Arhiva života župe u 2006. godini

Božićni program udruge "ZA BOLJI SVIJET"

Volonterska udruga iz Kastava "ZA BOLJI SVIJET" održala je dana 10. 12. 2006. svoj božićni program. Puna crkva vjernika pozorno je i sa velikim simpatijama pratila njihov nastup i njihove božićne poruke. Najsrdačnije im se zahvaljujemo!Nastup članova udruge "ZA BOLJI SVIJET".

Programom su posebno bila zadovoljna naša djeca.

U program su bili uključeni i naši ministranti i ministrantice!

Dio programa u izvođenju volonterske udruge: "Za bolji svijet".

Otvoren i blagoslovljen novi dječji vrtić u KastvuDana 06. prosinca 2006. svečano je otvoren i blagoslovljen novi dječji vrtić u Kastvu.

Časta rezanja vrpce - nakon blagoslova vrtića - obavile su nekadašnje tri vrijedne i dobre odgojiteljice vrtića!

Naš gradonačelnik, gosp. Dean Jurčić, odlično je odigrao ulogu sv. Nikole i lijepim darovima razveselio djecu.Radosna vrtićka dječica!

Nastup Tedi Spalata u našoj crkvi


Svojom prisutnošću i nastupom u našoj crkvi dana 03. 12. 2006. sve je veoma obradovao naš veliki umjetnik-pjevač, gosp. Tedi (Tadija) Spalato!
Na njegovoj skromnosti i nastupu srdačno mu se zahvaljujemo!


Tedi Spalato u punoj crkvi za vrijeme sv. Mise!

Tedi Spalato pozorno prati sv. Misu!

Mladomisnici predvodili misno slavlje

Nekadašnji bogoslovi a danas svećenici mldomisnici, vlč. gosp. Josip i vlč. gosp. Domagoj iz Zadarske nadbiskupije predvodili su misno slavlje u našoj župi na blagdan Krista Kralja. Bilo je veličanstveno i lijepo slušati i gledati mlade svećenike koji veličanstveno predvode misno slavlje. Svi su prisutni bili oduševljeni, a bio je to i inače izbirljivi kastavski župnik Franjo Jurčević!


Svi su pozorno slušali

Slušali i sudjelovali!

Za vrijeme sv. Pričesti

Neposredno prije mladomisničkog blagoslova!

Papa u posjeti Turskoj

Papa Benedikt XVI. pozvao je vjernike, tijekom nedjeljnog angelusa na Trgu svetog Petra, da ga prate molitvom tijekom njegova pohoda Turskoj od 28. studenoga do 1. prosinca.

Angelus je Papa posvetio Isusu Kralju koji je Ljubav i Istina, a "ni ljubav niti istina se nikada ne mogu nametnuti". Benedikt XVI. je, praktički, time ponovio ono što je kazao tijekom posjeta Njemačkoj na sveučilištu, kada je govorio kako se silom ne smije širiti vjera.

Benedikt XVI. ide stopama svojih prethodnika Pavla VI. I Ivana Pavla II., te zaziva zaštitu blaženog Ivana XXIII. Koji je 10 godina bio apostolskim predstavnikom u Turskoj, koju je cijenio i volio. Papa je zatim pozvao vjernike da mole tijekom njegova putovanja, kako bi to "hodočašćenje dalo sve plodove koje Bog želi".

Na Kukuljanovu otvoren pogon za preradu mesa

Dana 15. 11. 2006. na Kukuljanovu AGRO RIJEKA u vlasništvu obitelji Strika otvorio je jednu od najmodernijih prerađivaonica mesa i mesnih proizvoda u Hrvatskoj i ovome dijelu Evrope. Gosp. Božo i gosp. Mile Strika sa svojim su obiteljima naši župljani, a gosp. Ive je župljanin susjedne župe, pa nas taj dogođaj posebno raduje. Čestitamo im te njima, njihovim obiteljima i oko 100-nu njihovim djelatnicima od srca želimo uspjeh i Božji blagoslov! Pogon je blagoslovio riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić, a blagoslovu je prisustvovao i gospićko-senjski biskup dr. Mile Bogović i oko 700 uzvanika

Fotografije izradio FOTO KURTI iz Rijeke!

Gostovanje KUD-a "Cetingradska tamburica"

Dana 19. studenog 2006. imali smo veliku radost ugostiti u našoj crkvi i našoj župi u Kastvu KUD CETINGRADSKA TAMBURICA iz Cetingrada. Iako nije bilo najavljeno, crkva je bila puna i oduševljena kako prije sv. Mise, u Crkvi i nakon sv. Mise njihovim nastupom. Kod gradske LOŽE tamburali su i igrali prava kordunaška cetingradska kola!
Hvala im!


KUD "Cetingradska tamburica"

Cetingrađani kod križa ispred župne crkve

Načelnik općine Cetingrad, gosp. Nikola Paulić i prof. Mate Stepić pozdravljaju župnika.

KUD CETINGRADSKA TAMBURICA kod gradske lože ispred starog župnog stana.

Blagdan sv. Nikole Tavelića

Franjevci na Krnjevu proslavit će 14. studenog blagdan sv. Nikole Tavelića, zaštitnika župe. Mise će se slaviti u 8.00, 10.30, a u 18.00 sati misu će predvoditi nadbiskup Ivan Devčić.

Trodnevnica započinje 11. studenog, a mise će u 18.00 sati predvoditi fra Marko Vrgoč, župnik župe Pehlin, fra Anselmo Stulić, predstojnik i župni vikar te don Niko Cvitkušić, župnik župe Marije Pomoćnice.Radionice za volontere Caritasa
Pokaži što znaš!

Caritas Riječke nadbiskupije započinje s jesenskim radionicama za edukaciju volontera. Prva radionica održat će se 28. listopada od 9.00 do 12.00 sati u prostorijama Caritasa na Škurinju, Osječka bb. Učenjem u radionicama volonteri će se upoznati sa misijom i vizijom Caritasa, raditi na osobnoj motivaciji, unaprjeđenju komunikacijskih vještina, timskom radu i volonterizmu.
Nakon edukacije volonteri se uključuju u projekte Caritasa: rad s djecom - ZVRK, pomoć u učenju djeci iz socijalno-ugroženih obitelji, posjete starijim i nemoćnim osobama, druženje s osobama s posebnim potrebama.
Pozivamo sve koji žele pridonijeti stvaranju sretnijeg i pravednijeg svijeta pomaganjem potrebnima da se jave u Caritas nadbiskupije Rijeka tel. (051) 511 443, ili 651-006 te na e-mail: caritas-ri@ri.t-com.hr.

Susret voditelja ministranata

Voditelji ministranata iz župa Riječke nadbiskupije susrest će se 21. listopada u u 14.00 sati u pastoralnom centru u Dramlju s povjerenikom za duhovna zvanja Sanjinom Francetićem. U pastoralu župe, ali i pastoralu duhovnih zvanja, neizostavan je rad s ministrantima. Povjerenstvo za duhovna zvanja iz tog razloga organizira radionice za voditelje ministranata koji će na svojim župama pripremati djecu i mlade za ministrantsku službu.Postavljeni ruhovati za lakši prilaz do crkve

Dana 13. listopada 2006. postavljena su tri ruhovata za lakši prilaz do crkve. Dar je to poduzeća "Inox Adria", d.o.o. u vlasništvu gosp. Damira Stankovića iz Trinajstića, br. 94 C, pa mu se na tom velikom daru od srca zahvaljujem!


Novi rukohvat

Pogled na rukohvat od glavnih ulaznih vratiju!

Svjetski dan misija

U nedjelju 22.10. u crkvama diljem svijeta sakupljati prilozi namijenjeni katoličkim misijama u najsiromašnijim zemljama u kojima misionari svjedoče vjeru u Krista. Ove je godine u Hrvatskoj od 13. do 22. listopada otvoren donacijski telefon za pomoć misijama.
Pozivom na broj 060 685 024 donirat ćete 6,82 kune za Papinska misijska djela, crkvenu ustanovu koja pomaže nastajanje i rast crkvenih zajednica.
Neka naša ruka ne bude stisnuta, neka i moj mali doprinos bude od koristi onima koji su potrebni naše pomoći.

Nije bila princeza ni kraljica. Nije bila predsjednica ni premijerka. Nije bila ljepotica, slavna glumica ili pjevačica, ni športašica koja osvaja zlatne medalje. Nije nosila modele slavnih kreatora niti se pojavljivala na raskošnim festivalima... Bila je tiha, slabašna, niska, neugledna jednostavna, siromašna, smežurana od bora... A ipak, njezina je "zvijezda" najjače zasjala, obasjavši svojim svjetlom cijeli svijet! Radila je među gubavcima, prljavim, zapuštenim i odbačenim ljudima, gladnom djecom, umirućima... Pomagala im, tješila ih, hranila, liječila... Živeći ono što je propovijedala, potaknula je mnoge da povjeruju kako je doista moguće "mijenjati svijet"! I to ne nekim "veeelikim djelima", već običnim "malim" djelima, koja su nam ostvariva. Jer, "velika djela" nastaju zapravo od "malih", kad ih se čini ustrajno i svakodnevno, u suradnji s Bogom, kao što ih je ona činila. Ta "misionarska zvijezda", koja je sjala još za života, na osobit način još jače zasjat će 19. listopada - upravo na Misijsku nedjelju - kada papa Ivan Pavao II. proglasi blaženom Majku Tereziju, sitnu ženu divovske snage i ljubavi. To je razlog više da iz bližega upoznamo Majku Tereziju, njezino djetinjstvo, djelo, misli... - jer i mi smo pozvani da, po uzoru na nju, zračimo Kristovo svjetlo!

Blagoslov nove cest

U Šporovoj jami u Kastvu dana 13.10.2006. svečano su otvoreni radovi prve od ukupno četiri dionice Ceste 233 što predstavlja sastavni dio planiranog županijskog prometnog pravca od Kastva do Čandekove ulice u Rijeci, te Matulja.


Župnik i gradonačelnik pri blagoslovu radova na novoj cesti

Blagoslovu je prisustovao i dožupan, gosp. Luka Denona!

Dani kruha u Kastvu

Dana 13. listopada 2006. župnik je blagoslovio kruh i kolače u OŠ "Milan Brozović" u Kastvu.
Bilo je predivno - kao što to pokazuju u ove slike!


Kolači i kruh spremni za blagoslov

Djeca radosno čekaju na blagoslov kruha!

Priprema za blagoslov

Župnik sa ravnateljicom škole i č. s. Marinelom

Listopad mjesec krunice

Mjesec listopad je posebno posvećen Majci Božjoj i pobožnosti krunice - molitvi koja je vrlo često neshvaćena ili krivo shvaćena, pa je mnogi smatraju i dosadnom i besmislenom i zastarjelom....
A sve to samo zato što je ne poznajemo .
Krunica je ustvari meditacija i mnogi sveti ljudi - poznati i nepoznati kroz povijest Crkve došli su do vrhunaca mistike i kontemplacije upravo po molitvi krunice.
Kažu da bi rječnikom glazbe izgovaranje Zdravo Marije u krunici bio ritam, a razmišljanje o Isusovu životu bile bi riječi i melodija.
Krunica angažira u molitvi čitavog čovjeka - po razmatranju otajstava aktivira duh, maštu, inteligenciju, po trajnom kontaktu s Marijom angažira nas emotivno, po ponavljanju riječi i prebiranju zrnaca angažira nas na neki način i fizički...
U molitvi krunice lako se ujedine i prepoznaju katolici cijelog svijeta - ona se u svakom dijelu svijeta moli na isti način i divan je doživljaj u velikim svetištima moliti je s mnoštvom vjernika koji iste riječi izgovaraju svatko na svom jeziku..

U mjesecu listopadu svaki dan MOLITVA KRUNICE u župnoj crkvi osim subote u 17.45 sati

Zahvala za plodove zemlje

U mjesecu listopadu zahvaljujemo Bogu za plodove zemlje i ljudskog rada. Na osobit način zahvaljujemo mu na kruhu koji je najdivnije, povezuje trud i urod, zemaljsko i nebesko, ljudsko i božansko.

Jesen je simbol punine, doba pripremanja zimnice.
No, sve je to simbol čovjekovih duhovnih plodova koji imaju značenje za vječnost.

Kad u jesen beremo plodove zemlje i ruku čovječjih, treba pomisliti i na Darovatelja tih dobara, jer to nisu samo plodovi zemlje i djelo naših ruku, nego su to darovi Onoga koji zna što nam je potrebno, Onoga koji brine za ptice nebeske, za ljiljane i travu poljsku. (Mt 6,25)

Nek čovjek ne zaboravi da su važniji od plodova zemlje plodovi duha i ljubavi, nek bude zahvalan Bogu za te plodove.

Obiteljska škola na Krku

Ovogodišnja, četvrta po redu obiteljska škola Riječke metropolije održat će se u Omišlju na otoku Krku od 13. do 15. listopada na temu "Uloga molitve u obitelji". Predavač je dr. s. Nela Gašpar, profesorica dogmatske teologije na Teologiji u Rijeci. Prijave se radi lakše organizacije primaju najkasnije do 2. listopada 2006.

Pozvane su naše obitelji sa svojom djecom, ali također i svećenici iz pastorala, koji u radionicama mogu konkretno čuti s kojim se poteškoćama susreću obitelji kada je riječ o molitvi. Na taj način mogli bi s više razumijevanja prilaziti svojim obiteljima u župama, koje bi tada, bolje shvaćene i prihvaćene, radije sudjelovale u raznim župnim akcijama i potrebama.

Svi ostali podaci mogu se naći na posebnom letku ili na internet stranici www.mojaobitelj.net , gdje se možete i prijaviti. Prijaviti se može i na Ured za obitelj (tel. 330-467).

Obnovljeni balkon i ograda na starom župnom uredu
Balkon i ograda na starom župnom uredu su vidno nagriženi od zuba vremena pa smo pristupili temeljitoj obnovi i balkona i ograde.

Balkon je temeljito obnovljen, ograda očišćena i obojena. Čišćenje i bojanje ograde u iznosu od 3.006,00kn poklonio naš "ZANATLIJA" iz Kastva, pa se direktoru i svim djelatnicima tog poduzeća od srca zahvaljujemo na tom velikom daru.

Zaziv Duha Svetoga za početak nove školske godine

Dana 17. 09. 2006. imali smo Zaziv Duha Svetoga za sretan početak nove školske godine 2006./2007.


Puna crkva na Zazivu Duha Svetoga

Bio je dojmljiv "prinos darova" naših prvašića


Istom smo prigodom pozdravili novu časnu sestru Marinelu i uručili joj cvijeće za sretan početak u našoj župi i školi

Nije zaboravljeno niti uručivanje cvijeća ravnateljici škole "Milan Brozović" u Kastvu, gđi. Jadranki a isto tako i čestitke na proglašenju kastavske škole kao prve kvalitetne škole u Evropi.

Nova časna sestra


Dana 11. rujna 2006. u našu je župu došlo nova vjeroučiteljica, č. s. MARINELA (ANĐA) GARIĆ. Novoj sestri želimo dobrodošlicu.
Časnoj sestre Ranki Kasalo koja je otišla u mirovinu od srca zahvaljujemo na nesebičnom radu u našoj školi i župi.

"Križevica" na Srdočima


Župa Uznesenja sv. Križa na Srdočima 14. rujna proslavila je župni blagdan
euharistijskim slavljem u 18.00 sati.

Tradicionalna "Križevica", župna svečanost koja okuplja sve ljude dobre volje ovog riječkog prigradskog naselja, proslavit će se u nedjelju 17. rujna kako bi na njoj moglo sudjelovati što više ljudi. U suradnji s Mjesnim odborom, župnik Božo Mićanović obnovio je tradiciju pučke proslave blagdana te je za župljane, uz sajamske sadržaje i glazbu pripremljena i zakuska.
Mise će se u nedjelju 17. rujna slaviti u 8.30 i 10.00 sati. Nakon mise u 10.00 sati koju predvodi fra Niko Barun, gvardijan samostana na Glavotoku, svi su župljani i njihovi gosti pozvani na proslavu "Križevice".

Postavljen križ iznad Spinčića

Gosp. Slavko Marot iz Spinčića izradio je od lipe četiri metra visok križ koji je postavljen iznad Spinčića na mjestu vojnog zdanja na prvoj crti bojišnice u 1. svjetskom ratu.
Križ je postavljen 09.09.2006.
Slavku se od srca zahvaljujemo!Na slici: gosp. Slavko Marot sa suprugom, kćerkom i sinom.

Nosioce križa svugdje su lijepo dočekali, a posebno u Gornjim Spinčićima. Oni su ga tu i preuzeli ponijeli najvećom uzbrdicom.


Posebno je dojmljivo bilo kada je novi križ i njegove nosioce dočekalo "Glazbeno društvo Spinčići" kao pravi domaćin!

Tom je prigodom otvoren i dio novoasfaltirane ceste u Spinčićima. Gosp. Vlah iz G. Spinčića uspješno je zamijenio Predsjednika Mesića i presjekao vrpcu!

Trebalo se i odmoriti na domak prelijepe šume iznad Spinčića gdje je križ i postavljen.

Križ je postavljen na bivšoj karauli odakle se u 1. svjetskom ratu pucalo i nažalost ubijalo.Nakon što je križ blagoslovljen, valjalo je to malo i zaliti!

Križ je postavljen u šumi iznad Spinčića na mjestu nekadašnje fronte iz 1. svjetskog rata odakle puca prekrasan pogleda na župnu crkvu sv. Jelene i na dio Kvarnera.

Sjećanje na biskupa Srećka Badurinu

Biskupa Srećka Badurine, njegovog života i stvaralaštva prisjetit ćemo se povodom 10. obljetnice njegove smrti. U organizaciji Provincije franjevaca trećoredaca glagoljaša u Crkvi sv. Franje Asiškoga na Pehlinu u Rijeci održat će se četverodnevna komemoracija koja će završiti 17. rujna misom zadušnicom koju će u 19.00 sati predvoditi nadbiskup Ivan Devčić

Cijeli program komemoracije pogledajte ovdje.

50 zlatnih godina braka

Dana 03. rujna 2006. u našoj župnoj crkvi proslavili su svoju 50-tu godišnjicu braka naši pjevači, prof. Rudi i prof. Marija Šturm. Slavljenicima od srca čestitamo!Slavljenici Marija i Rudi

Iza slavljenika njihova obitelj: kćer i sin sa zetom i nevjestom te četvero unučadi i kumovi

Uža obitelj!

"Mladenci" pri izlasku iz crkve

Proslava Velike Gospe u Cetingradu

Mnogobrojna "mala" marijanska svetišta u Hrvatskoj, na Veliku Gospu žive u sjeni "velikih". Tako i najveće svetište Majke Božje u Cetingradu na Kordunu!


Potpuno nanovno izgrađena Gospina crkva u Cetingradu na Kordunu

Mnoštvo u od temelja nanovno podignutoj Gospinoj crkvi u Cetingradu

Mnoštvo u Gospinom svetištu u Cetingradu na Veliku Gospu 15. 08. 2006.

Svetu je Misu predvodio slunjski župnik i dekan, mons. Mile Pecić

Kastavke pobijedile na 7. međunarodnom zborskom festivaluOd 11. do 13. kolovoza, u mađarskom gradu Veszprému održan je 7. međunarodni zborski festival u natjecanju Vivace 2006, na kojem je pobijedila Ženska klapa »Kastav«.

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti

Dana 5. kolovoza Hrvatska slavi Dan pobjede i domovinske zahvalnosti,
sjećajući se 5. kolovoza 1995. kada je u akciji Oluja oslobođen grad Knin,
središte srpske pobune od početka 90-ih.

Više o akciji Oluja pročitajte ovdje

"KRAVATA OKO HRVATSKE"

U sklopu projekta: "KRAVATA OKO HRVATSKE" autora Marijana Bušića, dana 24. srpnja 2006. kravata (crveni konac) stigao je i u Cetingrad.


Na slici gosp. Marijo Bušić sa svojom sestrom, gospođom Slavicom Bušić-Vukoja te župnik Franjo Jurčević i gđa. Josipa Mičetić na Žalčevoj Kosi odakle puca prekrasan pogleda na Cetingrad.

Predstavnik općine Cetingrad pozdravlja donosioce kravate (crvenog konca) i organizatore - na slici gosp. Franjo Bušić i ostali.
Sjena fotografa i konac na hrvatskoj zemlji na Kordunu!

Nosioci, organizatori i prisutni pred crkvom u Cetingradu uz Hrvatsku graničnu policiju koja ih budnim okom prati uz samu granicu Hrvatske i BiH kod Cetingrada. Na slici je zapovjednik granične policije, gosp. Pero Tominac uz svojga djeltanika.
Među onima koji su dočekali kravatu bio i i mladi Cetingrađanin u naručju svoga oca.

Nosioci kravate kroz Hrvatsku dio puta idu pješice, dio na biciklima, dio na malim barkama - ovisno o mogućnostima uz različite dijelove hrvatske granice. U Cetingrad su ušli na biciklima!

Zapovjednik granične policije ovog dijela Hrvatske, gosp. Pero Tominac, budnim okom pazi što se to oko njega zbiva. Vozilo uz koje stoji bilo je na natjecanju u Sloveniji!


Nakon svečanog dočeka kravate u Cetingradu, slikanje kod križa u Brinjskom selu kod župnikove rodne kuće.


Više o projektu
"KRAVATA OKO HRVATSKE" saznajte ovdje


Ovdje pogledajte kako je započeo projekt

Drugo godišnje hodočašće Riječke nadbiskupije

Četiristotine vjernika Riječke nadbiskupije, među kojima i neki od naših župljana od 24. do 30. lipnja sudjelovalo je na 2. godišnjem nadbiskupijskom hodočašću pod geslom "Stopama Ivana Pavla II.". Predvodio ih je riječki nadbiskup Ivan Devčić i 16 svećenika. Na hodočašću je s osam Autotransovih autobusa prijeđeno oko 2 800 km. Misna slavlja na putovanju pjesmom je pratio mješoviti zbor svetišta Gospe Milosti s Trsata.


klikom na sliku možete je pogledati uvećanu

Nove grilje


Na istočnoj strani "Novog župnog ureda" u Kastvu postavljene su nove grilje (škure) koje su napravljene od borovine. Ukupno - 13 grilja. Izradio ih je domaći majstor u uobičajenom kastavskom stilu, gosp. Zdenko Sinčić.

proslavljene 94 godine života gđe. Darinke

Dana 25.06.2006.gđa Darinka Rubeša proslavila je 94 godine života.

Svim župljanima i posjetiteljima naših stranica
čestitamo Dan državnosti, 15. obljetnicu uspostave demokratske i suverene Republike Hrvatske

Zatvorena izložba slika A. Zacera

Naš uvaženi slikar, svijetskog glasa, gosp. Andrija Zacero, dana 18. lipnja 2006. zatvorio je svoju veoma bogatu izložbu slika, koja je bila poslavljena na Trsatu. Slike su nastale u proteklih 30 godina. Mnoge od izloženih slika nalaze se diljem svijeta po različitim privatnim ili javnim zbirkama. Radi u svim mogućim tehnikama i svugdje je "kod kuće".

Skromni i samozatajni MAJSTOR pred svojim slikama!

Andrija Zacero sa suprugom pred portretima poznatih crkvenih dostojanstvenika.


"Živa maslina" u primorskom kamenjaru!

Ni motivi susjedne zemlje mu nisu strani.

Neka se vidi da Andrija živi i radi uz more!

Među mnogobrojnim priznanjima najveći je Oskar "Zlatni lav" za stogodišnjicu venecijanskog bienala 1995.


Vjerski motivi zauzimaju veliki dio Andrijinog opusa.

Ponosna supruga ispod Andrijinog najuspjelijeg djela - pijetla!

Andrijin pijetao budi Evropu!

Humanitarni koncert u organizaciji CK Kastava
Uz sudjelovanje preko 300 građana, u Kastvu je dana 16. 06. 2006. održan dobrotvorni koncert u organizacija kastavskog gradskog crvenog križa.
Posebno je dojmljivo bilo vidjeti neke stare igre i plesove ovoga kraja, kao npr. "Potresujku" koje su izvodile vrlo uspješno djevojčice iz OŠ "Milan Brozović"

Duša svega je bila gđa. Večerina kojoj se gradonačelnik i djeca srdačno zahvaljuju i daruju cvijećem.Djevojčice i dječaci izvode "Potresujku".

Proslava Tijelova

Dana 15.06.2006. proslavljen je blagdan Tijelova.


Pogleda na Tijelovsku procesiju u Kastvu
Procesija oko crkve
Procesija oko crkve

Sv. Misa na Kantridi


Župa Sv. Antuna Padovanskog na Kantridi, koja pripada našem dekanatu, slavi u utorak 13.06.2006. blagdan svog zaštitnika.

Na sam blagdan biti će nekoliko Sv. Misa, a glavno misno slavlje sa procesijom biti će u 18 sati.Sv. Misa u kapelici sv. Trojice


Dana 11. lipnja 2006. održali smo u popodnevnim satima sv. Misu u kapelici sv. Trojice na Lokvini. Na oltaru je nova slika koju je izradio gosp. Nenad Petronio.Na oltaru nova oltarna slika Presvetog Trojstva

Župnik i 94-godišnja gđa. Darinka Rubeša u kapelici sv. Trojice dana 11. 06. 2006.

«Mića slikarska radionica»

Dana 11.06.2006. u organizaciji TZ Grada Kastva organizirana je «Mića slikarska radionica».
Učestvovalo je stotinjak djece predškolske i školske dobi. Nakon završetka radionice svi učesnici su dobili pigodne nagrade izvlačenjem tombole.

Darovana slika za kapelicu Sv. Troice


klikom na sliku možete je pogledati uvećanu

Dana 10. lipnja 2006., gosp. NENAD PETRONIO, uvaženi slikar, sudionik više likovnih kolonija, član HDLU-a Rijeka i HZSU-a Zagreb, darovao je za kapelicu sv. Trojice u Kastvu oltarnu sliku. Slika je rađena u kombiniranoj tehnici i predstavlja originalan umjetnikov pogled na tajnu Presvetog Trojstva.
Gosp. Nenad je rođen u Rijeci 10. prosinca 1951. godine. Slikarstvom se bavi neprekidno od 1968. godine.
Župa Kastav i župnik Franjo Jurčević se umjetniku od srca zahvaljuju na velikom daru upravo za blagdan Presvetog Trojstva 2006. godine.

Kastavska O.Š. – prva europska Kvalitetna škola

Dana 07.06.2006. Kastavsku O.Š. "Milan Brozović" posjetio je i svjetski poznati znanstvenik dr. William Glasser, i školi dodijelio prestižan naslov prve europske Kvalitetne škole.
U školi su bili organizirane razne radionice.
Proslava Dana Grada Kastva

Dana 06.06.2006 proslavljen je Dan Grada Kastva nizom manifestacija.

Na gradskom groblju Kastav u 16,30 sati položeni vijenci na centralnim nišama.

U 17,00 sati na Banovom Križu položeni vijenci
i odana počast nevinim žrtvama fašističkog terora
U 18,00 sati u župnoj crkvi služena je Sv. Misa.

Godišnju nagradu Grada Kastva primile su naše patronažne sestre, Nada i Anđelka! Od srca im čestitamo i želimo da uvijek bude tako dobre prema svima kao i do sada!

Posmrtno je nagradu za životno djelo dobio dr. Vojko Vlah. Nagradu je za veoma zaslužnog građanina Kastva primila njegova supruga, gđa. Irena Vlah, koja se je ujedno i u ime svih dobitnika nagrada lijepo zahvalila!


Svečanost je uljepšala svojim pjevanjem "Ženska klapa Kastav"!

Gradonačelnik, gosp. Dean Jurčić uručuje nagradu za Životno djelo posmrtno dr. Vojku Vlahu a nagradu prima njegova supruga Irena

Ljepotu dodijeljivanju nagrada posebnim nastupom dalo je "Glazbeno društvo Spinčići"

Posjet časnih sestara iz Beča i Zagreba


Dana 26. svibnja 2006. samostan časnih sestara i našu župu posjetile su časne sestre "KĆERI BOŽJE LJUBAVI" iz Beča i Zagreba. Austrijanke su bile prvi puta u Kastvu i veoma su se divile svemu što su vidjele a što mi možemo gledati svakoga dana. Nas kao domaćine njihov je posjet veoma obradovao!

Proslava JELENINE


Povodom proslave dana zaštitnice naše župe slavljena je Sv. Misa, a završnu ljepotu proslave sv. Jelene Križarice, zaštitnice naše župe i grada, dala je ženska i muška klapa "KASTAV" koncertom održanim u crkvi u 19 sati, 22. svibnja 2006!
Od srca im se zahvaljujem.
Svetu Misu služio je župnik dr. Franjo Jurčević

Fotografije snimio: gospodin Vjekoslav Frlan

Ženska klapa "KASTAV"

Muška klapa "KASTAV"

Uz župnika tu je gradonačelnik Grada Kastva i načelnik općine Matulju. Koncertu je prisustovao veliki broj ljubitelja klapskog pjevanja.


Svi su radosno slušali žensku i mušku klapu "KASTAV"

Nakon koncerta malo smo se i počastili!

I. TABORA HRVATA ISTRE I KVARNERSKIH OTOKA

Dana 21. svibnja 2006. kod kapelice sv. Mihovila u Rubešima obilježena je 135-ta godišnjica prvog Hrvatsko-starskog tabora. Obilježavanju je prisustvovao i predsjednik Hrvatske vlade, dr. Ivo Sanader, nekoliko ministara i saborskih zastupnika uz regionalne vlasti.
Sv. Misu je predvodio generalni vikar Riječke nadbiskupije, mons. mr. Emil Svažić, kanonik i izaslanik riječkog nadbiskupa. Pod sv. Misom pjevali su pjevači župe sv. Jelene iz Kastva a u programu je nastupio i ženski zbor "Učka". Političari su predugo govorili, ali je ipak bilo jako lijepo.
Župnik pozdravlja premijera Sanadera

Premijer, dr. Ivo Sanader sa suprugom, gradonačelnikom Grada Kastva gosp. Deaonom Jurčićem i načelnikom općine Matulji.


Visoki gosti

Prečasni gospodin mons. Emil Svažić sa ostalim svećenicima kastavskog i opatijskog dekanata.

Dio mnošta ispred obnovljene kapelice sv. Miohovila čiju je obnovu vodilo društvo "Sv. Mihovil".Ploča koja svjedoči o obnovi kapelice

Otvorene web stranice Ureda za obitelj Riječke nadbiskupije

Ovaj projekt obiteljskog pastorala na internetu jedinstven je u Hrvatskoj te ujedno novi sadržaj u programu Ureda, sa željom da se i ovim putem ostvari komunikacija sa svima koji su zainteresirani za programe koje Ured nudi.
Interaktivna osobina stranice će omogućiti bolju komunikaciju zajednici onih koji sudjeluju u programima Ureda. Pored toga, programi koji promiču obiteljske vrijednosti i pružaju potporu bračnim parovima i obiteljima na ovaj će način biti dostupni svima pa i novinarima koji su ovom prilikom pozvani da stanu u zaštitu bračnih i obiteljskih vrijednosti.

Stranica se nalazi na adresi www.mojaobitelj.net

Ovogodišnji krizmanici


Grupa naših ovogodišnjih krizmanika pred crkvom!

Svećenička skupština u Lovranu


Svećenička skupština

Dio sudionika od preko 60 svećenika iz nadbiskupije!
Dana 08. svibnja 2006. održana je u Lovranu svećenička skupština za svećenike Riječke nadbiskupije. Nagovor je održao sam nadbiskup a o Tipskom rimskom misalu iz 2003. govorio je prof. Ivan Milovčić. Bilo je zanimljivo a u diskusiji na mahove dosta žestoko. Dojam je da su tu reformu radili ljudi koji nemaju baš puno veze sa praksom i pastoralom - prema mome mišljenju (Franjo Jurčević, župnik).


Cvijeće kod Dječijeg križa


Kod dječijeg križa na Brestovicama koji je podignut na spomen trećeg papinog posjeta Hrvatskoj, obitelj Miftarević je i ove, 2006. godine, posadila prekrasno cvijeće.
OD SRCA IH HVALA!

Mačak na krovu


Jedan Kastavski mačak popeo se na visoki krov.
Kako se popeo i što gleda, zna samo on.

USKRS U KASTVU


Najsadržanija tajna naše sv. vjere je prazan grob u kome Krista nema!

Danas prihvatimo Isusa uskrslog za našeg prijatelja na putu života. S mislima i nadom u život vječni, radujmo se danas uskrslom Kristu i opredijelimo se za njegov put. Put kojim nas sigurno vodi k'spasenju po svojoj Božjoj Riječi.


Sv. Misa u 6 ujutro

Sv. Misa u 8 sati

Sv. Misa u 11 sati

I najmlađi su nosili jelo na blagoslov

Svjetlo Kristova uskrsnuća raspršilo je tamu smrti.
Neka to svjetlo uvijek obasjava naš put.

VELIKA SUBOTA U KASTVU


Isus u grobu na Veliku subotu

Velika subota dan je Isusova počinka u grobu.
No, prije pola noći slavi se Isusovo uskrsnuće Vazmenim bdijenjem.
S Marijom, danas i mi uđimo u mir i posjetimo Isusov grob. Neka nam taj Isusov grob danas bude snaga i utjeha. Za sva naša progonstva,promašaje u životu, patnje, ovisnosti, bolesti i žalosti.


Na Veliku subotu kršteno je u našoj crkvi sedmero odraslih! Čestitamo im!

Slavlje Velike subotu u 20 sati

VELIKI PETAK U KASTVU


Na Veliki petak sjećamo se Isusove smrti na križu. Danas je dan kada je za otkup svakog čovjeka svoj život Isus na križu predao. Danas nema svete mise na klasičan način, ali obredi Velikog petka su prebogati ganućem i ljepotom molitve za Crkvu i čitav svijet. Moleći, klanjajući se i ljubeći križ danas razmišljajmo o tome kako smo ubojstvom Sina Božjega ubili sami sebe, svoga Stvoritelja i vladara neba i zemlje.


Djeca kod "Božjeg groba" u našoj crkvi na Veliki petak

Župnik i ministranti pred početak obreda na Veliki petak
Vjernici u crkvi na Veliki petak


I najmlađi su ljubili križ na Veliki petak
Pričest na Veliki petak

VELIKI ČETVRTAK U KASTVU


Pogleda na nebo na Veliki četvrtak, 13. 04. 2006.

Danas, na Veliki četvrtak, prvi dan svetog trodnevlja, Kristovi vjernici i čitava Crkva sjeća se dana Večere Gospodnje i ustanovljenja Euharistije.
Na ovaj dan Isus je posljednji put proslavio sa svojim učenicima blagdan Pashe i ustanovio svećenički red i svetu Euharistiju - Misu.


Sv. Misa na Veliki četvrtak

Dio ministrantske grupe na Veliki četvrtak

Božji grob u Kastvu.

Časna sestra Smilja uređuje "Božji grob".

Misa posvete ulja u Katedrali

Misu posvete ulja u riječkoj katedrali - a već po ustaljenom običaju - na Veliku srijedu predvodio je riječki nadbiskup, mons. dr. Ivan Devčić. Bili su prisutni gotovi svi svećenici Riječke nadbiskupije. Sve je na kraju završilo bratskim ručkom u nadboskupskom domu.

Posjet poglavarice česnih sestara KBLJ


U svoj redoviti posjet u sklopu kojega se zanima za djelovanje svojih časnih sestara, njihovo zdravlje i - dakako - možebitne probleme - u našu je župu došla dana 09. travnja 2006. Provincijalka družbe "KĆERI BOŽJE LJUBAVI" iz Zagreba, č. s. Snježna Stjepandić.
Želimo joj dobrodošlicu i da odavde ode zadovoljna sa onim što čuje i vidi.
Ujedno njoj i svim njezinim časnim sestrama želimo SRETAN USKRS!
Franjo Jurčević, župnik

Uskrsna ispovijed

Za one koji osjećaju potrebu i žele Uskrsna sveta ispovijed u našoj župi biti će u:

ponedjeljak 10.04., utorak 11.04., srijedu 12.04. i četvrtak 13.04. od 17 do 18 sati

Svima se pruža mogućnost pomirenja s Bogom i sa svojim bližnjima.Obnovljeni anđeli čuvari Božjeg groba

Oronule anđele - čuvare Božjeg groba - lijepo je pozlatom obnovio naš župljanin, gosp. Slavko Marot iz Spinčića.
Lijepo mu se zahvaljujemo!

Raspored Sv. Misa u ovom tjednu

Pon. 03.04. Uto. 04.04. Sri. 05.04.
Čet. 06.04. Pet. 07.04. Sub. 08.04. Ned. 09.04.
CVJETNICA
18 sati 07 sati 07 sati 07 sati 18 sati
KRIŽNI PUT
07 sati 08 sati
11 sati procesija s maslinovim grančicama

Cvjetnica

Osam dana prije Uskrsa je Cvjetnica ili Nedjelja muke Gospodnje.
Njom započinje Veliki ili Sveti tjedan, kada u 8 dana slavimo najveće tajne kršćanstva: Isusovu muku, smrt, pokop i uskrsnuće.
Cvjetnica je uvod u to slavlje.Uz 1. obljetnicu smrti pape Ivana Pavla II.

Eto, u toj tišini skriven ja - list,
oslobođen vjetra,
više se ne brinem ni o jednom prolazećem danu,
jer znam da će svi proći.

"Pjesma o skrivenom Bogu"


"Sjeti se da si prah i da ćeš se u prah pretvoriti." podsjeća na istinu o prolaznosti zemaljskog života: sve prolazi i osuđeno je na odumiranje. Hodočastimo ovim svijetom i putnici smo koji ne mogu zaboraviti svoje istinsko i posljednje predodredenje: nebo. Jer ako i jesmo prah i u prah se trebamo pretvoriti, ipak ne prestaje sve. Čovjek, stvoren na sliku i priliku Božju, predodređen je za život vječni. Isus, umirući na križu, otvorio je svakom čovjeku pristup u nj.

Ljudski život je prijelaz. Nije to život potpuno zatvoren između dana rođenja i dana smrti. Otvoren je konačnom ispunjenju u Bogu. Svatko od nas bolno proživljava zatvaranje života, granicu smrti. Svatko od nas nekako je svjestan toga da se čovjek ne nalazi u tim granicama bez ostatka, da ne može umrijeti bez ostatka.

Krist je izvršio temeljni preokret u shvaćanju života. Pokazao je daje život prijelaz, ne samo preko granice smrti, nego i u novi život.

Bez vjere u Boga smrt je lišena bilo kakve utjehe. Jer se sukladno Njegovoj volji smisao smrti temelji na tome da bismo makar u tom važnom trenutku svog života posve povjerovali u Njegovu ljubav, bez bilo kakvih drugih jamstava osim jednog - Njegove ljubavi. Kako bismo mu inače mogli izraziti svoju nepokolebljivu vjeru, nadu i ljubav!

Sama smrt je utjeha! I tako naviru na usta uvijek aktualne riječi sv. Augustina: "Stvorio si nas za sebe i nemirno je srce naše dok se u Tebi ne smiri."

Papa Ivan Pavao II., Iz "Autobiografije"

Povodom prve obljetnice smrti pape Ivana Pavla II. prisjetite se njegovog života kroz fotografije.
Pozivamo vas da posjetite zanimljivi link i pogledate mnoštvo fotografija kroz video prikaz uz meditativnu glazbu.

Info web o papi Ivanu Pavlu II.

Povodom prve obljetnice smrti pape Ivana Pavla II., koja se obilježava u nedjelju 2. travnja, portal Križ života pokrenuo je novi projekt - info web o blagopokojnom Papi.
Želja je da se preko posebne web stranice na hrvatskom jeziku dokumentira, analizira i informira o tijeku procesa za proglašenje blaženim i svetim sluge Božjega Ivana Pavla II., te da se kroz raznovrsni sadržaj, prezentiran kroz suvremeni medij na internetu - blog, omogući katolicima i svim ljudima dobre volje dublje uranjanje u sve ono što je tijekom života činio i propovijedao papa Ivana Pavla II. Na spomenutoj stranici čitateljima se također nude vijesti iz Hrvatske te prijevodi vijesti iz svijeta vezane uz blagopokojnog Papu, kao i tekstovi iz drugih medija u Hrvatskoj sabrani na jednom mjestu.
Info web o papi Ivanu Pavlu II. nalazi se na adresi: ivanpavao2.blog.hr.

Naš nadbiskup u Sarajevu


Nadbiskup Riječki Ivan Devčić (desno)

Krčki biskup mons. Valter Župan (lijevo)

Gospićko-senjski biskup mons. Mile Bogović (desno)


Naš nadbiskup u svečanoj procesiji

Dana 29. ožujka 2006. održano je u Sarajevu zajedničko zasjedanja biskupa Bosanskohercegovačke i Hrvatske biskupske konferencije.
Na zasjedanju je bio i naš nadbiskup, mons. dr. Ivan Devčić, krčki biskup, mons. Valter Župan i gospićko-senjski biskup, mons. dr. Mile Bogović. Pratio ih je u svojem automobilu kastavski župnik. Osim Sarajeva, posjetili su još Gospić, Kupres i Novi Travnik gdje su bili veoma srdačno dočekivani i ugošćivani. Svi su se divili snazi i upornosti župnika u Kupresu, župnika u N. Travniku i časnih sestara "Kćeri Božje Ljubavi" koje u N. Travniku vode dječiji vrtić i predaju vjeronauk u školi. Tamo je i časna sestra Amalija. Njoj i njezinim susestrama ovaj je posjet bio veoma drag.

Kupres


Na Kupresu, zemlji krvlju natopljenoj, uz velebno i veličanstveno zdanje svojih ruku, truda i muka srdačno nas je dočekao tamošnji župnik, preč. gosp. DOMINIK STOJANOVIĆ.

Velebna crkva u Kupresu u izgradnji.
Četnici toliko ne mogu porušiti koliko mi možemo izgraditi. Oni su i na Kupresu do temelja srušili rimokatoličku crkvu. Ova je sada još ljepša i veća!

Unutrašnjost crkve na Kupresu - djelo neumornog župnika Dominika Stojanovića.

Višenamjenski prostor ispod crkve na Kupresu!

Novi Travnik


U Novom Travniku lijepo i srdačno su nas dočekale časne sestre na čelu sa poglavaricom, č. s. Irmom Lučić, č. s. Amalijom Juko i ostalim časnim sestrama. Tu smo se i lijepo okrijepili.


Velebna nova crkva u Novom Travniku - plod napora neumornog župnika, ŽARKA VUJICE i njegovih suradnika i dobrotvora.


Unutrašnjoj nove crkve

Novi župni ured u Novom Travniku očekuje darivatelje. Župnik Žarko je neumoran, ali novaca je premalo!

Nova kuća časnih sestara "Kćeri Božje Ljubavi" u N. Travniku gdje sestre imaju vrtić za malu djecu!

Dobru okrepu su nam priredile časne sestre u Novom Travniku tako da smo skoro i zapjevali: "Kao što je pjetlu kod mlinara tako'j nama kod časnih sestara!"

U Novom Travniku srdačno nas je dočekao i rastumačio novosagrađenu crkvu čija je duša gradnje i neumorni preč. gosp. župnik, ŽARKO VUJICA. Sada je u izgradnji novoga župnog stana ali mu nedostaje sredstava. Njemu bi doista trebalo pomoći. Možda će netko - čitajući i ove retke, željeti dati svoj doprinos!

KORIZMA

Korizma je vrijeme umiranja zbog života. Vrijeme posta i milosrđa koje nas košta - kako bi smo rasli u ljubavi.
Umirati znači odabirati pravi put, a ne onaj koji se čini kraći.

Isus je razdaljinu od zbiljskog života, od blaženstva i ljubavi - svojom vlastitom smrću premostio. I tako omogućio našim umiranjima, kad god ih s njegovim umiranjem sjedinjujemo - da uđemo u blaženstvo života, ljubavi i mira - što je opet, plod njegova uskrsnuća.

Ove korizme, promišljajući čega se odreći - ne gubimo se na sporednostima, odaberimo ono bitno: odrecimo se sebe.
Svakodnevno u svakoj kušnji umirimo sebe s Kristom, da s njim svakodnevno slavom njegovom ispunjeni uskrsnemo.

U KORIZMI POSTIMO OVAKO

ZNAKOVI NAŠI SVAGDANJI NA PUTU KRIŽA

KORIZMENA DUHOVNA OBNOVA

Kako bi (do)živjeli korizmu, može nam pomoći i online duhovna obnova na molitvenoj web stranici Prostor Duha, sa svoja tri razmatranja koja prate tijek dana i koja će zasigurno svakome obogatiti ovo sveto vrijeme. Svako razmatranje sastoji se od biblijskog teksta, razmišljanja, molitve i osvrta. Na kraju se daje i konačan osvrt, konačna refleksija na cijeli dan odnosno na sva tri razmatranja.
Pozivamo vas da posjetite Prostor Duha i kroz korizmu si svakodnevno odvojite desetak minuta u svome danu za sebe i Boga.
Neka nam Gospodin, i u ovoj korizmi, svima udijeli jakost protiv navala duha zloće i ustrajnost u dobrim djelima...
Budite jedni drugima dobrostivi, milosrdni; praštajte jedni drugima, kao što i Bog u Kristu vama oprosti. Budite, dakle, nasljedovatelji Božji kao djeca ljubljena i hodite u ljubavi kao što je i Krist ljubio vas i sebe predao za nas kao prinos i žrtvu na ugodan miris. (Ef 4,32-5,2)

Noćas počinje ljetno računanje vremena


25. ožujka - Noćas počinje ljetno računanje vremena. Vrijeme se mijenja pomicanjem kazaljke za jedan sat unaprijed, tj. 2 sata se računaju kao 3 sata.Uređenje okoliša oko crkve

Proljetno uređenje okoliša oko crkve. Uređuje inžinjer, prof. Nikola Jugović i njegov sin Borna. Hvala im za sav trud!

Novi duhovni blog "Smiraj srca"

Među mnoštvom duhovnih ponuda izišao je još jedan mali pokušaj duhovnog komuniciranja preko popularnih blogova. Blog pod naslovom "Smiraj srca" pokušat će pridonijeti duhovnoj ponudi na internetu.

Tražiti mir srca i duše u Gospodinu težnja je osobnih razmišljanja autora bloga i mišljenja drugih koje je preuzeo.

Svi zainteresirani mogu posjetiti stranicu, samarijanac.blog.hr , pročitati razmišljanje autora, dati svoj komentar.

50 Zlatnih godina

Dana 19. 03. 2006. u našoj crkvi pred velikim mnoštvom vjernika proslavili su svoju 50-tu godišnjicu bračnog života gđa. Nada i gosp. Josip Rubeša iz Trinajstići. Bilo je vrlo lijepo i dirljivo.


Kako je prekrasno vidjeti dvoje ljudi
još uvijek zaljubljenih
nakon svih ovih godina braka
dijeleći tolika mnoga životna iskustva
sa smijehom, ljubavi ali i suzama.
Dvoje koji si vjeruju toliko duboko
da mogu zajedno proživjeti
sve svoje nade, želje i strahove.

Njih dvoje mogu biti nadahnuće i pokazatelj
što prava ljubav znači.

Zato vam želimo obilje blagoslova
i neka vaša ljubav i poštovanje
budu uzor svim mladima koji sklapaju brak.

Otvorenje i blagoslov nove zgrade Caritasa nadbiskupije Rijeka


nadbiskup blagoslivlja novu zgradu

mnoštvo ljudi nazočilo je otvorenju zgrade

nadbiskup predvodi euharistijsko slavlje

civilne vlasti

zgrada Caritasa

zgrada Caritasa

Dana 18. 03. 2006. svečano je otvorena nova zgrada CARITASA RIJEČKE NADBISKUPIJE u Rijecu u predjelu Škurinje! Svečanost je predvodio riječki nadbiskup uz sudjelovanje svećenika i vjernika te civilnih vlasti Županije i grada Rijeke.

Vožnja vlakom od Matulja do Rijeke

Dana 16. 03. 2006. po prvi puta osamdesetak naše djece iz škole "Milan Brozović" iz Kastva, vozila se od Matulji do Rijeke vlakom. Nakon što ih je osoblje matuljske željezničke postaje srdačno dočekalo i prometnik dao znak da vlak može krenuti, veselju nije bilo kraja! U pratnji svojih vrijednih nastavnica posjetiti će mnoge zanimljivosti u Rijeci.

Korizmeno hodočašće u katedralu sv. Vida

U sklopu korizmenih hodočašća u riječku katedralu, dana 05. 03. 2006. hodočastio je Kastavski i Opatijski dekanat. Slavlju je predsjedao sam nadbiskup, mons. dr. Ivan Devčić.

Novi snijeg u Kastvu

Dana 27. 02. 2006. ponovno je zapao dosta visoki snijeg u Kastvu!

Nove stolice

Gospodin Branko Grubišić darovao je u veljači 2006. 30 stolica za naše pjevače.

Ovogodišnji prvopričesnici

Na roditeljskom sastanku dana 19. veljače 2006. u Kastvu, svojim su programom nastupili i naši ovogodišnji prvopričesnici.

Svjetski dan bolesnika - Gospa Lurdska

Svjetski dan bolesnika, se slavi 11. veljače, na blagdan Gospe Lurdske. Upravo teškim bolesnicima sve se glasnije niječe pravo na život, prepun patnje, ali ipak život kao dar Božji. Invalidima domovinskog rata, teškim bolesnicima, starijim osobama i patnicima svake vrste izražavamo svoju bratsku ljubav i podršku. Za njih molimo i potičemo ih da svoje patnje Gospodinu prikazuju za spasenje svih ljudi. Križ, jedinom nošen s Kristom, postaje sladak i spasonosan.

Lurdska ukazanja Crkvu potiču na čistoću, skromnost, spremnost na žrtvu te na molitvu i ljubav prema bolesnicima i siromasima. Svi smo mi kršćani ta Crkva pa smo stoga mi pozvani da se odazovemo i tome velikom poticaju, koji nam je došao Gospinim ukazanjima u Lurdu.

Sv. Mise na blagdan Gospe Lurdske možete pročitati na stranicama Riječke nadbiskupije

Dječja maškarana nedjelja

Dana 05.02.2006. u Domu Braće Matešić održana je Dječja Maškarana nedjelja.
Bilo je šareno, veselo i raspjevano.

Alojzije Stepinac

10.02.
Nadbiskup zagrebački, kardinal, mučenik (Krašić, 1898-1960)
Alojzije Stepinac rođen je 8. svibnja 1898. u Brezariću, župa Krašić. Bogoslovni nauk završio je u Rimu, gdje je zaređen za svećenika 26. listopada 1930. Papa Pio XI imenovao ga je 28. svibnja 1934. nadbiskupom koadjutorom. Hrabro se suočio s izazovima povijesti, u kojoj bijaše poslužiteljem Evanđelja. Proročki je prikazivao razorne moći svih ideologija kojih je cilj bio protivan časti pravoga Boga i dostojanstva ljudske osobe. Svi prognani zbog rasne, klasne ili nacionalne ideologije u njemu su imali svoga zaštitnika. U liječenju socijalne bijede darivao je od svoga stola i od crkvenih dobara.
U hrvatskome narodu širio je duh zahvalnosti prema Bogu kroz pobožnosti nadoknade za grijehe psovke i pobačaja. Gorljivo je promicao pobožnost prema Euharistiji govoreći često: "Onome tko se drži Isusa, sve biva lako!" U svakom je političkom sustavu branio slobodu i nadnaravno podrijetlo Katoličke crkve. Kada zbog vjernosti savjesti nije dopustio da Crkva postane ropkinjom komunističke ideologije, te da se odcjepljenjem od Rima stvori tzv. "Hrvatska nacionalna crkva", montiran mu je politički proces na kojem ga je komunistički sud 11. listopada 1946. osudio na 16 godina robije. Hrvatski Sabor je 14. veljače 1992. poništio sudsku presudu i osudio politički sudski postupak protiv Zagrebačkog nadbiskupa Alojzija Stepinca. Umro je na glasu svetosti i mučeništva, u Krašiću, 10. veljače 1960. i pokopan u zagrebačkoj katedrali. Njegov je grob mjesto neprekidne molitve i vrelo uslišanja. U listopadu 1998. u hrvatskome nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke papa Ivan Pavao II. proglasio je Alojzija Stepinca blaženikom Katoličke crkve.

Misa zadušnica za dr. Vojka VlahaDana 01. veljače 2006. u župnoj crkvi sv. Jelene u Kastvu održana je u 18,30 sv. Misa zadušnica za dr. Vojka Vlaha - liječnika plemenita srca i pravog "narodnog čovjeka".

Dr. Vlah će biti pokopan dana 03. veljače 2006. u Poljskom gradu Gdynie na Baltiku.

Prikazanje Gospodinovo u Hramu ili Svijećnica

02.02.
prikaza Majka svoga Sina Bogu Svemogućem i za Dijete zamoli blagoslov od Oca i Gospodara svega svijeta, a Josip za žrtvu predade svećeniku dar siromahâ - par kao snijeg bijelih golubova.
U taj tren prenu Mariju blagi dodir i ona kraj sebe vidje vremešna pogrbljena starca, s ispruženim drhtavim rukama. Gledao je u Dijete očima sjajnim i živahnim, a lice mu je ozarilo neko unutarnje svjetlo. Marija, bez riječi, u njegove drhtave naborane ruke položi Isusa.
Naskoro im se pridruži i proročica Ana, pobožna starica, koja je život provodila u molitvi i služenju Bogu u Hramu. O, kako se obradovala vidjevši Isusa. Cjelivala mu je male ručice i od radosti kliktala slaveći Boga. Nizala je pohvalu za pohvalom Djetetu Isusu. A on se, kao da razumije, smješkao i radosno gledao sad starca Šimuna, sad proročicu Anu.
Prikazanje Isusovo u hramu zapalilo je svijeću - svjetlo koje obasjava svakog čovjeka. Njegova svijeća obasjava put - jedini put koji vodi prema potpunom ispunjenju i sreći. Tražimo svoj put u putevima onih koji su prepoznali svjetlo. Budimo svjetlo svijeta, neka naš život bude vrijedan i ispunjen.
Razbistri nam, Gospodine, pogled vjere Da te prepoznamo u braći našoj, U riječi tvojoj, U Crkvi što jednodušno moli, U otajstvima po kojima nam se daješ. Ne daj nam smrti vidjeti Prije nego te Spasiteljem priznamo I kao Spasitelja proslavimo

Sveti Blaž

Na blagdan Sv. Blaža 03.02. svake godine po svim crkvama dijeli se blagoslov grla, a po zagovoru sv. Blaža, biskupa i mučenika.
Svećenik moli: "Po zagovoru sv. Blaža, biskupa i mučenika, oslobodio te Bog od bolesti grla i od svakoga drugoga zla!"
Taj je blagoslov takozvana blagoslovina naše Crkve. On se temelji na prastaroj predaji po kojoj je sv. Blaž svojim blagoslovom spasio dječaka kome je u grlu zapela riblja kost.
Sveti Blaž bio je također jedan od onih nebrojenih junaka prvih stoljeća crkvene prošlosti koji su svoje uvjerenje zapečatili krvlju i životom.

Obnova "Jadran impexa"


02.01.2006. u požaru je uništena upravna zgrada poduzeća "Jadran impex".
Najavljeno je da će biti obnovljana i proširena.
(Požar je snimio i naš župnik)

Obraćenje svetog Pavla, apostola

25. siječnja

Sveti Pavao, Židov velike kulture, odgojen u Gamalijevoj školi, obratio se na putu prema Damasku, kamo je krenuo da rasprši i uništi kršćansku zajednicu. Sam je ispričao kako je o podne iznenada zaslijepila silna svjetlost (u doslovnom smislu), dok ga je neki glas zapitao: "Savle, Savle, zašto me progoniš?" Na pitanje "Tko si ti, Gospodine?", glas je odgovorio: "Ja sam Isus kojega ti progoniš". Sveti Pavao se odmah obratio na kršćanstvo. Čas prije toga bio je progonitelj, a od tog časa započeo je karijeru prognanika, što će ga odvesti u Rim i u mučeništvo.


Blagoslov obitelji

Tim blagoslovom želi se zazvati Božji blagoslov na obitelj, osobe, koje borave u jednom prostoru i koje žive u jednom zajedništvu. Blagoslov se vezuje uz čovjeka a ne na prostor Bog štiti ponajprije čovjeka, a onda i mjesto gdje on boravi. Zato je vrlo važno da se obitelj skupi na molitvu kada dođe svećenik koji blagoslivlja njihovu kuću ili stan.

Gospodine Bože naš,
Ti si htio da tvoj Sin živi u obitelji i podijeli njene brig i radosti.
Štiti i čuvaj ovu obitelj.
Jačaj je svojom milošću i učini je zadovoljnom i sretnom.
Pomaži članovima ove obitelji da jedni drugima budu blizu u nevoljama i patnjama.
Daj da žive u ljubavi i slozi te da jedni drugima služe, kako nam je vlastitim primjerom pokazao tvoj Sin.
Koji s tobom živi i kraljuje u vijeke vjekova.
Amen.


I ovaj tjedan nastavlja se blagoslov obitelji na području naše župe!

Antonjski Rog

Dana 17.01.2006. u Kastvu se oglasio Antonjski Rog.
Ni gusti snijeg koji je pokrio Kastav nije spriječio maškare da i ove godine preuzmu vlast u gradu, te na taj način započne ovogodišnje "maškarano ludilo".

Antun Opat

Antun je potjecao iz Kome u srednjem Egiptu. Ondje se rodio oko godine 250. Njegovi su roditelji bili bogati i ugledni građani. No i on je svojom životnom mudrošću i duhovnom izgrađenošću brzo stekao ugled pa su ga mnogi u važnim stvarima pitali za savjet. "Poslije smrti roditelja, ostavši sam s veoma mladom sestricom, Antun je s osamnaest ili dvadeset godina imao na brizi kuću i sestru. Još nije bilo od smrti roditelja prošlo ni šest mjeseci kad je po običaju išao na službu u dom Gospodnji te je u sebi razmišljao zbog čega su apostoli ostavivši sve pošli za Spasiteljem i tko su bili oni u Djelima apostolskim što su prodavali svoj posjed, a novac donosili pred noge apostolima da se dijeli potrebnima te koja im je i kolika nada pohranjena na nebesima? Premišljajući to u sebi, uđe u crkvu i dogodi se da se tada čitalo Evanđelje te začu Gospodina gdje kaže onom bogatašu: 'Ako želiš biti savršen, hajde prodaj sve što imaš i podaj siromasima, pa dođi i slijedi me, i imat ćeš blago na nebu'. Kad je car Maksimijan počeo u Egiptu progoniti kršćane, Antun, zabrinut za Crkvu, napusti pustinju i dođe u Aleksandriju gdje je bez straha otvoreno i javno propovijedao kršćanstvo. I za čudo, nitko se nije usudio dirati toga neobičnog pustinjaka iz kojega kao da je proizlazila neka viša sila. Godine 311. Antun se opet vratio u svoju pustinju. No, sada više nije bio sam. Za njim su pošli brojni mladi ljudi koji su se oduševili kršćanskim idealom. U miru preminuo je godine 356. u dobi od 105 godina.
Božji narod ima u njega veliko pouzdanje pa mu se i danas rado utječe u najrazličitijim i duhovnim i vremenitim potrebama.
Antunu pustinjaku posvećena je i naša kapelica na Jurčućima


PROPOVIJED NA RADIO RIJECI

Dana 15.01.2006. u nedjelju u emisiji "Katolički vidici", koja se emitira na Radio Rijeci u 8.15 sati, biti će emitirana propovijed našeg župnika.
Svi koji neće biti u prilici poslušati propovijed ili je čuti u našoj crkvi mogu je u cijelosti pročitati
ovdje.

DUHOVNE VJEŽBE U SVAKODNEVNOM ŽIVOTU

Duhovne vježbe u svakodnevici nalaze se na dvs.blog.hr.
Radi se o razmatranjima (po knjizi 'Sloboda za ljubav' p.Pavina) i stavljaju se svaki dan na blog te je moguće iznositi svoja iskustva i razmišljanja, te tako obogatiti druge.

Ređenje pomoćnog ljubljanskog biskupa dr. Antona Jamnika

Dana 08. 01. 2006. zaređen je u katedrali u Ljubljani pomoćni biskup ljubljanski, mons. dr. Anton Jamnik. Tom svečanom činu prisustvovao je riječki nadbiskup, mons. dr. Ivan Devčić u pratnji sa našim župnikom. Na slici srdačno čestitaju novom pomoćnom biskupu!

Tri Kralja u Kastvu

Dana 06.01.2006. predvođeni voditeljem klape »Kastav«, Sašom Matovinom, te, kako tradicija nalaže, kraljevima Baltazarom, Melkiorom i Gašparom članovi su klape Kastav tijekom dana na blagdan Sveta Tri Kralja kucali na vrata domova u Kastvu, tradicionalno koledvajući (pjevajući koledarske pjesme karakteristične za blagdan Bogojavljenja). Tom prigodom posjetili su i župni ured u Kastvu.

Tri Kralja

Mage s Istoka, o kojima govori sv. Matej, ne spominjući im ni imena ni broja, kasnija je predaja pretvorila u kraljeve davši im i imena: Gašpar, Melhior i Baltazar.
Ti sveti magi ili kraljevi bili su prvi predstavnici poganskoga svijeta koji se dođoše pokloniti Isusu i na taj način naznačiti da je on Spasitelj za sve ljude. O njihovu dalekom putu u Betlehem i o njihovu poklonu svjedoče nam i slikarije već iz katakomba. One ih prikazuju ponajviše četiri na broju. Kasnije se broj snizuje na tri, valjda zbog tri dara "zlata, tamjana i smirne", kojima "obdariše Isusa".
U bogojavljenskoj evanđeoskoj poruci glavna je stvarnost novorođeni kralj Isus Krist, na čijem se vanjskom obličju ne vide nikakvi tragovi kraljevskoga dostojanstva. On stanuje u jednoj seoskoj kolibi među siromašnim ljudima. On je kralj koji ne daje svečanih primanja, koji nema nikakve reprezentacije, on je skriven, gotovo stavljen u stranu. A ipak je njegovo rođenje navijestila zvijezda te dovela mudrace s Istoka s darovima, da mu se poklone. I oni su tu ne radi sebe, već da svrate pažnju na novorođenoga Kralja, koga i oni naviještaju.
Uoči Bogojavljenja običava se blagoslivati voda kojom se onda škrope stanovi prigodom blagoslova kuća. I naše obitelji svojim životom morale bi objavljivati Krista.

Na blagdan Sveta Tri Kralja u petak 06.01.2006. Sv. Mise biti će u 08 i 11 sati.
Pod Sv. Misom u 08 sati biti će blagoslov vode.