akciji uređenja kapelice koja je bila u veoma lošem stanju.


Na slici g. Katić ispred svog vrijednog i lijepog djela!

Pogleda na kapelicu sa zadnje strane!

Hodočašće u Vukovar

Naša župa hodočastila je u Vukovar 07. i 08. 10. 2008.

Tom prigodom posjetili smo grad Vukovar, te je sv. Misa služena je u župi sv. Filipa i Jakova, zatim asmo posjetili Svetište Gospe od utočišta u Aljmašu,a na povratku posjetili smo i Đakovačku katedralu.

Podignuta hrvatska zastava uz crkvu

Dana 03. listopada 2008. uz križ poginulim braniteljima kod crkve podignuta je hrvatska zastava.

Dekanatski susreti pripravnika za sakrament potvrde

Inicijativom susreta kandidata za sakrament potvrde želi se samim kandidatima, kao i svima ostalima uključenima u njihovu vjerničku formaciju, posvijestiti izuzetna važnost ozbiljne pripreme kako bi primanje sakramenta kršćanske zrelosti urodilo postojanijom uključenošću u pastoral na razini župne i biskupijske zajednice.

Ured za pastoral mladih i Katehetski ured organiziraju susrete i katehezu pripravnika za sakrament potvrde za naš Kastavski dekanat 18. listopada 2008. u Srdočima

Dan neovisnosti

Dana 8. listopada u Hrvatskoj se kao državni blagdan obilježava Dan neovisnosti u sjećanje na dan kada je Sabor Republike Hrvatske 1991. godine jednoglasno donio Odluku o raskidu svih državnopravnih veza Republike Hrvatske s bivšom državom SFRJ.

Listopadske pobožnosti

Listopad je posvećen pobožnosti Krunice, molitvi koju je Blažena Djevica toliko preporučivala tijekom svojih ukazanja.
Listopadska pobožnost nastala je povodom bitke kod Lepanta kada je, 1571. godine, Zapadu zaprijetila opasnost od turske najezde. Papa Pio V. uputio je poziv kršćanima da mole Krunicu. Kako svjedoče povijesni dokumenti, narod je velikodušno odgovorio na Papin poziv da se po njezinome zagovoru otkloni opasnost turske invazije. papa je molitvi Krunice pripisao posredovanje Blažene Djevice u otklanjanju turske najezde.
Pobožnost Krunice nastala je iz potrebe srca da razmišlja o otajstvima Kristova života.
Krunica je ustvari meditacija i mnogi sveti ljudi - poznati i nepoznati kroz povijest Crkve došli su do vrhunaca mistike i kontemplacije upravo po molitvi krunice.
U molitvi krunice lako se ujedine i prepoznaju katolici cijelog svijeta - ona se u svakom dijelu svijeta moli na isti način i divan je doživljaj u velikim svetištima moliti je s mnoštvom vjernika koji iste riječi izgovaraju svatko na svom jeziku.
Neka MOLITVA KRUNICE ispuni i ovaj listopad.

Kardinal Puljić na Srdočima

Župa sv. Križa na Srdočima 14. će rujna ugostiti vrhbosanskog nadbiskupa kardinala Vinka Puljića, proslavljajući tako župni blagdan. Kardinal će misu predvoditi u 10.00 sati, nakon koje slijedi pučka svečanost, tradicionalna Križevica.

U trodnevnici uoči blagdana na Srdočima će mise u 18.30 predvoditi banjalučki biskup Franjo Komarica.

Misionar fra Ilija Barišić u našoj župiNyantede - Bukavu
Fraternité Franciscaine
KIMBULU/BUTEMBO
RD. Congo
c/o P.O. Box 251A
KASESE/Uganda, Africa
Tel. 00243/ (0) 9977 24 693
E-mail: ilija_barisic@yahoo.fr
fra Ilija Barišić
Dana 07.09.2008. u našoj župi sv. Mise predvodio je fra Ilija Barišić misionar u DR Kongu.
Fra Ilija je govorio o svom pozivu i odlasku u afričke misije, te o životu tamošnjih ljudi. 2005. godine osniva novu župu Kimbulu na sjevero-istoku DR Konga, u pokrajini Sjeverni Kiwu u biskupiju Butembo-Beni.

Ovisno o geografskom položaju sela i klimi koja tamo vlada tamošnji stanovnici lakše ili teže prihvaćaju kršćanstvo. Idealni uvjeti života nalaze se na 1700 m nadmorske visine, a kultura stanovnika i jezik omogućuju pisanje i prijevod Biblije te služenje Sv. Misa, koje redovno traju oko 2,5 sata i praćene su pjesmom i plesom, a ako se Sv. Misa sa posebnim obredom koji je odobrila katolička crkva Misa traje 4 sata.

Žitelji župe Kimbulu žive vrlo skromno u kućama koje su izgrađene od pruća i blata i moguće ih je načiniti u jednom danu. Hrane se pretežno maniokom od koje dobivaju brašno, palminim uljem i voćem. Obitelji imaju puno djece, ali je smrtnost djece do 5 godine vrlo velika zbog loših higijenskih uvjeta te nedostatka zdravstvene pomoći i loše prehrane. Žene stječu naslov majke tek sa rođenjem petog djeteta, a do tada ih nazivaju nevjestama.

Kongo je vrlo bogata zemlja i leži na dijamantima, zlatu i drugim vrijednim metalima, ali zbog nedostataka resursa i znanja prirodna bogatstva iskorištavaju stranci potičući ratove plemena kako bi još uspješnije pljačkali afrički narod.

Fra Ilija je zaključio kako je radost i blagoslov biti kršćanin, jer nam to ulijeva snagu i hrabrost u životu osobito ljudima Konga koji su svakodnevno suočeni sa teškim uvjetima života i strahom za sigurnost.

Preporučio je u naše molitve svoju misiju i ljude o kojima brine.


Fra Ilija Brišić, misonar iz Konga, predvodi sv. Misu u Kastvu dana 07. 09. 2008.

Svi su, a posebno djeca, sa velikim zanimanjem pratili što je fra Ilija pričao o Kongu i svojoj misonarskoj djelatnosti u Kongu.

Posjet bogoslova i sjemeništaraca Riječke nadbiskupije

U nedjelju, 31. kolovoza 2008. našu su župu posjetili bogoslovi i sjemeništarci Riječke nadbiskupije
na čelu sa svojim rektorom, mons. kanonikom Nikolom Uravićem.
Bili su predstavljeni našoj župskoj zajednici na sv. Misi u 11 sati.Bogoslovi i sjemeništarci Riječke nadbiskupije sa župnikom Jurčevićem i rektorom sjemeništa mons. N. Uravićem


Bogoslovi i sjemeništarci u svečanoj procesiji ulaze u crkvu. Sv. Misu i podužu ali sadržajnu propovijed održao je rektor, mons. kanonik Nikola Uravić.

Nova časna sestraDana 25. kolovoza 2008. u našu je župu došla nova časna sestra
ANKICA JURANOVIĆ, rođena 1971. blizu Žepča, BiH.
Od srca joj želimo dobrodošlicu.

Dan Hrvatskih mučenika - Udbina

Izgled buduće crkve hrvatskih mučenika Proslava Dana hrvatskih mučenika bit će na Udbini u subotu 13. rujna 2008.
Naime, prema zaključku Glavnog odbora, godišnja proslava bit će redovno u prvu subotu nakon Male Gospe.
Ta promjena učinjena je zato da proslava bude uvijek u neradni dan i izvan redovnih nedjeljnih slavlja.
Ujedno je taj dan između dana Krbavske tragedije (9. rujna) i blagdana Uzvišenja Svetoga Križa (14. rujna).
Želja je tu tragediju i sve druge kroz našu povijest gledati u svjetlu pobjedničkog Kristova križa.

Svečana sveta misa bit će u 11 sati, a tko dospije moći će se priključiti u 9.30 križnom putu od crkve Sv. Marka na Krbavskom polju prema Crkvi hrvatskih mučenika na Udbini.

Pozivamo sve vas da se u što većem broju kao pobožni hodočasnici pridružite ovom slavlju.

Opširnije informacije o projektu mogu se dobiti i na: www.hr-mucenici.hbk.hr

Oproštaj od č.s. SmiljeDana 24.08.2008. oprostili smo se od naše č.s. Smilje Pere Čirko koja je osam godina provela u našoj župi.
Sestra Smilja odlazi u Dugo Selo i želimo joj da se dobro snađe u novoj sredini,
a vjerujemo da će je svi odmah prihtavtiti i zavoljeti, kao što je i naša župska zajednica.

Draga časna, hvala za sve dobro koje ste učinila za nažu župu. Sretno!

Velika Gospa na Trsatu

Trodnevnu pripravu za svetkovinu Velike Gospe u Svetištu Majke Božje Trsatske predvodi fra Zvjezdan Linić a započet će u utorak 12. kolovoza. Marijanske pobožnosti su u 18 sati a mise u 18.30 sati.

Na sam blagdan Velike Gospe mise na Trsatu bit će u 6, 7, 8, 9, 10, 11.30 i 18.30.
Hodočasnička misa je u 10 sati, dok će hodočasničku procesiju s likom Gospe Trsatske i svečanu misu u 18.30 sati u trsatskom Perivoju predvoditi riječki nadbiskup Ivan Devčić.

Velika Gospa u Rijeci

11. - 13. kolovoza, mise trodnevnice u 19.00 sati.

Na blagdan Vele Gospe, 15. kolovoza mise će biti slavljene u 8, 10 i 19 sati. Misu u 10 sati predvodit će generalni vikar Riječke nadbiskupije, mons. Emil Svažić, bivši župnik Assunte, koji će s vjernicima proslaviti 25 godina svećeništva .

ČETVRTAK 14. kolovoza - proslava župnog blagdana, misu u 19.00 sati predvodi riječki nadbiskup Ivan Devčić

U 20.00 sati: K O N C E R T
"Va dihe mora " - ženska klapa LUKA Rijeka
Gosti: Pučke kanturice iz Vrbnika (otok Krk)
Crkveni zbor Crkve sv. Stjepana iz Dobrinja (otok Krk)
voditeljica programa: Jadranka Čubrić

...u najstarijoj župnoj crkvi u gradu koja slavi svog patrona, naša najtrofejnija klapa izvest će brojne popularne klapske uspješnice, a pridružit će im se i pučki pjevači sa otoka Krka koji će više stoljeća stare napjeve zapjevati na staroslavenskom.

13.08. u 20.00 sati KONCERT
"Collegium musicum Fluminense" i gosti pjevači

Kod pobjednika Sinjske Alke i u Kninu


Osim Knina i Čavoglava župnik Franjo Jurčević je posjetio i ovogodišnjeg pobjednika Sinjske Alke, gosp. Andriju Hrgovića.
Dvije rođene tekte gospodina Andrije su vrijedne i dobre župljanke župe sv. Jelene u Kastvu: Slavica Beno i Ivanka Bakić.
Ivanka je ujedno i blizanka sa Andrijinom mamom Dragicom.Ponosna tetka Ivanka, blizanka sa Andrijinom mamom Dragicom!

Presretna mama Dragica, pobjednik Alke Andrija i župnik Franjo Jurčević u stanu Hrgovića u Sinju.

Pobjednik Alke, gosp. Andrija Hrgović, Iris Paulić i tetka Ivanka!

Kod Hrgovića u Sinju našao se također i gosp. Ljubo Jurčić koji je inače "počasni član Pusnog odbora Jurčići" iz Kastva.
Rado se je slikao sa župnikom Franjom Jurčevićem, bez obzira na stranačko usmjerenje!

Postrojbe oslobodilačke Hrvatske vojske na stadionu u Kninu dana 05. kolovoza 2008.

Cijela ekipa u Kninu na 13. godišnjicu oslobodilačke akcije OLUJA!

Schönstattska Gospa u Katsvu

Akcija hodočasničke Gospe proširila se u cijelom svijetu s 250 000 slika. Ideja te inicijative je stvaranje krugova od 10 – 15 obitelji, među kojima svaki mjesec kruži Gospina slika iz schönstattskog svetišta. Marija, na taj način, želi u naše domove donijeti Krista, produbiti molitveni život, potaknuti međusobnu povezanost, stvoriti oaze povjerenja, radosti i mira. Nema određenih molitvenih obveza. Marija dolazi kao gost, a mi si možemo postaviti samo jedno pitanje: Koje ćemo mjesto Gospi dati u svom domu i kako njegujemo kontakt s Njom?

Schönstatt je, prije svega, apostolski pokret i želi osposobiti laike da budu mali apostoli na svom mjestu u svijetu, kao kvasac ili sol, ili svijeća koja rasvjetljuje tamu svojim svjetlom.

Svi koji žele Schönstattsku Gospu primiti u svoj dom mogu se javiti
gđi. Mariji Poropat ili č.s. Marineli.

Sve o Schönstattskoj Gospi, «Majkci Triput Divnoj», pročitajte ovdje

DAN DOMOVINSKE ZAHVALNOSTI5. kolovoza Hrvatska slavi Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, sjećajući se 5. kolovoza 1995. kada je u akciji Oluja oslobođen grad Knin, središte srpske pobune od početka 90-ih.

Posjet "Župnikovog prijatelja" župniku

Prvi susret "u živo" župnika i "Župnikovog prijatelja" sa obitelji dana 11.07.2008."Župnikov prijatelj" i župnik

Obitelj "Župnikovog prijatelja" - supruga finkinja Sara, sinovi Andrija i Luka, te kćer Lidija.

Časna sestra Magdalena i časna sestra Smilja odlaze sa župe

Č.s. Magdalena Mikašek
Č.s. Magdalena Mikašek
Ove nedjelje 13. srpnja oprostit ćemo se od naše najstarije časne sestre Magdalene, koja odlazi u Križevce.

Sestra Magdalena u našoj župi bila je umirovljenica, no unatoč poznim godinama brinula je o potrebitima, starima i nemoćnim.

Sa velikom ljubavi uzgajala je cvijeće na terasi čashih sestara, i brinula o cvijeću oko crkve, te obilazila bolesne i potrebite.

Molitvom je uvijek zagovarala svakoga od nas kod Gospodina, hrabrila i tješila u nevoljama.

Draga časna, hvala za sve dobro koje ste činila u ovoj našoj župskoj zajednici.

Neka Vam milostivi Gospodin podari dobro zdravlje kako biste mogli i dalje ostvarivati svoj poziv.

Sjetite nas se u molitvi, osobito naših najmlađih koje ste jako voljela.

Biti ćete u našim srcima i molitvama.


24. kolovoz u našoj zajednici jest oproštaj od časne sestre Smilje koja je devet godina radila s nama u našoj župi. Zahvaljujemo ti Bože što smo imali čast da, surađujemo s njom, učimo od nje i molimo s njom.....
Č.s. Smilja Pera Čirko
Č.s. Smilja Pera Čirko
Hvala joj za sve lijpo i dobro čemu je učila našu djecu u školi, hvala za prelijepo okićenu crkvu, hvala za svaku lijepu riječ utjehe i podrške, hvala za sve molitve i savjete kako ići Božjim putem.

Draga časna!
Svojim djelovanjem obogatili ste ovu našu župsku zajednicu, te svojim primjerom skromnosti i marljivosti svakome od nas svjedočili Krista. Nemoguće je izbrojati sve što ste činili za nas te Vam zato upućujemo VELIKO HVALA ZA SVE.

Gospodine, svi su rastanci teški, posebno ako su nam osobe bile drage; neka dan našeg rastanka od s. Smilje bude plod za još ljepšu budućnost našeg zajedništva.

Želja za s. Smilju i njezinu budućnost: hvala ti Gospodine što naša časna pripada sestrama Kćeri Božje Ljubavi koje obogaćuju ovaj svijet svojim životom, radom i molitvom. Čuvaj je u budućnosti u školi i u životu.
Gospodine, budi joj od pomoći u svemu što čini, ojačaj je u nevoljama i brigama ovozemaljskog života i učvrsti u vjeri koju nam je s radošću svjedočila. Udijeli joj dobro zadravlje kako bi i dalje mogla služiti Tebi i novoj zajednici.

Mi kao župska zajednica uvijek ćemo je se sjećati i moliti za nju.

Draga časna Smilja!

U ime svih vjernika neka Vam je sretno i nemojte nas zaboraviti...

DAN DRŽAVNOSTI

je blagdan u Republici Hrvatskoj koji se obilježava 25. lipnja, na dan kada je 1991. godine Hrvatski sabor donio Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske proglašavajući Republiku Hrvatsku samostalnom i neovisnom državom.

Molimo za našu domovinu, za sve građane, cijenimo slobodu i čuvajmo je!

Dodjela Medalja sv. Vida

Na pontifikalnoj misi proslave blagdana sv. Vida, zaštitnika riječke katedrale, Nadbiskupije i Grada, nadbiskup Ivan Devčić pozvao je vjernike da u suvremenom svijetu u kojem je prisutna kriza nade, budu glasnici nade koja izvire iz vjere. Brojni su se Riječani okupili na misi u katedrali sv. Vida, proslaviti svojega zaštitnika i čestitati ovogodišnjim dobitnicima Medalje zahvalnosti sv.Vida. „Vi ste primjer svjedočenja nade“, rekao je nadbiskup Devčić dobitnicima.

Na kraju euharistijskog slavlja, nadbiskup Devčić podijelio je Medalje zahvalnosti sv. Vida desetorici vjernika. Medalja se, kao zahvala za predano i vjerno služenje Bogu i Crkvi, dodjeljuje već 5. godinu.

Nadbiskup Devčić uručuje Medalju Sv. Vida Mladenu Mičetiću
ovogodišnjem dobitniku medalje za kastavski dekanat

Dječiji dan Grada Kastva


Dana 15. svibnja 2008. u Kastvu je održan Dječiji Dan grada Kastva, tijekom kojeg su se odvijale mnogobrojne kreativne, dramske, likovne, sportske, glazbene, kozmetičke, naučne i druge radionice

"Pusni odbor Jurčići" kod župnikaČlanovi "Pusnog odbora Jurčići" na svome putu po Njemačkoj, sjetili su se i svoje župe Kastav:
u rodnom mjestu Pape Benedikta xvi kupili su prekrasnu svijeću za župnu crkvu sv. Jelene u Kastvu!
Gospodin "DIDO" župniku predaje svijeću, a župnik njima litru žestokog!

Budući su se muški iz Jurčića zanijeli gledanjem utakmice gdje je Hrvatska pobijedila Austriju, njihove su ženske navratile na čašu osvježenja kod župnika!
Župnik se najsrdačnije zahvaljuje župljanima iz Juričića na lijepom daru i sjećanju na njihovu župu za vrijeme boravka u Njemačkoj.

Vidfest

Povjerenstvo za crkvenu glazbu i mlade Riječke nadbiskupije organizira povodom svetog Vida, zaštitnika grada Rijeke, po prvi puta duhovni popularni koncert za mlade "VIDFEST" u kino dvorani Teatro Fenice.

Koncert će se održati na blagdan sv. Vida u nedjelju 15. lipnja u 20.30 sati.

Okupiti će brojne duhovne glazbene skupine mladih grada Rijeke i goste iz drugih dijelova Hrvatske.

Cijena ulaznice je popularna, samo 10.00 kuna koja će biti u prodaji na blagajni Teatra Fenice od slijedećeg tjedna, a prihod je namijenjen za pomoć studentima.

Sv. Vid

Sveti Vide, zaštitniče Rijeke, ne prestani je nikada nositi na svojim rukama i držati u svome naručju.
Ne prestani nad njom bdjeti i za nju svoj mladenački život na Božjem oltaru prikazivati.
Prati svojim blagoslovom našu djecu i mlade, da bi rasli i napredovali u mudrosti, dobi i milosti kod Boga i ljudi.
Ti koji si u njihovoj dobi iskusio ljudsku okrutnost, čuvaj ih od svakog nasilja.
Čuvaj i njihove roditelje, da ih ljube i razumiju, da ih odgajaju za istinu i u istini, u slobodi i za slobodu.
Isprosi im i dobrih učitelja i odgojitelja, koji će ih ljubiti, poučavati i odgajati kao što su tebe učili i odgajali tvoji sveti odgojitelji Modesto i Krescencija.
Izmoli našoj mladeži i dobrih i svetih kateheta i vjeroučitelja, a posebno svećenika, redovnika i redovnica.
Neka je oni svojim uzornim životom oduševe za Krista koji je put, istina i život svakom čovjeku.
Neka joj pokažu da se punina radosti i života postiže zalaganjem za ljudske i evanđeoske vrijednosti, daleko od svih poroka današnjice.

Sveti Vide, preporučujemo ti sve stanovnike našega grada: radnike i mornare, poduzetnike i graditelje, znanstvenike i umjetnike, liječnike i bolesnike, putnike i povratnike, turiste i one koji o njima brinu, sve koji k nama dolaze i od nas odlaze, da im nikada i nigdje ne uzmanjkaju Božji darovi.
Čuvaj naše more, našu luku i brodove, poduzeća i tvornice, škole i fakultete, crkve i hramove, da budu mjesta gdje se čovjek u dostojanstvu prihvaća i u ljubavi i zajedništvu ostvaruje.
Tvome zagovoru preporučujemo i one kojima smo povjerili upravu našeg grada, da odgovorno brinu o zajedničkom nam domu, kako bi u njemu vladali red, sklad, pravda, solidarnost, uzajamno poštivanje, sloboda mišljenja i govora, vjere i svjetonazora, mir i svako dobro.
Posebno te molimo za kršćane i sve vjernike u našem gradu da svoju ljubav prema njemu ostvaruju brinući se da u njegovim zidinama, a još više u srcima ljudi uvijek bude mjesta za Boga i Isusa Krista, Sina Božjeg, Spasitelja svih ljudi.
Pomozi, sv. Vide, da naš grad bude otvoren životu te tako, uvijek mlad, živi, raste i cvjeta u svakoj ljepoti i bogatstvu danas i dovijeka. Amen.

Prosavljen dan Grada Kastva

Dan Grada Kastva proslavljen je 06.05.2008. mnogobrojnim manifestacijama.

Polaganjem vijenaca na centralnim nišama na gradskom groblju
Odavanjem počasti nevinim žrtvama fašističkog terora na Banovom Križu
Svečanom sjednicom Gradskog vijeća Grada Kastva s dodjelom nagrada Grada Kastva

Župnik u duštvu sa Nenadom Kukurinom - restoran "Kukuriku" Kastav
pobjednikom kulinarskog showa
»La prova del cuoco« talijanske nacionalne televizije.

Promocija knjiga Z. Tomca i A. Kovačevića

Nakon sv. Mise u 11 dana 01. lipnja 2008. bilo je u dvorani župnog ureda predstavljanje knjige dr. prof. Zdravka Tomca: MOJ OBRAČUN s KGB-om: Komunizmom Globalizmom Bezboštvom, te knjige Dr. Ante Kovačevića: POSAVSKI KORIDOR SMRTI.


Dr.Zdravko Tomac i dr. Ante Kovačević na sv. Misi 01. lipnja 2008. u Kastvu.

Na kraju sv. Mise i predivnih riječi o vlastitom "obraćenju" dr. Zdravko Tomac i župnik su se srdačno pozdravili.

Isto tako su se srdačno pozdravili dr. Anto Kovačević i župnik Franjo Jurčević.

Posebno dojmljivo je bilo u dvorani predstavljanja navedenih dviju knjiga.

Župnik na pogrebu M. Gotovine

Iz poštovanja i solidarnosti prema obitelji Gotovina, župnik Jurčević sa još četvere prijatelja iz Rijeke - uključujući dr. Antu Kovačevića - prisustvovao pogrebu Antinog oca Mile.

Pogreb je bio veličanstven i dostojanstven. Mnogi su govorili da je Antina odluka da ne plazi pred Haaškim političkim sudom i ne moli za dozvolu kako bi prisustvova pogrebu, veličanstvena pobjeda njegove razboritosti i ponosa.

I JA MU NA TAKOVOJ ODLUCI OD SRCA ČESTITAM! Inače bi se Haaški istražitelji sigurno hvalili cijelom svijetu i okolici kako su oni HUMANI!Tom prigodom župnik Jurčević se sastao sa mnogim Hrvatskim generalima - prijateljima generala Ante Gotovine!

Na povratku u Rijeku, župnika Jurčevića, dr. Antu Kovačevića i ostale prelijepo je ugostio najprije na svojoj jahti a onda i u lijepom ugostiteljskom objektu, veliki poduzetnik iz Zadra, gosp. PERO KNEŽEVIĆ. Od srca mu se zahvaljujemo!

Sveta Krizma u Kastvu

Dana 17.05.2008. (subota) sakrament Svete Krizme podijeliti će u 18 sati riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić.

Ispovijed za roditelje, rodbinu i kumove krizmanika biti će u srijedu 14.05. u 16 h, a krizmanika u 18 h.

Susret krizmanika sa predstavnikom Riječke nadbiskupije biti će u petak.

Svi krizmanici trebaju biti kod crkve u subotu najkasnije do 17.30 sati.

Molitva za sedam darova Duha Svetoga

Duše Sveti, Tješitelju, dođi u srce moje sa svojom milošću i svetom ljubavi i daj mi dar mudrosti, da sa slašću razmatram Božje istine, i da mi Bog bude jedino mjerilo u prosuđivanju svih božanskih i ljuskih stvari.

Daj mi dar razuma, da što dublje zaronim duhom svojim u otajsvo svete vjere koliko je to u ovom zemaljskom životu moguće.

Daj mi dar savjeta, da se uklanjam zasjedama đavla i svijeta, a u dvojbi da uvijek prigrlim što je većma na slavu Božju i naše spasenje.

Daj mi dar jakosti, da sobitom odlučnošću svladam sve napasti i ostale zapreke u duhovnom životu.

Daj mi dar znanja, da pravo spoznam što i kako treba da vjerujem i da ne odem stranputicom u duhovnom životu.

Daj mi dar pobožnosti, da Bogu, svetima i službenicima Crkve dužno štovanje i čast iskazujem, a nevoljnima za ljubav Božju u pomoć pritječem!

Daj mi dar straha Božjega, da se čuvam grijeha, bojeći se uvrijediti Boga iz sinovskog poštovanja prema Božjem Veličanstvu.

(napisao uzoriti kardinal A.Stepinac)

Na 7. vaz. nedjelju crkva obilježava

Poruka pape Benedikta XVI. za XLII. svjetski dan sredstava društvenih komunikacija

Poruka predsjednika Odbora HBK za sredstva društvenih komunikacija za Svjetski dan medija 2008.

Susret katoličke mladeži u Varaždinumilenijska fotografija - Šime Strikoman
Na stadionu sportskog centra Sloboda u Varaždinu u subotu 26. travnja održano je euharistijsko veleslavlje kao središnji događaj dvodnevnog petog Susreta hrvatske katoličke mladeži, koji se ove godine održava u domaćinstvu Varaždinske biskupije.

Slavlje je okupilo 20 biskupa, 350 svećenika i preko 20 tisuća mladih vjernika, a predvodio ga je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić u zajedništvu s biskupom domaćinom mons. Josipom Mrzljakom, predsjednikom Hrvatske biskupske konferencije mons. Marinom Srakićem i drugim biskupima i svećenicima.

Na njemu je sudjelovalo 10 maldih naše župe predvođeni č.s. Smiljom Čirko. Župa domaćin našim mladima bila je Sv. Petar u Petrijancu.

Fotogalerije Glasa koncila sa Susreta hrvatske katoličke mladeži - Varaždin 2008.

Projektni dan

U okviru Projektnog dana koji se održao 25.04.2008., djeca 5,6,7 i 8 razreda O.Š. "Milan Brozović" iz Kastva učestvovala su u radionicama na temu 300 godina proširenja kastavske crkve sv. Jelene Križarice i Sakralni objekti na području Učke. Radionice su vodile č.s. Marinela Garić i č.s. Smilja Pera čirko

Radionica na temu 300 godina proširenja župne crkve sv. Jelene Križarice

č.s. Marinela Garić sa djecom

Radionica na temu Sakralni objekti na području Učke

č.s. Smilja Pera Čirko sa djecom

Novi vitraji

Dana 16. travnja 2008. završeno je postavljanje prekrasnih vitraja (10 prozora) na župnoj crkvi sv. Jelene u Kastvu. Vitraj Majke Božje postavljen je na spomen Crekvine koja je bila posvećena Gospi. Sve vitraje je izradio naš župljanin - umjetnim svijetskog glasa, gosp. Andrija Zacero a novac su - uz župljane - dale pojedine obitelji koje su podpisane ispod svakog vitraja.

Klikom na svaku sliku možete je vidjeti uvećanu
Vitraj Majke Božje postavljen je na spomen Crekvine koja je bila posvećena Gospi.

Vitraj sv. Jelene Križarice je na spomen župne crkve koja je njoj posvećena! Sve to u sklopu proslave 300-te godišnjice proširenja naše župne crkve!

U lađama župne crkve smješteno je šest vitraja koji predstavljaju naslovnike svih naših velikih kapelica. Ovo je sv. Lucija (kapelica na groblju).

Na kalvariji u Jurčićima nalazi se velika kapelica, kapelica Triju Marija, kapelica sv. Petra i sama Kalvarija.Ovi anđelki su na desnoj strani kora.

U polukružnim prozorima na koru posebno su mjesto zauzeli anđeli! Ovaj vitraj je na lijevoj strani kora.

Sv. Fabijanu i Sebastijanu posvećena je naša kapelica izvan kastavskih zidina - belveder.

Sv. Antunu Opatu posvećena je naša kapelica u Jurčićima.

Istovremeno sa postavljanjem vitraja, također smo postavili i nove prozore.
Okvire je izradila tvrtka Modern Linie u vlasništvu obitelji Lukanović iz naše župe.
Termopanska stakla u koja su postavljeni vitraji izradila je tvrtka VITRO u vlasništvu gosp. Roberta Zekića.

Djeliocu božje pravde, sv. Mihovilu, posvećena je naša kapelica u Rubešima.

Presvetom Trojstvu posvećena je naša kapelica u centru Kastva - na Lokvini.

Glavni poticaj za izradu vitraja dala je naša župljanka, gđa. Slavica Bušić-Vukoja.
A slijedeće obitelji su darovale vitraje:

Gđa. Slavica Bušić-Vukoja - Majku Božju
Ob. Pilipović - sv. Jelenu
Ob. Golem i Miletić - sv. Luciju
Gospođe Željka i Božica - sv. Fabijana i Sebastijana
Ob. Ljevar - vitraje anđela
Ob. Doko - sv. Mihovila
Ob. Cservenak - sv. Antuna Pustinjaka
Ob. Grubišić-Peršić - Kalvariju
Ob. Bočina - Presveto Trojstvo

Ostali su župljani doprnijeli za nove prozorske okvire i termopan-stakla.
Svima od srca HVALA!

Nove orgulje

Istoga dana kada su postavljeni vitrai, došle su i nove orgulje MONARH. One su, doduše, na probi pa ako nam se po svome zvuku i mogućnostima svide, otkupiti ćemo ih. Njihova je cijena oko 150.000,00kn. Imaju 28 registara a za prijenos zvuka koriste 12 zvučnika raznih tonskih mogućnosti. Nove orgulje imaju mogućnost zapamtiti preko tisuću raznih kombinacija.

Nove orgulje


Dana 24. travnja 2008. stigli su u Kastav gosp. GERT J. STOFFER iz Nizozemske, jedan od glavnih članova tvornice gdje su izrađene naše nove orgulje MONARHE SONATE i gospodin Bratko Horvat iz Čakovca, te su podesili zvuk na našim novim orguljama.
Gosp. Gert J. Stoffer je nekoliko sati računalno uštimavao naše nove orgulje.

Veoma mali aparat omogućuje pamćenje preko 1.000 gotovih melodija, ili unaprijed pripremljenih npr. sv. Misa, i sve to orgulje same - bez svirača - mogu odsvirati.

Župnik je bio vrlo zadovoljan zvukom novih orgulja koji računalno uštiman upravo za našu crkvu.

Časna sestra Bonifacija je za izvanredne goste pripremila ukusnu večeru!

Dvanaest zvučnika je smješteno u kućište starih orgulja pa se dobiva dojam da sviraju stare orgulje!

Zadovoljni župnik, gosp. Gert i generalni zastupnik firme za Hrvatsku, gosp. Bratko Horvat iz Čakovca!

U petak ujutro, 25. 04. 2008. župnik se oprostio od gostiju u baru "LOŽA".
Oproštaju je bio prisutan i glavni darovatelj orgulja, gosp. Mladen Mičetić, direktor i vlasnik tvrtke "RI-EL" iz Kastva.

Uskrs u Kastvu


Snijeg na Učki osvanuo na Uskrs ujutro!

Crkva na Uskrs iza 5 sati ujutro!

Božji grob u 5,40 ujutro na Uskrs.
Sv. Misa na Uskrs u 6 sati ujutro.

Crkva na Uskrs iza 5 sati ujutro!

Božji grob u 5,40 ujutro na Uskrs.

Sv. Misa i blagoslov jela na Uskrs u 8 sati.

Sv. Misa u 8 sati ujutro u Kastvu na Uskrs.

Sv. Pričest u 8 sati ujutro na Uskrs.

Sv. Misa u 11 sati na Uskrs u Kastvu.

Sv. Misa u 11 sati u Kastvu na Uskrs.

Pjevači na sv. Misi u 11 sati na Uskrs u Kastvu.

Vijenac ministranata i ministrantica na Uskrs u Kastvu u 11 sati.

Velika Subota u Kastvu


Na Veliku Subotu na Misi
uskrsnog bdijenja!

Blagoslov vatre ispred crkve
na dobrom i mirnom vremenu.

Vjernici pozorno prate i sudjeluju
u sv. Liturgiji uskrsne noći.

Prvo je čitanje
čitao gosp. Vrlić.

Blagoslov vatre
i uskrsne svijeće.

"Svijetlo Kristovo"!
Pale se svijetla u crkvi.

Veliki Petak u Kastvu


Loše vrijeme je proredilo redove vjernika!


Križ izložen za klanjanje i ljubljenje na Veliki Petak.

"Božji grob" u Kastvu na Veliki Petak.
Klikni na sliku za uvećanje
Malo, nevino djetešce ljubi Isusa na Veliki Petak!

Misa posvete ulja u katedrali

Misu posvete ulja, koju je na Veliku srijedu 19. ožujka predvodio nadbiskup Ivan Devčić u katedrali sv. Vida, suslavilo je osamdesetak svećenika Riječke nadbiskupije.

Brojni vjernici također su svjedočili činu zajedništva svećenstva, a svećenici su pod misom obnovili svećenička obećanja.

Na zajedništvo ih je pozvao i nadbiskup Devčić.

Propovijed nadbiskupa Devčića pročitajte OVDJE

Cvjetnica u KastvuOvako je osvanulo jutro u Kastvu prije rane Mise!

Usprkos magli, crkva je bila dobro posjećena i na ranoj misi u 8 sati.
Magla se nije povukla niti za vrijeme procesije u 11 sati.

U 11 sati crkva je bila vrlo dobro posjećena, a muku su pjevali pjevači.

Za vrijeme sv. Pričesti u 11 sati.


Korizmena ispovijed

Korizma je vrijeme kada se trebamo pitati kako primamo sakrament svete Ispovijedi?
Jesmo li spremni na mir jedni s drugima, jer svi trebamo mir, a oprost može dati samo Bog.

ISPOVIJEDI SE BAREM OVE GODINE

Ispovijed za odrasle u ovom tjednu: Srijeda 19.03. i Četvrtak 20.03. od 17 sati

KAKO SE ISPOVJEDACVJETNICA

Od slavlja i svečana klicanja do odbacivanja, križa i raspinjanja samo je jedan korak, samo je malen ustupak.
Varljiv je sud svijeta, varljiva je njegova pravda i njegova istina.
Nebeska se Pravda i nebeska Istina doduše probija kroz uske prtine ljudskih postupanja, ponekad i uz nužnost popuštanja - da bi se pokazala nepobjediva, vječna i zlom nedotaknuta. Pravednika nad pravednicima klicanje i osuda svijeta nije ni s puta skrenula niti je Njegovu poslanju naudila.
Njegova je putanja morala poći Maslinskim brijegom spram Cedrona…
A to što slijedi nepojmljiv je dokaz neba naspram svih ljudskih sudova.

Anton Šuljić
Vjerovati radosti

Veliki četvrtak - za razmišljanje

Kroz proslavu Velikog četvrtka prate nas tri aspekta: U prizoru pranja nogu evanđelist Ivan nam predočava što je u osnovi obilježilo Isusov život te što je On želio prenijeti apostolima pri posljednjoj večeri.
Isus kleči, kako bi nas ljude dotakao na našim ranjivim mjestima i kako bi nam učinio dobro - dotiče naše noge, koje su od zemljane prašine postale prljave i neugledne, izbodene trnjem krivnje i krhotinama zloće.
U Isusu, koji se saginje, saginje se i Bog sam kako bi nas očistio.
Onaj tko može dopustiti da se takva ljubav duboko usadi u njegovo srce osjeća poticaj da tu ljubav širi i dalje.

Zajedničko blagovanje Židovima je predstavljalo prihvaćanje drugoga, sjedinjenje s njime… Ako s nekim blagujem, jedem isti kruh i pijem iz iste čaše, onda ne mogu imati ništa protiv njega.
Isus se služi tom simbolikom i odlazi s njom korak dalje, na način da sam sebe daje kroz kruh i vino.
Kao što kruh postaje jedno s onim tko ga blaguje i kao što vino posve prožima onoga tko ga pije, tako se Isus sjedinjuje s nama u Euharistiji.
Kroz posljednju večeru na poseban način slavimo i ostavštinu Njegove ljubavi. Još jednom uviđamo što je Isus činio tijekom cijelog svog života - podizao ljude, ulijevao im hrabrost, liječio im rane i pokazivao im njihovu nepovredivu čast, pozvao ih natrag u život, onako kako je to Bog za njih zamislio; kroz prispodobe se dohvatio životnih iskustava ljudi i pripovijedao im o Bogu tako da su im se oči otvorile.
U svakoj Euharistiji možemo iznova spoznati taj trag ljubavi.
No Kristova ljubav istodobno predstavlja i poziv da svjesno živimo i razmislimo o tome, koje znakove naše ljubavi i mi možemo ostaviti drugima.

Treći aspekt Velikog četvrtka dolazi do izražaja na Maslinskoj gori.
Bog zahtijeva od Isusa smrt na križu. Usprkos svom strahu i muci Isus se ipak prepušta Božjoj volji.
Prihvaćanje ovdje znači reći Da onome što Bog od nas traži, pomiriti se s vlastitom sudbinom.
Crkva nas na Veliki četvrtak poziva da probdijemo noć s Isusom kako ne bismo podlegli iskušenjima moći i zasljepljenja, već kako bismo se poput Njega odlučili na prihvaćanje Božje volje i time na istinsku nutarnju slobodu.
No u toj borbi ne moramo biti junaci. Poput Isusa, i mi smijemo osjećati strah i usamljenost.
U pogledu na Isusa možemo prihvatiti našu vlastitu usamljenost i strah, čak i onu posljednju usamljenost, u kojoj nas više ne može pratiti nijedan čovjek, ali u kojoj sam Isus već čeka na nas.

Uskrs ne dolazi dolaskom proljeća.
Uskrs ne dolazi cvjetanjem cvijeća.
Njega ne donose zeko i pilići preko noći.
Uskrs se rađa u srcu, u samoći.

Veliki petak

Liturgija počinje dubokom šutnjom. Samo potreseni i bez riječi možemo slaviti tajnu našeg otkupljenja. Šutnja nas priprema za slušanje riječi proroka Izaije: "A on je naše bolesti ponio naše je boli na se uzeo, njegove nas rane iscijeliše." (Iz 53,4-5) Izrugivanje i prijezir koje jeIsus doživio, Njegove slabosti i Njegov pad, napuštenost i očaj, sve su to Njegove rane, ali istodobno i naše. No to su istodobno i rane kojima smo mi izliječeni.

U muci Kristovoj Ivan prikazuje ovaj svijet kao svijet pun poruge, zluradosti i izdaje. On je naše rane i rane ovoga svijeta uzdigao na križ i izbrisao sa svijeta. Na proglas muke Kristove Crkva reagira opsežnim molitvama, kroz koje nastoji staviti pred Boga sva područja svijeta i njihove potrebe. Kroz nijemo klečanje suosjećamo s onima za koje molimo. Nakon toga slijedi klanjanje pred križem, na kojem se Božja ljubav najsnažnije očituje. Isus na križu širi ruke - u ljubavi koja otpušta i oslobađa. Oslobađanje kroz bezbroj malih koraka jest zadaća čitavog našeg života - kao pristanak na naše vlastito umiranje, veliko posljednje oslobođenje. U širenju ruku vidimo ljubav, koja se predaje kako bi drugi živjeli, koja se daruje kako bi drugi procvali, koja se zalaže za druge, da bi njihov život uspio. Svojim probo-denim rukama Isus iskazuje kako se bespomoćno izlaže zlobi i uvredama ovoga svijeta. No On se uzda u to da i u toj nemoći svojom ljubavlju može pobijediti zlobu svijeta.

I kada izgovori svoje posljednje riječi "Dovršeno je", On time želi reći da je ljubav u svojoj nemoći snažnija od svake sile i vlasti Probodeno srce pokazuje da nema ljubavi bez boli. Kad smo privrženi ljudima postajemo ranjivi, povrede i razočaranja nas pogađaju sve do usred srca. No ljubav, koja uspijeva voljeti čak i neprijatelja, upravo je u svojoj ranjivosti i nemoći jača od sve mržnje ovoga svijeta. Ako možemo ljubiti svoje neprijatelje oni nas doduše mogu raniti, ali više nas ne mogu pobijediti. Križ je za nas međutim i simbol spasa, jer je on znak postajanja samim sobom. Svaki čovjek na putu do cjelovitosti osjeća da taj put znači nošenje križa. Dolazimo u iskušenje da pobjegnemo od patnje. No tek kroz nošenje tog križa, kroz prihvaćanja suprotnosti u nama možemo pobijediti patnju; ritual klanjanja pred križem može pomoći i nama samima da se oslobodimo i prepustimo Bogu kako bi On izliječio naše rane.

Nek usklikne sad nebesko mnoštvo Anđela, nek uskliknu službenici Božji,
i za tolikog Kralja pobjedu neka jekne trublja spasenja!
Nek se raduje i zemlja tolikim obasjana blijeskom, i rasvijetljena sjajem vječnoga Kralja
neka osjeti, da je nestalo po čitavome svijetu mraka!
Nek se veseli i majka Crkva urešena blijeskom tolikoga svijetla,
I silnim poklicima naroda nek ova odjekne dvorana!

Roditeljska škola 2008.

Ured za obitelj Riječke nadbiskupije organizira Roditeljsku školu, koja se održava u hotelu Omorika u Crikvenici
od 11.-13.travnja 2008. s temom Suvremeno roditeljstvo u prenošenju vrijednosti.
Prijavite se!

Letak Prijava


Vojska Bezgrešne

U nedjelju 09.03.2008. u 16 sati
Vojska Bezgrešne organizira molitvu krunice

Molitvu predvodi č.s. Smilja Čirko

Dođi i ti!

Pastirski pohod našoj župi od 02.do 12.03. 2008.

U sklopu redovite vizitacije koji nadbiskupski Ordinarijat iz Rijeke vrši u svakoj župi svake 4. godine, u petak 29.02.2008. su predstavnici Ordinarijata pregledali sve župske službene knjige.

U nedjelju 02.03.2008. u 10,30 djeca od 1.-4. razreda i njihovi roditelji susreli su se sa Nadbiskupom.

U 11 sati nadbiskup je predvodio sv. Misu s obredom početka vizitacije a odmah iza toga slijedio je susret sa djecom od 5.-8. razreda, te SA OVOGODIŠNJIM KRIZMANICIMA, njihovim roditeljima i sa kumovima.

Nakon toga nadbiskup se susreo sa ŽPEV, donatorima i pjevačkim zborom.


Dana 02. ožujka 2008. naš nadbiskup.mons. dr. Ivan Devčić stigao je u Kastav na ubičajenu vizitaciju župe. Na parkiralištu u župskom vrtu dočekao ga je župnik.


Nadbiskup se najprije susreo sa ovogodišnjim prvopričesnicima i ostalima do 4. razreda pučke škole.

Kao što je to i uobičajeno na vizitacijama, nadbiskup je ušao u crkvu u pratnji ministranata na glavna vrata.

Župna crkva je bila prepuna: prvopričesnici, krizmanici, roditelji...

Desno su pjevači sa kojima se također nadbiskup zadržao u kraćem razgovoru.

Uobičajeni blagoslov nadbiskupa pri njegovom vizitatorskom posjetu obavio je župnik.

Na kraju svega u dvorani nadbiskup se susreo sa članovima vijeća i darovateljima.

Nakon sv. Mise nadbiskup se susreo sa ovogodišnjim krizmanicima, njihovim roditeljima i kumovima.

Pogreb umirovljenoga zadarskog nadbiskupa Marijana Oblaka

Umirovljeni zadarski nadbiskup Marijan Oblak, okrijepljen Otajstvima vjere, preminuo je u petak 15. veljače u 8.10 sati u Nadbiskupskom domu u Zadru, u 89. godini života, 63. godini svećeništva i 50. godini biskupstva.

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio je sprovodnu misu za preminulog nadbiskupa Oblaka u utorak 19. veljače u 11 sati u katedrali Sv. Stošije u Zadru, gdje je nadbiskup Oblak i pokopan.


Dana 19. veljače 2008. u zadarskoj katedrali sv. Stošije pokopan je umirovljeni zadarski nadbiskup, mons. Marijan Oblak. Bio je i veliki čovjek i veliki svećenik!

Pogrebu je bio prisutan i kastavski župnik Franjo Jurčević koji je sa pokojnim nadbiskupom Oblakom bio veoma povezan kroz gotovo 30 godina!

Kardinal Karlić u posjetu rodnoj nadbiskupiji svojih roditelja

Argentinski kardinal Estanislao Esteban Karlić posjetit će, na poziv riječkog nadbiskupa Ivana Devčića, od 16. do 18. veljače zavičajni kraj Grižane i Rijeku. U nedjelju 17. veljače u 10.00 sati predvodit će u 17.30 sati misu u riječkoj katedrali.
U domovini svojih roditelja, svečano će proslaviti svoje imenovanje kardinalom na posljednjem konzistoriju 24. studenog 2007. godine.

Kardinal Karlić je podrijetlom iz Grižana, gdje su rođeni, kršteni i vjenčani njegovi roditelji, koji su odselili u Argentinu nakon Prvog svjetskog rata. Kardinal je rođen 7. veljače 1926. u argentinskom gradu Oliva, u provinciji Cordoba. Za svećenika je zaređen 1954., a za naslovnog biskupa Castruma 1977. Godine 1983. imenovan je nadbiskupom koadjutorom, a 1986. nadbiskupom ordinarijem nadbiskupije Parana. Istaknuti je profesor teologije, bio je član papinske komisije za sastavljanje novog Katekizma Katoličke Crkve, u dva je navrata, od 1996. do 2002., obnašao dužnost predsjednika Argentinske biskupske konferencije. Od 2003. je nadbiskup u miru.

Gospa Lurdska
Svjetski dan bolesnika

Mariju si nam za Majku dao, daj da njezin zagovor iscijeli naše boli, utješi žalosne, oprosti grešnicima, a svima nama daj spasenje i mir!

Ove godine Papa Benedikt svraća pozornost na vrlo veliki broj osoba s mentalnim oboljenjima, kojih je u svijetu oko 450 milijuna .

U poruci je istaknuo kako se danas osobe s takvim oštećenjima mogu vidjeti kako lutaju, poput beskućnika, po gradskim ulicama i trgovima ali ih kao takve moramo prihvatiti.
Nije dobro da ih se odreknemo jer se to može i nama dogoditi u ovom tempu ludog svijeta.

Središnje misno slavlje na blagdan Gospe Lurdske Nadbiskup će predvoditi u kapucinskoj crkvi Gospe Lurdske u 12.00 sati. Organizatori pozivaju vjernike da pomognu bolesnima i nemoćnima sudjelovati na misi na kojoj će se dijeliti sakrament bolesničkog pomazanja.

K O R I Z M A

Korizma je liturgijsko vrijeme prije Uskrsa. Traje 40 dana, koje nam služi za vjerničku pripravu Vazmenog otajstva tj. muke, smrti i uskrsnuća Gospodina našega Isusa Krista.

U tu pripravu spada mnogo toga, npr. svakog dana naći malo više vremena za molitvu, čitanje duhovnog štiva, sebi zadati neku žrtvu, biti spremniji za dobra dijela, sudjelovati u korizmenim pobožnostima, naći vremena i za svagdanju sv. Misu...

Evo nam prigode da kroz ovu korizmu uznastojimo što bolje upoznati i uzljubiti euharistiju i s njom živjeti.

Zdravo Sveti Sakramente, slatka tajno vjere svete!

U korizmi molimo KRIŽNI PUT svakoga petka u 18 sati.Maškare u Kastvu


Male maškare iz dječijeg vrtića u Kastvu posjetile župnika i od časnih sestara dobile cijelo pakovanje jaja!


Jedan od zvončara sa glavon "bez glave"!


I gradonačelnik Kastva je bio maškara!

Dana 04. veljače 2008. u popodnevnim satima velike su maškare (zvončari) preplavile Kastav!

Velike i male maškare u Kastvu!

Zvončari u Kastvu

Žestoki odgovor župnika Upravi za zaštitu kulturne baštine, Konzervatorskom odjelu u Rijeci.

Dana 28. siječnja 2008. na adresu župnog ureda župe Sv. Jelene križarice u Kastvu stigao je dopis Konzervatorskog odjela u Rijeci.

Niže možete pogledati dopis i župnikov odgovor


Dopis Konzervatorskog odjela u Rijeci

Župnikov odgovor

Godišnje hodočašće Riječke nadbiskupije: Mariazell - Altotting

Središnje odredište hodočašća bit će austrijsko svetište Mariazell. Na hodočasničkom putu od 29. lipnja do 5. srpnja hodočasnici će posjetiti i slovensko svetište u Brezju te Altotting u Njemačkoj, kao i brojne druge gradove te kulturne i vjerske znamenitosti. U 7 dana proći će kroz 6 zemalja srednje Europe.

Tradicija organiziranja godišnjih hodočašća nadbiskupijskog zajedništva nastavlja se četvrtu godinu zaredom.

Program hodočašća biti će objavljen naknadno.

Proslava Dana života

Proslava Dana života, koji se ove godine slavi u nedjelju 3. veljače, odvijat će se pod geslom "Život je blagoslov i radost".

Ovogodišnja proslava, koju priprema i koordinira Ured Hrvatske biskupske konferencije za obitelj, bit će u znaku molitve za život i dobrotvorne akcije na nacionalnoj razini.

Svete mise proslave Dana života u Rijeci biti će dana 03.02.2008. u crkvi Uznesenja BDM kod Kosog tornja, u 8, 10 i 18 sati.
Misno slavlje u 10 sati predvodi nadbiskup i metropolita mons. dr. Ivan Devčić


Vjernike se poziva i na obiteljsku molitvu za život u subotu 2. veljače u 20.10 sati, za što je priređen poseban molitveni predložak.

Susret hrvatske katoličke mladeži Varaždin 2008.

Peti po redu Susret hrvatske katoličke mladeži održat će se 26. i 27. travnja u domaćinstvu Varaždinske biskupije. To tradicionalno okupljanje mladih katolika iz svih biskupija Hrvatske, koje je počelo 2000. godine, nakon Rijeke, Osijeka, Šibenika i Pule, održat će se u Varaždinu 26. travnja te u župama Varaždinske biskupije 27. travnja.

Važne obavijesti sudionicima SHKM-a u Varaždinu OVDJE

Video razglednica Varaždina


Grad Varaždin domaćin je Susreta hrvatske katoličke mladeži 2008. Kroz ovu video razglednicu upoznajte ovaj grad kojeg često zovu gradom baroka, cvijeća i crkvenih tornjeva.

Dr. Ante Kovačević u našoj župi

Već po drugi puta u petnaest dana, dr. Ante Kovačević, jedan od najboljih govornika u dva saziva Hrvatskog Sabora, sa suprugom dolazi u župnu crkvu sv. Jelene Križarice u Kastav gdje čita jednu od poslanica.

Dr. Ante Kovačević čita poslanicu, a narod je sa užitkom slušao potpuno jasno,
razgovjetno i glasno izgovorene riječi sv. Pisma.

Bliža priprema za krizmu u našoj župi

će biti svake subote u slijedećim terminima

10 sati - 8a
11 sati - 8b
12 sati - 8c

Svi oni koji ne pohađaju nastavu u našoj kastavskoj školi mogu se uključiti u jednu od ovih grupa

Za sve informacije obratiti se isključivo č.s. Marineli nedjeljom nakon sv. misa u 8 i 11 sati

Sveta KRIZMA u našoj župi biti će 17.05.2008. u 18 sati kada će biti proslavljena i 300 godišnjica crkve.

Pust 2008.

Dana 17. siječnja 2008. u 18.00 sati zatulio je Antonjski rog i označio početak pusnih nemotarija

Ključevi grada Kastva predani su maškarama i time je službeno počeo Pust 2008.

PROGRAM PUSTA 2008.

Pokrenuta internet stranica Prihvatilišta za beskućnikePrihvatilište za beskućnike "Ruže sv. Franje" odnedavno ima svoje web stranice na adresi: www.beskucnici-rijeka.hr.
Uz obrazac za volontere, te informacije o osnivačima Prihvatilišta, Franjevačkom svjetovnom redu, portal nudi pregled novosti vezanih uz rad te Forum koji pokriva sva područja i pitanja o Prihvatilištu. /IKA/

Kardinal Bozanić u LJubljani predvodio Sv. MisuKardinal Josip Bozanić i ljubljanski nadškof Alojzij Uran na proslavi „BOŽIĆNIH DANA HRVATSKIH KATOLIKA U LJUBLJANI I SLOVENIJI“ dana 13. siječnja 2008. u crkvi otaca Franjevaca u Ljubljani.


Među mnogobrojnim Hrvatskim i Slovenskim svećenicima nalazi se i Franjo Jurčević, župnik


Sv. Pričest

Dio mnoštva Hrvatskih vjernika na sv. Misi.

Pjevači ih Hrvatske katoličke misije iz Münchena!

Izrada vitrajaIzrada naših vitraja dobro napreduje.
Na slici prvi od dva glavna vitraja (u izradi) koji dolaze na pročelje župne crkve.

Tri kraljaDana 06. siječnja 2008. na dan blagdana TRIJU KRALJEVA, kastavski Kraljevi su došli na sv. Misu u 11 sati i pred vjenicima obnovili stare običaje koledovanja u Kastvu o blagdanu Triju Kraljeva.


Na dan Triju Kraljeva župnika je posjetio hrvatski branitelj gosp. Tihomir Orešković.

Kraljevi su bili odjeveni u odijela koja je izmislila, skrojila i napravila č. s. Bonificija Nujić.

Nova odjeća za Tri kraljaČasna sestra Bonifacija predaje "kraljevska odijela" koje je sama skrojila i sašila gospodinu Saši Matovini, jednom od "tri kastavska kralja". Na sam dan TRIJU KRALJEVA oni će doći u tim odijelima na sv. Misu u 11 sati i tako pred mnogobrojim župljanima obnoviti stare običaje koje drže već godinama u našoj župi.