Arhiva života župe u 2005. godini

Novi snijeg u Kastvu

Dana 27. i 28. prosinca 2005. zapao u Kastvu i okoloci novi, dosta visoki snijeg.

Mali zbor u katedrali

Dana 18.12.2005. u katedrali Sv. Vida u Rijeci, uz 17 dječijih zborova nastupio je i mali zbor naše župe, a tom prigodom nadbiskupu su čestitali božićne blagdane, te 5. obljetnicu biskupske službe.

Božićna priredba

Dana 18.12.2005. školska djeca održala su Božićni program. Bilo je vrlo lijepo.

BOŽIĆNA ISPOVIJED

Kako se pomalo približava blagdan Božića, mi se pomalo pripremamo da taj blagdan dočekamo čista srca.
Sakrament svete ispovijedi je idealna prilika za to.

Božićna ispovijed za odrasle biti će:

utorak 20.12.2005. od 16 do 18 sati
srijedu 21.12.2005. od 17 do 18 sati

Ispraćaj nadbiskupa Josipa Pavlišića

23 biskupa, 2 kardinala i 170 svećenika, brojna rodbina te mnoštvo vjernika okupili su se na posljednjem ispraćaju riječko-senjskog nadbiskupa u miru, mons. Josipa Pavlišića 13. prosinca u riječkoj katedrali sv. Vida. Misu je predvodio kardinal Josip Boznić, a pogrebne obrede ordinarij nadbiskup Ivan Devčić.
Naš župnik imao je tu čast da bude među šest svećenika koji su nosili kovčeg sa tijelom nadbiskupa Pavlišića do posljednjeg počivališta.

Sv. Lucija

Lucijino ime znači »svijetla«. Ona kao da na neki način već naviješta veliko svjetlo božićne noći. U našem narodu vlada uvjerenje da će naredne godine biti u pojedinim mjesecima onakvo vrijeme kakvo je kroz 12 dana od Svete Lucije do Božića. O životu svete Lucije znamo samo malo pouzdano. Ona je jedna od posljednjih žrtava velikog progonstva za cara Dioklecijana.

Na dan zaštitnice vida, svetice i mučenice iz III. stoljeća Sv. Lucije, 13. prosinca, sije se pšenica, simbol života u katolika. Njezine proklijale vlati zasjat će uz svjetlost svijeća u svom zelenilu na sam Božić. Prema narodnom vjerovanju, gustoća iznikle pšenice, boja i sočnost njezinih vlati, predskazat će bolju ili lošiju žetvu iduće godine.

Sv. Mise na blagdan Sv. Lucije u utorak 13.12.2005. biti će na groblju u kapelici u 9 i 16 sati

Arheološko iskopavanje na Crekvini

Dana 02.12.2005. započelo je arheološko iskopavanje na području Crekvine, odnosno na platou nedovršene crkve sv. Marije iz 18. stoljeća.
Isakopom je pronađen istočni zid crkve koji je do sad bio zatrpan, sitni predmeti i keramika, koji sežu u rasponu od 10 stoljeća prije Krista.

Preminuo mons. Josip Pavlišić nadbiskup u miru

Dana 09.12.2005. preminuo je riječki nadbiskup u miru, mons. Josip Pavlišić u 91. godini života.
Mons. Pavlišić rodio se u mjestu Srbljani, župa Stari Pazin, kao osmo dijete u obitelji. 2. travnja 1938. zaređen je za svećenika u Gorici te je do 1945. upravljao župama Gologorica i Krbune. Od 1945. do '51. obnašao je službe ekonoma i duhovnika te podravnatelja i ravnatelja u Biskupskom sjemeništu u Pazinu. 13. prosinca 1951. imenovan je pomoćnim biskupom mons. Viktoru Buriću, senjsko-modruškom biskupu. Mjesec dana kasnije, 13. siječnja 1952. posvećen je za biskupa u Pazinu, a zatim 5. veljače imenovan generalnim vikarom hrvatskog dijela Riječke biskupije i Senjsko-modruške biskupije. 13 je godina obnašao službe župnika u Ogulinu i zatim Gospiću, a 1969. biva imenovan nadbiskupom koadjutorom Riječko-senjske nadbiskupije. 1973. službovao je kao apostolski administrator Riječko-senjske nadbiskupije, a 18. travnja 1974. postaje riječko-senjski nadbiskup i tu službu vrši do umirovljenja 5. siječnja 1990.

Pogrebni obredi održat će se 13. prosinca u riječkoj katedrali sv. Vida s početkom u 11.00 sati. Pozivaju se župnici da crkvenim zvonima odaju počast preminulom nadbiskupu i označe početak pogrebnih obreda.
Knjiga žalosti bit će izložena u dvorani Riječke nadbiskupije 10. prosinca od 10.00 do 18.00 sati, te 12. prosinca, također od 10.00 do 18.00 sati.
Tijelo nadbiskupa Pavlišića bit će izloženo u katedrali 13. prosinca od 8.00 sati.

Papin grb na papinskom hrvatskom zavodu sv. Jeronima u Rimu

Dana 01.12.2005. otpremljen je i postavljen u Rimu na Hrvatski papinski zavod Sv. Jeronima grb Pape Benedikta XVI.
Grb je izrađen u poduzeću Centar Oprema d.o.o. u vlasništvu g. Mile Kosorčića.

Božićna akcija Hrvatskog Caritasa "Za 1000 radosti"

Ovogodišnja akcija nosi poruku ispunjenja u darivanju, a kupnjom Caritasovih čestitki novčano se pomažu potrebne obitelji u suradnji s biskupijskim Caritasima u Hrvatskoj.
Prošle je godine ovom akcijom pomoć stigla u 4730 obitelji pa se i ove godine očekuje dobar odaziv građana na ovu akciju.

Caritasove čestitke možete pogledati ovdje.
Adventska duhovna obnova na webu

Tri mjeseca otkako je pokrenuta, isusovačka moli-tvena web stranica "Prostor Duha", uz dosadašnju svakodnevnu molitvu, u vremenu došašća nudi i mogućnost jednodnevne duhovne obnove online.
Duhovna obnova sastoji se od tri meditacije koje imaju svrhu pomoći korisnicima interneta u njihovoj pripravi za svetkovinu Gospodinova rođenja - Božić. S obzirom na to da je prilično nemoguće posvetiti većinu svog radnog dana osobnoj duhovnoj obnovi, tekstovi razmatranja ponuđeni su i u Word formatu.
Svi zainteresirani za tu duhovnu obnovu, predložene tekstove mogu pronaći ovdje.

ADVENT ili DOŠAŠĆE

Advent ili došašće je "jutro" crkvene godine. To je vrijeme pripreme i spremanja, vrijeme nade i očekivanja za novi "dan". Svijeće su simbol svjetla Božjega koje palimo na početku novoga dana da osvijetle putove našega života da ne idemo u mraku. Onima koji se obrate i vjeruju, to svjetlo donosi novi početak, novu nadu, iščekivanje boljega života.

Došašće je vrijeme nade u obećano i radosti ostvarenja onoga čemu se čovječanstvo nadalo, pogled okrenut prošlosti, obećanju, ali i budućnosti, očekivanju ispunjenja obećanoga.

Svake godine Crkva kroz novu liturgijsku godinu, koja se otvara prvom nedjeljom došašća, poziva svoje vjernike na hodočašće, na hod u vjeri prema dubinama otajstva Isusa Krista, one konačne stvarnosti koja je u sebi primila i preobrazila svu ljudsku i stvorenu stvarnost. Crkva kroz liturgiju obnavlja i još više uprisutnjuje ili posadašnjuje otajstva Isusa Krista, koji je radi nas ljudi i radi našega spasenja sišao s nebesa. Vjernik je pozvan postati dionikom toga otajstva, da svoj život otvori Božjoj stvarnosti.

Poziv na slavljenje došašća stoga je poziv na životnu budnost, na preispitivanje osobnog života, ali u vjeri i nadi koje nam kažu da je svaki ljudski život, ma kakav bio, neizmjerno vrijedan jer je Bog postao čovjekom.

ZORNICE

Osluškivanje i isčekivanje našega Spasitelja lijepo je i tajnovito.
Dolazeći rano jutrom na sv. Misu, dobri Bog ulazi u naše srce, grije ga i otvara za djela ljubavi.
Ta ljubav je temelj i pokretač našeg života i djelovanja.

Dođi, Gospodine Isuse!

Sv. Mise ZORNICE u našoj župi služit će se svako jutro u 7 sati od 28.11.2005. do 25.12.2005.

Proslava Sv. Cecilije u Voloskom

U župnoj crkvi sv. Ante u Voloskom, povodom blagdana sv. Cecilije, 22.11.2005., stastali su se pjevači crkvenih zborova, opatijskog dekanata, te dva zbora iz kastavskog dekanata (Kantrida i Kastav). Bilo je jako lijepo i dojmljivo. Svečanost je predvodio riječki nadbiskup, mons. dr. Ivan Devčić

Na kraju smo crkvene godine

Slijedeće nedjelje započinje nova crkvena ili liturgijska godina. Na kraju svake godine podvlačimo crtu i pokušavamo vidjeti koliko smo bili uspješni ili ne, koliko smo činili dobro i ljubili svoje bližnje.

Došašće nas odgaja za ljubav koja seže za Bogom i dostiže Ga. Stoga, kršćansko Došašće kao vrijeme radosnog iščekivanja predstavlja svjesnije i intenzivnije proživljavanje onog općeg raspoloženja iščekivanja, karakterističnog za cjelokupni život Crkve. Sav naš život, cijela povijest čovječanstva je veliko Došašće.

Neka hod svakoga od nas kroz ovo došašće bude ispunjeno nadom, vjerom i dobrim djelima kako bismo radosno dočekali dolazak našeg Gospodina, Isusa Krista.


Raspored Sv. Misa u ovom tjednu

Pon. 21.11. Uto. 22.11. Sri. 23.11. Čet. 24.11. Pet. 25.11. Sub. 26.11. Ned. 27.11.
1. Došašća
18 sati 07 sati 07 sati 07 sati 07 sati 07 sati 08 i 11 sati

Prikazanje BDM

ponedjeljak 21.11.

Na taj dan časne sestre koje se nalaze u našoj župi slave osnutak svoga reda "Kćeri Božje Ljubavi". Red je osnovala u Beču Franziska Lechner na blagdan Marijina prikazanja 21. studenoga 1868.
Prema Franziskinoj želji članice ove družbe trebaju biti službenice i oruđe neizmjerne Božje ljubavi. Sve u životu Kćeri Božje Ljubavi treba doista svjedočiti o ovom djetinjem odnosu prema Bogu, o pouzdanju i ljubavi prema Njemu. Osobito u brizi i odgajanju ženskih osoba nastojat će članice Družbe služiti kao oruđe Božanske ljubavi.

Svim časnim sestrama u našoj župi od srca čestitamo njihov dan!

SVETA CECILIJA

utorak 22.11.

Prema pučkoj legendi, Cecilija je bila kći rimskog patricija (III.st.) koji ju je odgajao kao kršćanku. Zaručena za plemića po imenu Valerijana, no nakon vjenčanja reče ona svome mužu da je položila zavjet djevičanstva, moleći ga da taj njezin zavjet poštuje. Valerijan pristade, uz uvjet da uzmogne vidjeti anđela za kojega ona kaže da nad njom bdije. Cecilija pošalje svoga muža k papi Urbanu koji se je s kršćanima krio u katakombama u Rimu. Ondje se i Valerijan obrati na kršćanstvo. Vraćajući se k Ceciliji, opazi anđela kako stoji do nje držeći dvije cvjetne krune. Anđeo položi krunu od ljiljana na glavu Ceciliji, a krunu od ruža na glavu Valerijanu. Uz pomoć anđelovu obrati se na kršćanstvo i Valerijanov brat Tiburcije, i braća počeše propovijedati Kristovo evanđelje. Doznavši zato rimski upravitelj, zapovijedi im da prestanu, no kad oni to ne htjedoše, dade ih pogubiti. Isprva Ceciliju poštedi, nadajući se zadobiti njezino veliko bogatstvo. Naredi joj da se žrtvuje bogovima. Kad ona to odbije, pokuša je udaviti. Čudom ostade ona nezlijeđena, pa upravitelj pošalje po krvnika da joj odrubi glavu. Krvnik triput pokuša ali joj svaki put samo izrani vrat. Cecilija na životu ostade još tri dana, i za to vrijeme razdijeli sve svoje imanje siromasima. Smatralo se da je Cecilija za svoga života bila tako bliska nebu te je mogla čuti anđeosko pjevanje. Govorilo se da ona može svirati na svakom glazbalu. Stoga ona izumi orgulje i posveti ih za bogoslužje. Zato se časti kao zaštitnica glazbe i glazbenika.

Skup svećenika u Lovranu

Dana 07.11.2005. u Lovranu održan je skup svećenika. Više o skupu na web stranicama Riječke nadbiskupije.

Propovijed na Radio Rijeci

Dana 06.11.2005. na Radio Rijeci u emisiji Katolički vidici koja ide u 08.15 sati biti će emitirana propovijed našeg župnika. Svi koj neće biti u mogućnosti poslušati propovijed mogu je u cijelosti pročitati ovdje.

Blagdan Svih Svetih podsjeća nas na krhkost i površnost čovjekova života. Sam nas Gospodin upozorava da neprestano budemo budni, jer ne znamo ni dan ni čas kada ćemo biti pozvani da položimo račun. Da bismo bili spremni na taj posljedni i odlučujući Božji poziv, moramo uvijek živjeti u njegovoj milosti i u prijateljstvu s njim. U tom nam naročito pomažu ustrajna molitva, često primanje otajstva pokore i živo sudjelovanje u svečanosti euharistije. Naš je zemaljski život priprema na naš vječni život. Da bismo dospjeli do svog vječnog cilja, Krist zahtjeva od nas odricanje i žrtvu. Istodobno trebamo međutim skupa sa sv. Pavlom biti uvjereni da "sve patnje sadašnjeg vremena nisu ništa prema budućoj slavi koja se ima očitovati u nama" (Rim 8,18)

Papa Ivan Pavao II

U svetkovini Svih svetih, Crkva poziva na razmatranje nebeske slave i vječnog blaženstva u kojima uživaju svi oni koji su na jedinstven način postali «slika Božja». U praktičnom životu, svetkovina Svih Svetih često je izjednačena sa Dušnim danom i sjećanjem na vjerne mrtve, posebno one koji su nam bili bliski za života.

Nova vrata na sakristiji


Dana 20. listopada 2005. postavljena na sakristiju nova, sigurnosna vrata od hrastovine koja je izradio majstor gosp. Ive Horvat iz Kastva.Majstor, gosp. Ive Horvat desno i gosp. Kornel Šturm lijevo koji su postavljali vrata. Opet će me proglasiti da sam desničar jer sam upotrijebio riječ: desno!

Misijska nedjelja

23.10.2005. jest 29. nedjelja kroz godinu i ti je Misijska nedjelja.
Crkva nas želi potaknuti na razmišljanje o potrebi dolaska Radosne vijesti u sve krajeve svijeta, te na molitvu za sve one koji su se tome posvetili. Za njihov apostolat i rad potrebna su i određena materijalna sredstva, pa Crkva očekuje od svojih vjernika da će svi, u granicama svojih mogućnosti, barem na taj način potpomagati misijsko djelovanje Crkve. Geslo pod kojim se proslavlja ovogodišnja Misijska nedjelja je “Misija je navještaj oproštenja”.

Dani kruha

Dana 14.10.2005. djeca O.Š. "Milan Brozović" iz Kastva organizirala su prodaju kolača povodom Dana kruha. Priređen je i kraći program, a župnik Franjo Jurčević blagoslovio je kruh.

Župnik napokon odlazi iz Kastva

Za one koji ne vole župnika radosna vijest:

Odlazi sa župe 24.10.2005.

Za one koji ga vole radosna vijest, koja će uslijediti slijedećih dana...

Mislim da ćete se svi složiti da je dosta dugo stajala vijest za one koji me ne vole, a tih je - prema knjizi posjetitelja - točno 95% - pa sada za onih preostalih 5% javljam radosnu vijest: Ako dragi Bog dade, vraćam se u Kastav dana 28. listopada 2005. u večernjim satima. Ta neće valjda svaka baba premještati župnika jer mnogi svećenici ne bi bili na župi niti mjesec dana. Premještanje župnika je stvar Nadbiskupa (ili biskupa), njegovih savjetnika i - dakako - mišljenja župljana dotične župe. Ako mene ovdje - prema knjizi posjetitelja - podržava 5% župljana, onda je to dovoljan broj jer su neke stranke ušle u Hrvatski Sabor podržvane od tolikog broja glasača! Ako sam toliko uspio učiniti u Kastvu samo sa 5% župljana koji me podržavaju, što bih tek učinio da me podržava još barem 2%?!

15. listopad
Sveta Terezija Avilska, djevica i crkvena naučiteljica (1515-1582)

Terezija se rodila 28. ožujka 1515. u Avili, glavnom gradu istoimene pokrajine u Staroj Kastiliji, Osim nje imali su još jedanaestero djece. Od triju djevojčica dvije se kasnije udadoše, a samo se Terezija odluči za redovnički stalež.
Kad je Terezija odlučila stupiti u samostan karmelićanki od Utjelovljenja u Avili, bilo je to iznenađenje i za nju samu i za sve one koji su je poznavali.
Zbog toga je stupanje u samostan bio za nju veoma bolan i težak, upravo dramatičan doživljaj. Ona je svoje zvanje skupo platila, a i to je nemalo pridonijelo njenoj veličini. Tereza je čak 18 godina provela u osrednjosti. Samostan od Utjelovljenja u Avili imao je doduše 120-180 sestara karmelićanki, ali je u njemu bilo takvo ozračje koje nije mnogo poticalo na savršenost i svetost. To je i nju strahovito razočaralo, a u duši je sve jasnije i življe osjećala zov da se iz svega toga izdigne.
Upravo zbog toga je nastojala svoj život proživljavati u duhu Evanđelja i obnoviti Karmel. Radi obnove Karmela Terezija je krstarila cijelom Španjolskom. Iz tog su života kao najzreliji plodovi onoga razdoblja nastala njezina mnogobrojna pisana djela.
Terezija je napustila vrijeme izdahnuvši 14. listopada 1582.

Neka te ništa ne zbuni,
Ništa ne uplaši!
Sve prolazi;
Bog se ne mijenja - ostaje uvijek isti.
Strpljivost sve postizava.
Tko posjeduje Boga, tome ništa ne nedostaje;
Bog je jedini posve dostatan.

Njemački rekvijem

U srijedu 26.10.2005. u crkvi sv. Jelene Križarice s početkom u 20 sati održat će se koncert pod nazivom
Ein deutsches Requiem (Njemački rekvijem)
Johannesa Brahmsa

Nastupaju: Oratorijski zbor: Eigen Wijs,Amsterdam, Nizozemska
Sandra Lakerveld, sopran
Matthijs Wilmink, bariton
Pijanist: Rodolphe Serne i Henk Wijzenbeek
Dirigent: Pierre Schuitemaker

KONCERT JE BESPLATAN

Dan neovisnosti

8. listopada 1991. godine Hrvatski je sabor donio odluku kojom je RH raskinula državno-pravne veze sa SFRJ. Taj dan slavimo kao Dan neovisnosti.
Sv. Misa na Dan neovisnosti u subotu 08.10.2005. biti će u 18 sati.

4. listopad
Sveti Franjo Asiški (1182–1226)

Sv. Franjo Asiški rodio se početkom god. 1182. u Asizu kao sin trgovca Pietra di Bernardonea i Ivane. U odsutnosti oca krstila ga je majka davši mu ime Ivan. Otac je tome imenu kasnije dodao Franjo, s kojim je taj svetac ušao u ljudsku povijest.
Kao dječak i mladić bavio se prodajom sukna, što je bilo zanimanje i njegova oca. Uz posao živahni je mladić u sebi osjećao vatrenu želju da bude prvi, da prednjači, da se na neki način odlikuje. Volio je svečanosti, raskoš, bio prilično lakomislen. Uz te manje savršene prirodne kvalitete imao je i boljih: tankoćutnu osjećajnost, samilost prema siromasima, kojima bi dijelio obilnu milostinju, a bio je i ćudoredno neporočan. Već je u tom razdoblju njegova života nazrijevati neke klice Božjega poziva.
U dobi od 20 godina upao je u ratno zarobljeništvo te punu godinu dana trpio udes ratnog zarobljenika. Kad je Franjo došao iz zarobljeništva iz Peruggie te se oporavio od podulje bolesti, iako se nešto u duši bijaše već promijenio, pokušao je ipak poći za slavom novim putovima i to onom slavom koja dolazi od oružja, od junaštva u oružanoj viteškoj borbi. Franjo se tada vratio natrag u svoj Asiz, ondje raskrstio s veselim društvom te započeo život revnog razmišljanja i pobožnosti.
Franjo je puno putovao i propovijedao, a njegovo navještanje Evanđelja može se sažeti u poruku »mir i dobro« svim društvenim slojevima, koji tada često bijahu u neprestanim napetostima i borbama, poziv svima bez razlike na obraćenje, pokoru i duhovni preporod.

BELA NEDEJA

Već tradicionalno za ovaj period godine na Kastvu se održava Bela nedeja. I ove godine za vrijeme trajanja manifestacije očekuje vas bogat program.


Svete mise na BELU NEDEJU u nedjelju 02.10.2005.biti će u 8,11 i 17 sati
u ponedjeljak 03.10.2005. u 8 i 17 sati.

Ovdje pogledajte manju galeriju slika sa ovogodišnje "BELE NEDEJE"

Raspored događanja za BELU NEDEJU

Subota, 01. listopada Nedjelja, 02. listopada Ponedjeljak, 03. listopada
11,00 Društveni dom braće Matečić (Šporova jama)Otvorenje 7. prodajne izložbe vina  

18, 00 Lokvina
Folklorni ansambl KUD-a «Ilija Dorčić»
Novi Vinodolski
9,45 Trg Matga Laginje
Promenadni nastup Spinčićeve muzike

10,00 Aleja velikana
Pozdrav Beloj nedeji
U programu sudjeluju: Glazbeno društvo Spinčići,
Podmladak DVD-a Kastav. Mladi sopilaši KUD-a «Ilija Dorčić» Novi Vinodolski,  Čakavčići OŠ «M. Brozović» Kastav

10,30 Trg Matka Laginje
Promenadni nastup Spinčićeve muzike

12,00 Predvorje vijećnice Grada Kastva
 Predstavljanje vina iz prijateljske općine Gradisca d'Isonzo

14,00 i 15,00 Lokvina
Folklorni ansambla «Zora» Opatija

16,00 Lokvina
Klapa Kastav

10,30 Lokvina
Mići samanj Dječjeg vrtića «Vladimir Nazor» Kastav

11,00 Lokvina
Proglašenje pobjednika foto-natječaja «Bela nedeja 2005» i dodjela priznanja    za najljepše uređene okućnice na području TZ Grada Kastva

LOKVINA od 20 do 02 sati
-subota- Grupa Kolaž
-nedjelja- Lady Luna
-ponedjeljak- Grupa Kolaž

MUZEJSKE ZBIRKE KASTAVŠTINE
-subota:   12 – 20
-nedjelja i ponedjeljak:   9 – 20

BAČVARSKA ZBIRKA
-nedjelja i ponedjeljak.    10 – 20

SPELEOGALERIJA
-nedjelja i ponedjeljak:   10 – 20

NEDJELJA I PONEDJELJAK OD 10 DO 18 SATI – STARI ZANATI NA LOKVINI

BAČVAR – KOVAČ – LONČAR – PLETAČ KOŠNICA – KOVAČ NOVČIĆA – IZRADA ZVONČARSKIH MASKI – IZRADA BAKRENIH RELJEFA

Zahvala Bogu za plodove zemlje


Dana 28.09.2005. č.s. Smilja Čirko sa djecom 3.b razreda O.Š. "Milan Brozović" iz Kastva.
Djeca su donijela plodove zemlje i postavila ih pred oltar u znak zahvale Bogu na njima.

29. rujan
Sveti Mihael


Ikonografija prikazuje sv. Mihaela kao ratnika u oklopu i s mačem u ruci. Crkva pak od najstarijih vremena gaji prema svetom Mihaelu naročito štovanje i duboku pobožnost. Ona ga u borbi što se vodi protiv sila zla, a i vodit će se do konca vremena, promatra kao svoga moćnog zaštitnika, koji joj je svojom zaštitom trajno prisutan.
Bogoslužje veoma zorno ističe trostruku djelatnost sv. Mihaela u službi Crkve. On je borac, molitelj i pratilac. Kao borac neka nam pomaže u borbi koju svatko od nas mora stalno protiv zla u sebi i oko sebe voditi! Kao molitelj nek nas zagovara i naše molitve poput miomirisnog kada prinosi Gospodinu, a kao pratilac neka nas prati na našim životnim putovima!
I kod nas je u Hrvatskoj veoma razvijen kult sv. Mihovila. Podignute su mu u čast mnoge župne i podružne crkve, pa tak oi kapelica na Rubešima nosi njegovo ime.

Sastanak "Vojske Bezgrešne" u našoj župi

Danas u nedjelju 25.09.2005. u 18.30 sati u našoj župnoj crkvi biti će sastanak članova "Vojske Bezgrešne".

Svi koji žele znati više mogu posjetiti web stranice "Vojske bezgrešne"

Proslavljen župni blagdan na Srdočima

Dana 14.09.2005. župa Sv. Križ na Srdočima proslavila je svoj župni blagdan.

Početak škole

Dana 11. rujna 2005. u župnoj crkvi u Kastvu svečanom sv. Misom i zazivom Duha Svetoga započela je nova šk. god. 2005./2006. Posebno je bilo lijepo čuti da se u školu upisalo preko 90 prvašica i prvaša.

Sv. Misi i zazivu Duha Svetoga  prisustvovali su i roditelji djece.

Uz ravnateljicu škole, gosp. Jadranku Cetina prisustvovali su i gotovo svi djelatnici škole "Milan Brozović" u Kastvu.


Ravnateljica škole, gđa. Jadranka Cetina pozdravlja sve prisutne a napose djecu.

Prostor duha

Ovih dana dovršena je molitvena internet stranica "Prostor Duha" - hrvatska verzija irskog molitvenog site-a Sacred Space (stranica je prevedena na 23 svjetska jezika), koja uz pomoć online meditacija nad ulomkom svetog pisma, kršćanina svakodnevno približava Bogu kroz desetak minuta. Pokrenuli su je irski isusovci prije šest godina kako bi pomogli korisnicima osobnih računala da steknu naviku svakodnevne molitve. Od tada, preko stranice je molilo više od petnaest milijuna ljudi.
Posjetite je i vi na web adresi PROSTOR DUHA

Hodočašće na Udbinu


Dana 09.09.2005. naša župa hodočastila je na Udbinu, gdje je održana svečanost polaganja kamena temeljca, sv. Misa te blagoslov gradilišta buduće Crkve hrvatskih mučenika. Središnje misno slavlje predvodio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. Osobito je bio dojmljiv Križni put koji je započeo na Krbavskom polju a završio kod gradilišta buduće crkve Hrvatskih mučenika.


Kardinal Josip Bozanić

Među mnogobrojnim biskupima bio je i naš nadbiskup

Bez Kastavaca na Udbini nije moglo!

Ličko kolo
Kastavci na križnom putu. Iza se vidi Krbavsko polje i na njemu mnogobrojni automobili i autobusi koji su dovezli hodočasne iz Hrvatske, BiH i inozemstva!

Blagoslovljen brodić u Kastvu


Dana 05. 09. 2005. župnik je blagoslovio prvi brodić koji je izgrađen u Kastvu. Brodić su zajedničkom voljom i umijećem izradili: vlasnik, Ivan Horvat, Damir Srok i Vlatko Polović a kuma brodu je bila Jasna Kinkela.
Odustalo se od tradicionalnog načina blagoslova i razbijanja flaše na pramcu brodića: sudionici su pjenušavac popili!

Kongres u Freisingu


Dio biskupijskog zdanja u Freisingu gdje je predavao i boravio današnji sv. Otac Papa Benedikt XVI.


Grupa voditelja zanimljive večernje diskusije među kojima je i naš nadbiskup, mons. dr. Ivan Devčić

Nadbiskup daje izjavu  za austrijski radio

Nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić, mons. Vladimir Stanković, upravitelj zgrade u Freisingu i župnik, Franjo Jurčević

9. međunardni kongres Renovabis  u Freisingu od 01. do 03. 09. 2005., na kojem se raspravljalo o novom bogaćenju i novom siromaštvu u srednjoj i istočnoj Evropi. Na kongresu je bilo 366 sudionika od čega 8 Hrvata.

07. rujan
Sveti Marko Križevčanin, mučenik


Marko Stjepan Krizin rodio se u slobodnom kraljevskom gradu Križevcima, u biskupiji zagrebačkoj. Studirao je najprije u isusovačkom kolegiju u Grazu, gdje je stupio i u Marijinu kongregaciju. Ondje bijaše učenik Petra Pazmányja, kasnijeg kardinala i ugarskog primasa. Odlučio je postati svećenik pa je kao kandidat zagrebačke biskupije bio primljen u glasoviti rimski kolegij Germanicum et Hungaricum. Svojom je rukom ondje zapisao da je Hrvat, kako se to do danas sačuvalo u arhivu zavoda. Kao student čuvenog rimskoga sveučilišta Gregorijane odlikovao se bistrinom uma i krepošću. U Rimu se nalazio od 1611. do 1615. godine.
Postavši svećenik, vratio se u svoju zavičajnu bisupiju u kojoj je djelovao kratko vrijeme.
Postaje ravnatelj sjemeništa u slovaekom gradu Trnavi i upravitelj benediktinske opatije Seplak kod Košica. U trideset godišnjem ratu je zarobljen. Zapovjednik kalvinske vojske u Košicama, 1619. g. Marki i još dvojici svećenika nudi crkvena imanja, ako se odreknu katoličke vjere. Marko i svećenici su pogubljeni, a njihova tijela počivaju u uršulinskom samostanu u Trnavi.

Zahvalno hodočašće u Rim

Naša župa organizita Zahvalno hodočašće u Rim Od

24.10.2005. do 28.10.2005.

Cijena hodočašća je 1.600,00 Kn

Za sve informacije obratite se župniku na tel:
691 001, mob. 091 201 4778,
ili na e-mail: fjurcevic@vip.hrMučeništvo svetog Ivana Krstitelja

»Herod je bio zapovjedio da uhvate Ivana i da ga, svezana u lance, bace u tamnicu, zbog Herodijade, žene svoga brata Filipa, koju bijaše uzeo za ženu, jer mu je Ivan govorio: ’Nije ti dopušteno imati ženu svoga brata.’ Zato ga je Herodijada zamrzila i htjela ubiti, ali nije mogla. A Herod se bojao Ivana. Znao je da je pravedan i Bogu posvećen čovjek i zato ga je štitio. Kad bi ga slušao, odmah bi se zbunio, ali bi ga ipak rado slušao.

No, dođe zgodan dan, kad Herod o svom rođendanu priredi gozbu svojim velikašima, visokim časnicima i galilejskim prvacima. Uđe Herodijadina kći te je tako plesala da se svidjela Herodu i gostima. Kralj reče djevojci: ’Išti od mene što god hoćeš, i dat ću ti.’ I zakle joj se: ’Dat ću ti što god zatražiš od mene, pa bilo to i pol moga kraljevstva.’ Ona iziđe te reče svojoj majci: ’Što ću tražiti?’ – ’Glavu Ivana Krstitelja,’ odgovori ona. Vrati se odmah žurno kralju i zatraži: ’Hoću da mi odmah daš na pladnju glavu Ivana Krstitelja.’ To ražalosti kralja, ali zbog zakletve dane pred gostima ne htjede je odbiti. Kralj odmah pošalje krvnika i naredi mu da donese Ivanovu glavu. Ovaj ode, odrubi mu glavu u tamnici, donese je na pladnju i dade je djevojci, a djevojka svojoj majci. Kad to čuše Ivanovi učenici, dođoše i uzeše njegovo tijelo te ga položiše u grob« (Mk 6,17–29).

Ivan nije živio za samoga sebe i nije umro za samoga sebe. Koliko je ljudi, obremenjenih grijehom, njegov tvrdi i strogi život doveo do obraćenja? Koliko je ljudi njegova nezaslužena smrt ohrabrila u podnošenju kušnja? A mi, odakle nama danas dolazi prilika da vjerno zahvalimo Bogu, ako ne od uspomene sv. Ivana, koji je bio ubijen za pravdu, a to znači za Krista?

Da, Ivan Krstitelj žrtvovao je od svega srca svoj život ovdje dolje iz ljubavi prema Kristu; on je radije prezreo naloge tiranina nego Božje. Taj nas primjer poučava da nam ništa ne smije biti draže od volje Božje. Ugađati ljudima ne služi velikoj stvari; štoviše, to često veoma škodi. A vrijeđanje Boga ne može ne dovoditi do velikih nedaća. Stoga, sa svim Božjim prijateljima, umrimo svojim grijesima i nagnućima, prezrimo svoje izopačeno samoljublje te dajmo da u nama raste žarka Kristova ljubav…!«

Sv. Misa na HRVATSKOM RADIJU I HKR-u

U nedjelju 28.08.2005. Sv. Misa u 11 sati biti će prenošena putem radio valova Hrvatskog radija i Hrvatskog Katoličkog radija.

Svetu Misu možete pratiti na Hrvatskom radiju na 99,3 ili HKR-u na 106,7 Mhz

ili putem web-a na adresi www.hkr.hr

Mladi iz Rijeke krenuli u Koln

Stotinjak mladih Riječke nadbiskupije sudjelovat će u obilježavanju 20. svjetskog dana mladih u Kolnu. U organizaciji Povjerenstva za mlade Riječke nadbiskupije autobusom je, 14. kolovoza, u Koln krenulo 53. mladih iz mnogih župa nadbiskupije, a predvode ih svećenici Renato Kućel, vicerektor riječkog bogoslovnog sjemeništa "Ivan Pavao II." i fra Tomislav Hrstić voditelj Frame s Krnjeva.
Iz naše župe krenulo je troje mladih. Mladi će 5 dana boraviti u Levercusenu, udaljenom tridesetak minuta vožnje od Kolna. Pored ove skupine, iz Rijeke je dan ranije krenuo autobus neokatekumenske zajednice koje predvodi vlč. Pave Điko, a 14 framaša s Trsata pridružilo se Frami iz Zagreba. Na susretu mladih u Kolnu sudjelovat će i riječki nadbiskup dr. Ivan Devčić.

Iz press-centra u Kölnu 16. kolovoza u 10 sati započet će emitiranje web-televizije Svjetskog dana mladih.
Osim aktualnih obavijesti i prijenosa misa, u posebnim prilozima mladi iz različitih zemalja predstaviti će život u svojoj zemlji, a mladi iz zajednica i pokreta predstavit će duhovnost.
Program web-televizije Svjetskog dana mladih moći će se na njemačkom, engleskom i francuskom jeziku pratiti svakodnevno od 10 do 22 sata preko internet adrese: www.weltjugendtag.tv.

Hodočašće na Udbinu

U petak 09. rujna 2005. naša župa organizira hodočašće na Udbinu, gdje će biti blagoslov gradilišta i polaganje kamena temeljca za Crkvu hrvatskih mučenika.
Sveta misa započeti će u 11,00 sati na gradilištu na Udbini,a predvoditi će je kardinal Josip Bozanić. U 09,30 sati krenut će povorka s Krbavskog polja, mjesta stradanja, prema gradilištu Crkve hrvatskih mučenika uz pobožnost Križnog puta, 12.30 prigodni program.

Za sve informacije obratite se župniku na tel: 691 001, mob. 091 201 4778, ili na e-mail: fjurcevic@vip.hr

Velika Gospa

Marijino uznesenje na nebo.

Teologija nas uči da je Marijino uznesenje dušom i tijelom na nebo kruna njezina bogomajčinstva, vječnog djevičanstva i bezgrješnog začeća. Nauk o Marijinu uznesenju na nebo po završetku njezina zemaljskoga života proglasio je člankom vjere 1. studenoga 1950. papa Pio XII. Iako je ta dogma proglašena tek u novije vrijeme, njoj prethodi duga tradicija, stara gotovo kao i sama Crkva.

Slaveći ovu veliku Marijinu svetkovinu, kao uostalom i druge njezine blagdane i spomendane, možemo se s pravom pitati: a kakve veze Marija ima s današnjim svijetom, što mu ona može dati?

"Ono što Marija nudi svijetu danas jest živa i konkretna stvarnost Spasitelja svijeta u njegovu utjelovljenju. Ona nas tjera na vjeru u Krista, ali ne onakvoga kakvim ga katkad i nesvjesno zamišljamo, kao biće koje je djelomično Bog i djelomično čovjek, već kao biće koje je potpuno božansko i potpuno ljudsko. Marija je čuvarica stvarnosti utjelovljenja.«

Uvrstimo se, dakle, i mi u dugu povorku Marijinih hodočasnika i onih danas i onih iz prošlosti; i onih učenih, koji su o njezinu uznesenju tako učeno i tako lijepo raspravljali, i onih neukih s krunicom u ruci i s pjesmom na usnama, koji srcem slave najljepši Marijin dan.

Svete mise na blagdan Velike Gospe u ponedjeljak 15.08.2005. biti će u 8 i 18 sati

Ovaj tjedan Sv. Mise u utorak, srijedu, četvrtak i petak biti će u 18 sati

Sv. Lovro

Podrijetlom Španjolac, bio je mlad, pametan i lijep kad ga je papa Siksto II. uvrstio među sedam uglednih rimskih đakona. Lovro je žrtva financijskog progona. Ministar financija cara Valerijana (g. 255.) sumnjao je da Crkva ima svoje tajno blago, jer je čuo kako đakoni skupljaju darove među kršćanima. Zato uhitiše Lovru i pozvaše pred cara da prizna gdje je to blago. Pred carom pokaza Lovro rukom prema gradskim siromasima i bogaljima te reče: «Evo crkvenog blaga, vječnog blaga koje se ne umanjuje nego neprestano rodi.» Nakon toga stavili su Lovru na veliki roštilj, a on je na tom strašnom mučilu molio te dobacio okrutnom tiraninu: »Na jednoj sam strani pečen, okreni me na drugu!»
Lovro je postao jedan od najpopularnijih rimskih svetaca, po štovanju odmah iza Petra i Pavla.

Sv. Misa na blagdan Sv. Lovre u srijedu 10.08.2005. biti će u 18 satiDAN DOMOVINSKE ZAHVALNOSTI

Dana 05. kolovoza 2005. navršava se točno deset godina od veličanstvene vojno-redarstvene akcije "OLUJA". Akcija je to kojom je hrvatska vojska je oslobodila Knin i sve ostale okupirane dijelove Hrvatske od srbo-četnika koji su neometano i uz znanje i prisustvo međunarodne zajednice kroz cijelo vrijeme okupacije rušili, palili, ubijali i razarali Hrvatsku. Sada se svim silama želi izjednačiti njih i nas koji smo se branili u vlastitoj kući. 
Sjetimo se tih događanja i budimo zahvalni Bogu, hrvatskoj vojsci i svima poginulima na tom velikom  daru slobode.

Sveta Misa na Dan Domovinske Zahvalnosti u našoj crkvi biti će u petak,  05.08.2005. u 18 sati. Sv. Misu će predvoditi vlč. Šime Zubović, salezijanac.

Visoki crkveni dužnosnici u Kastvu


Visoki crkveni dužnosnici u posjeti župniku u Kastvu. Uz riječkog nadbiskupa, mons. dr. Ivana Devčića u posjetu su bili dana 27. srpnja 2005. njemački pomoćni biskup iz Fulde, mons. Karl-Heniz Diaz, apostolski egzarh za grkokatolike u SiC, mons. Đuro Džudžar, trojica njemačkih svećenika, mons. Mile Pecić, župnik i dekan Slunjski, dr. Milan Špehar, profesor, te voditelj Caritasa iz Klagenfurta.

Udbina - proslava sv. Jakova

Nakon punih 500 godina, na ruševinama Krbavske katedrale sv. Jakova, služena je sv. Misa na dan Zaštitnika, 25. srpnja 2005. Misu je predvodio riječki nadbiskup, mons. dr. Ivan Devčić uz sudjelovanje triju biskupa: pomoćni biskup Fulde, mons. Karl-Heinz Diez, gospićko-senjski biskup, mons. Mile Bogović te apostolski  egzarh za grkokatolike SiC, mons. Đuro Džudžar i dvadesetak svećenika te velikog broja vjernika. Pod sv. Misom sakramenat kršćanske zrelosti primilo je 25 krizmanika a kršteno je i 7 djece. To je kršćanska i hrvatska budućnost Udbine.

Udbina - strahovit prizor

Na samom gradilištu Crkve hrvatskih mučenika, otkriven je strahoviti i jezoviti prizor: lubanje i kosti Hrvata koje su četničke bande poubijale 1943. godine. Računa se da je tu zatrpano preko 166 Hrvata. Četnici koji su se kasnije pretvorili u titove partizane, na temeljima rimokatoličke crkve koju su do temelje srušili 1945. godine sagradili su hotel. On je uklonjen i upravo tu su nađeni vidljivi tragovi srpskih zločina nad Hrvatima. Zanimljivo je da još niti jedan jedini novinar ili tv ekipa nisu izašli dokumentirati i opisate te srpske zločine. Vjerojatno su svi otišli u Osijek.

fotografije iz Udbine snimio naš župnik Franjo Jurčević

Joakim i Ana

Ovi plemeniti ljudi do duboke starosti nisu imali djece. Ali ispunile su se riječi Božje, pa Ana rodi devojčicu kojoj nadjenuše ime Marija.
Ovo djete je već po svom rođenju pokazivalo onoga kojega će roditi. Tako Bog obradovao Joakima i Anu ne samo roditeljstvom, nego i radosću. Dade im Bog samo jednu kćerku, koja im kasnije rodi samo jednog unuka, - ali kakvu kćerku i kakvog unuka!

Blagodatna Marija, blagoslovljena među ženama, hram Duha Svetoga, oltar Boga živoga, stol kruha nebeskoga, život svetinje Božje, drvo najslađega ploda, slava roda ljudskog, pohvala roda ženskog, izvor djevičanstva i čistote
- tako bijaše Bogom darovana kćerka Joakima i Ane!

Sveta Misa na blagdan Joakima i Ane u utorak 26.07.2005. biti će u 18 sati.


Budite dio mozaika pape Ivana Pavla II.

Već nakon samo 12 dana od početka projekta izrade mozaika zahvale papi Ivanu Pavlu II. pod nazivom "Thank You JPII", više je od 10 tisuća ljudi iz preko 100 zemalja poslalo svoju sliku koja je ugrađena u mozaik s likom Ivana Pavla II. Iz Poljske, Brazila, Meksika i Njemačke je stigao najveći broj fotografija.
Od mnoštva pristiglih slika bit će napravljen veliki mozaik s likom blagopokojnog pape Ivana Pavla II. Taj ogromni mozaik će biti postavljen na katedrali u Kölnu prigodom otvorenja XX. Svjetskog dana mladih. Svi oni koji pošalju svoju digitalnu fotografiju putem e-maila dobit će link koji ih povezuje s točnim mjestom na kojem je njihova fotografija ugrađena u mozaik.
"Ovom akcijom želimo pokazati da je ljubav jača od smrti i da poruka pape Ivana Pavla II. u mnogim ljudima i dalje živi", istaknuli su inicijatori ovog projekta Ingo Brüggenjürgen, Lutz Langel i Ralf Walter. Inicijatori žele da blagopokojni Ivan Pavao II., duhovni otac Svjetskog dana mladih, bude ovim mozaikom na vidljiv način prisutan među mladim hodočasnicima koji će se u kolovozu ove godine skupiti u Kölnu.
Pogledajte kako to izgleda i pošaljite i vi svoju sliku na web stranici: www.thank-you-jpii.net

Blog Kross

Gotovo beskonačan svijet interneta nudi i gotovo beskonačne mogućnosti. Jedna od njih je i blog.
U opisu bloga koji preporučam stoji: "Gledati se u oči bez nepovjerenja, približiti se bez straha, pomagati jedan drugom, a pritom ne izgubiti obraz."
Na njemu ćete naći mnoštvo poučnih priča, duhovnih misli i mudrih izreka, dobroćudnih šala, vjerskih poticaja i sličnog. Blog koji će vas sigurno dirnuti, ostavljajući mnogo prostora za razmišljanje.

Blog posjetite na adresi Blog Kross .

Završeno hodočašće u Lurdes

700 vjernika Riječke nadbiskupije, među kojima su bili i naši župljani, sudjelovali su na 1. godišnjem nadbiskupijskom hodočašću,a vratili su se iz Lourdesa u noći 8. na 9. srpnja u Rijeku. Na šestodnevnom hodočašću vjernici su, predvođeni riječkim nadbiskupom Ivanom Devčićem, kroz bogate duhovne sadržaje u Lourdesu imali priliku sudjelovati u zajedničkim molitvama krunice i križnog puta, procesiji sa svijećama te svakodnevnim euharistijskim slavljima.

Izlet svećenika

Dana 04.07.2005. naš župnik zajedno sa nekoliko svećenika Gospićko Senjske biskupije bio je na izletu na rijeci Lici i Kosinjskom Jezeru (Hruščica).

KASTAFSKO KULTURNO LETO

Iz bogatog kulturnog program 14. Kastafskog kulturnog leta izdvajamo koncerte koji će biti održani u našoj župnoj crkvi Sv. Jelene Križarice.

petak, 08. VII. u 21,00 sat
Program ozbiljne glazbe
PUHAČKI TRIO SLOVENSKE FILHARMONIJE, Slovenija
nedjelja, 17. VII. u 21,00 sat
Program ozbiljne glazbe
GORAN FILIPEC, klavir, Rijeka
ponedjeljak, 25. VII. u 21,00 sat
ZVIJEZDE U USPONU
ZAGREBAČKI GITARISTIČKI KVARTET
srijeda, 27. VII. u 21,00 sat
Program ozbiljne glazbe
CAMERISTI ITALIANI, gudački ansambl, Italija
subota 13. VIII. u 21,00 sat
Program ozbiljne glazbe
PLAYEL TRIO WIEN & KATJA MARKOTIĆ
Kompletan program pogledajte na službenim web stranicama Kastafskog kulturnog leta

ĆIRIL I METOD

Braća Ćiril (pravo ime Konstantin, ime Ćiril uzeo je nakon zaređenja) i Metod, obojica su rođena u Solunu. Poznati su i kao Sveta braća i slavenski apostoli.

Ćiril je sastavio prvo slavensko pismo (glagoljica), a Metod prevodi na slavenski jezik Bibliju. Prijevodom liturgijskih i biblijskih knjiga udarili su Ćiril i Metod temelje slavenskoj pismenosti.

U utorak 05.07.2005. na blagdan Sv. Ćirila i Metoda Sv. Misa biti će u 18 sati.
Krenulo hodočašće u Lurdes

Dana 02. srpnja 2005. krenulo u Lurdes prvo godišnje hodočašće riječke nadbiskupije - oko 700 hodočasnika - kojima su se pridružili i hodočasnici iz Kastva. Hodočašće završava 8. srpnja ove godine. Svima želimo SRETNO!

Otvoren novi dio autoputa prema Rijeci

Od graničnog prijelaza Rupa svečano je otvoren novi dio autoputa prema Rijeci. Uz Premijera hrvatske vlade dr. Ivu Sanadera i mnogobrojne ministre i predstavnike Hrvatskog sabora i Županije primorsko-goranske, autoput je blagoslovio u ime riječkog nadbiskupa mons. dr. Ivana Devčića, kastavski dekan dr. Franjo Jurčević - naš župnik.

Sv. Petar i Pavao

Apostoli Petar i Pavao bili su jednostavni ljudi poput nas danas. Petar je bio ribar, a Pavao visoko naobraženi teolog. Obojica su bih vjernici židovske vjere, ah bez nekog iskustva vjere, stoga obični, svagdašnji ljudi. Petar je rekao Isusu: »Odlazi od mene, jer sam čovjek grešnik«. Pavao je umjesto ljubavi koju je naređivalo Sveto pismo išao progoniti i zatvarati kršćane. U čemu je bila njihova veličina? Kad su doživjeli preokret?
Petra je Isus zapazio, čvrsto uzeo za ruku i rekao mu: »Pođi za mnom.« Pavla je Isus srušio s konja, ukazao mu se i rekao mu da će ga od sada upotrijebiti da bude navjestitelj njegove Radosne vijesti. Petar se dugo opirao Isusu, nije prihvaćao ono što Isus govori. Griješio je, plakao, suprotstavljao se Isusu i kajao, bježao od njega i vraćao mu se. I ustrajao je do kraja.
I Pavao se opirao Isusu. Isus ga je srušio na tlo na putu za Damask. Tada je Pavao upitao: »Gospodine, što hoćeš da činim?« Isus mu je rekao neka primi krštenje i slijedi njegove stope. Pavao je to učinio, progledao, dao se krstiti i počeo naviještati vjerno po Maloj Aziji sve do Grčke i do blizine naših krajeva, a na kraju dospio i u Rim, gdje je smrću svjedočio za Isusa iz Nazareta.
Petar i Pavao su zbog toga prvaci apostolski u Katoličkoj crkvi. Obični ribar došao je na visoko dostojanstvo, čast i slavu, da ga tisućudevetstogodišnje kršćanstvo poštuje, vjeruje mu i ljubi ga. Sveti Pavao je mogao ostati običan, mali teolog u židovskom narodu. No, on je povjerovao Isusu i stekao iskustvo vjere, te postao veličanstveni teolog, čudesni čovjek kojeg slijede tisuće, vjeruju mu i časte ga. Od ubojice i protivnika postao je čovjek ljubavi, povjerenja i praštanja.
Petar i Pavao svjedoče da je moguće biti nov čovjek.
I mi možemo steći iskustvo vjere i postati novi ljudi.

Dr. Tomislav Ivančić, "Oaze života"

Svete Mise na blagdan Sv. Petra i Pavla 29.06.2005. su u 8 i 18 sati.

"EUHARISTIJA MLADIH RIJEKE"

Grupa mladih iz "EUHARISTIJA MLADIH RIJEKE" dana 26. lipnja 2005. u 18 sati imali su u Kastvu svoj susret koji je započeo sv. Misom koju je predvodio vlč. Zlatko Čibarić. Bilo je lijepo!

Svećenički dan

Svećenici riječke nadbiskupije i gospićko-senjske biskupije zajednički se sastali dana 22. lipnja 2005. u Gorskom kotaru na proslavi svog SVEĆENIČKOG DANA. U svetištu Svetogorske Gospe okupili su se svećenici i časne sestre Milosrdnice iz Rijeke. Svećenicima su veoma topli prijem priredili najprije u školi u Čabru i kod časnih sestara u Čabru a zatim su ih ručkom počastile Hrvatske šume u Livić Dragi. Svima se od srca zahvaljujemo!

DAN DRŽAVNOSTI

Na DAN DRŽAVNOSTI u subotu 25.06.2005. Sv. Misa za Domovinu biti će služena u župnoj crkvi u 17 sati.

Sretan Dan Državnosti svim župljanima i posjetiteljima ovih stranica!

PROSLAVLJEN BLAGDAN SV. VIDA


Dana 15.06.2005. proslavljen je blagdan Sv. Vida zaštitnika Rijeke i Riječke nadbiskupije. Centralnoj svečanosti prethodila je trodnevica,a na sam blagdan uručene su medalje zahvalnosti sv. Vida vjernicima koji su svoj život posvetili vjernom služenju Crkvi i župnoj zajednici. U ime kastavskog dekanata medalju je dobila Ruža Blažić, iz župe sv. Franje Asiškog u Rijeci, koja je predsjednica Udruge sv. Vinka, članica trećeg reda sv. Franje i uzorna karitativna djelatnica u svojoj župi.
Središnja blagdanska proslava započela je u 18 sati procesijom od katedrale sv. Vida, središtem grada, preko Korza, do mjesta s najstarijim prikazom sv. Vida. Misno slavlje predvodio je splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić u zajedništvu s riječkim nadbiskupom Ivanom Devčićem i apostolskim nuncijem u RH Franciscom Javierom Losanom, nadbiskupima jadranskih nadbiskupija, te svećenicima i biskupima Metropolije.

PROSLAVLJEN DAN GRADA KASTVA

Dana 06.06.2005. proslavljen je Dan Grada Kastva. Uz mnogobrojne manifestacije tijekom vikenda, položeni su vijenci na Banovom Križu, te je služena Sv. Misa zadušnica za sve poginule kastavce.

Talijanski hodočasnici posjetili Kastav

Talijanski hodočasnici u župnoj crkvi
"Loža" u Kastvu

Dana 04. lipnja 2005. našu su župu posjetili talijanski hodočasnici na putu iz Međugorja - njih 140. Časne sestre i naše župljanke su im priredile ručak a sve njih su besplatno počastili sladoledom vlasnici najboljeg bara i picerije na svijetu i okolici, LOŽE u Kastvu, Marin i Kristina Rančić. Hvala svima.

PROSLAVA ŽUPNOG BLAGDANA PRESVETOG SRCA ISUSOVA

Župa Presvetog Srca Isusova na Zametu dana 03.06.2005. obilježila je svoj blagdan. Svečano misno slavlje u 11 sati predvodio je dekan Kastavskog dekanata i naš župnik dr.Franjo Jurčević.
“Srce kao riječ i pojam učestalo se koristi u međuljudskim odnosima. Ako nekoga voliš kažeš mu da je tvoje srca, ali i nažalost kada mislimo o nekome loše, koristimo tu riječ.”, naglasio je dr.Jurčević. "Srce je središte naših najljepših i najintimnijih događaja, ali i rasadište mržnje i netrpljevosti, ogovaranja i pogrda", upozorio je propovjednik. "Mi se nastojimo približiti Isusovom Srcu. Ono je ponizno i krotko" rekao je dr.Jurčević pozvavši svećenike i vjernike da promisle u kojoj su mjeri upriličeni tom srcu. “Izlazi li iz našega srca laž, mržnja i ogovaranja ili krotkost. Jesmo li slični Isusovu srcu?", upitao je okupljene dodavši kako nikada ne možemo biti isti Kristovu srcu, ali tomu moramo težiti.
Blagdan Srca Isusova zaključen je svečanom misom u 19 sati koju je predvodio p.Mirko Vukoja, nekadašnji župnik župe Presvetog Srca Isusova na Zametu.

DAN GRADA KASTVA

Za streljane i sve poginule kastavce biti će služena sv. Misa zadušnica na Dan Grada Kastva, 06. lipnja 2005. u župnoj crkvi u 18,15 sati.

Presveto Srce Isusovo

U petak 03.06.2005. slavi se PRESVETO SRCE ISUSOVO najraširenija kršćanska pobožnost. Nakon što je podnijela mnogobrojne liturgijske poteškoće, pobožnost se veoma brzo raširila, a i sama ju je Crkva uzdigla na liturgijsko dostojanstvo «svetkovine». Doista, ona predstavlja centar kršćanske duhovnosti i u istom trenutku jednostavni i najdublji ključ za shvaćanje cjelokupne povijesti spasenja. Sam je Isus taj koji prvi prikazuje svoje Srce kao izvor okrijepe i mira.

Sve što se odnosi na Presveto Srce Isusovo postalo je za me danas prisno i vrlo dragocjeno. Moj život je, čini mi se, za to određen da u svjetlu iz Tabernakula razdijeli samoga sebe. Moram se uteći k Srcu Isusovu, ako želim naći rješenje za sve svoje probleme. Uvjeren sam da bih bio spreman za Presveto Srce Isusovo proliti svoju krv. Želio bih da ovo štovanje Presvetoga Srca Isusovoga, koje ima korijen u sakramentu ljubavi, bude mjerilo mog duhovnog napretka.

dobri papa Ivan XXIII.


Sv. Misa na blagdan Presvetog Srca Isusova biti će u 18 sati.

Bezgrešno Srce Marijino

U subotu 04.06.2005. slavi se Marijino Bezgrešno Srce. Ono je poseban Božji dar čovjeku da se preko njega pročisti i pripremi za konačan susret s njim. To potvrđuje i sama Gospa.
«Nemoj se obeshrabriti - rekla je Fatimskoj vidjelici Luciji - moje Bezgrešno Srce bit će tvoj zaklon i put koji će te voditi k Bogu.» U drugom dijelu tzv. Fatimske tajne posebno poziva svijet na posvetu i ustanovljenje pobožnosti njenom Bezgrešnom Srcu, kao zaštiti i oružju protiv zla, kao zadovoljštinu za uvrede koje se nanose njenom i Isusovom Srcu i kao moćno sredstvo za spasenje duša. I na kraju dodaje: «Napokon, moje Bezgrešno Srce će pobijediti!»

Hvala ti Majko Marijo što ne odustaješ od nas. Molim te povedi nas putem svetosti a neka nam tvoje poruke budu putokaz i svjetlo u ovoj dolini suza kako bismo radosno mogli živjeti zajedno s tobom do konačnog cilja gdje nas ti čekaš.

Blagdan Bezgrešnog Srca Marijina slave časne sestre reda "KĆERI BOŽJE LJUBAVI" koje se nalaze u našoj župi.

Sv. Misa na blagdan Bezgrešnog Srca Marijina biti će u 8 sati.
Pet godina na internetu

Dana 07.05.2005. navršilo se pet godina od kako je pokrenuta i živi web stranica Kastavskog dekanata. Bili smo prvi dekanat i jedna od malobrojnih župa na internetu.
Zahvaljujući našem župniku i Kastavskom dekanu dr. Franji Jurčeviću koji je sakupio web ekipu i otvorio stranice, redovito i ažurno prati se život župe i dekanata. U ovih pet godina nastojali smo biti ažurni i aktualni. Stranica posjeduje zavidnu galeriju slika i arhivu u kojoj se mogu pogledati slike prošlih događanja. Osim toga kao novitet uvedene su prijave vjenčanja i krštenja koje se mogu popuniti i poslati župniku kako bi se omogućio jednostavniji i brži rad sa župnom administracijom. Stranica je osim manjih kozmetičkih zahvata , kako bi se poboljšala preglednost i jednostavnost dostupa podacima doživjela minimalne dorade. Nadamo se da ćemo još puno godina "ploviti" vodama interneta, a vi nas redovito pratite.

webmaster

Tijelovo- proslava Isusova utjelovljena u kruhu i vinu.

U Katoličkoj crkvi od 13. stoljeća postoji blagdan kojim se slavi uspomena ustanovljenja euharistije na Veliki četvrtak. Slavi se u četvrtak poslije Presvetog Trojstva, a zove se Tijelovo.

Jedan od najvećih darova Božje ljubavi je presveta Euharistija. Isus sam kaže kako je On kruh života koji je sišao s neba, i kako će onaj tko jede tijelo njegovo i pije krv njegovu imati život vječni. A onaj tko neće jesti tijela Sina Čovječjeg, neće imati života u sebi. I upravo je tako. Oni koji redovito blaguju tijelo i krv Kristovu, tj. pričeste se, imaju oslonac u Bogu. Oni predaju Bogu svoj rad, svoje patnje i boli, svoje grijehe. I oni tada doživljavaju Isusovu blizinu i njegovo milosrđe i onda više ne mogu ne vjerovati da je Isus živ i da je samo On put, istina i život. Presveta Euharistija umnaža milosti, čisti nas od lakih grijeha, daje nam snagu, radost i mir. Blagovanjem Euharistije doživljavamo Božju ljubav i dobrotu jer ostajemo u Isusu i Isus ostaje u nama.

Sv. Misa na Tijelovo u četvrtak 26.05.2005. služiti će se u 18 sati.

Proslavljena Sv. Jelena Križarica, zaštitnica župe i Grada Kastva


Slavna pjevačica, gđa. Radojka Šverko

Prof. Vladimir Babin za Orguljama!

Gđa. Radojka Šverko prima cvijeće od najmanjih ministranata!

Razdragano mnoštvo vjernika prati nastup proslavljene pjevačice

Gospođa Radojka Šverko nakon nastupa

Novi gradonačelnik Kastva, gosp. Dean Jurčić

Proslavljena pjevačica, gospođa Radojka Šverko uz pratnju prof. Vladimira Babina a povodom proslave blagdana sv. Jelene Križarice, zaštitnice župe i Grada Kastva, svojim nastupom u župnoj crkvi uveličala blagdan sv. Jelene. Mnoštvo ljudi prisutnih u župnoj crkvi bilo je oduševljeno a gđa. Radojka vidno ganuta!
Lijepa joj hvala - njoj i njezinom pratiocu gospodinu profesoru Babinu!

Presveto Trojstvo

Slavimo jednoga Boga u trojstvu i trojstvo u jedinstvu bez umnožavanja osoba i bez razdiobe biti (bića).
Jedna je osoba Oca, druga osoba je Sina, a treća je osoba Duha Svetoga.


Bog je posvuda

Nauka o Presvetom trojstvu pokaztuje cijelu Božju zauzetost za ljude. Bog nije samo stvoritelj svijeta koji ga prepušta njegovoj sreći ili nesreći. Bog se nije povukao nakon stvarateljskog djela.Bog je stalno tu. On trpi, umire, i uskrsava. Bog ne napušta ljude o osami. On postaje nutarnji glas, nutarnji savjetnik ljudi. nauka o presvetom Trojstvu nas čini na više načina pažljivima. Bog na nebu, Bog na zemlji, Bog gore, Bog dolje, Bog iznad nas, Bog ispod nas, Bog s nama Bog u nama. I tko bi htio Boga shvatiti samo logičnim razumijevanjem sliči čovjeku koji bi htio kašikom isprazniti more. Bitno u Bogu je da je neograničen, neuhvatljiv, neshvatljiv. Bog je više od suca koji sa bilježnicom u rukama stoji da bi nam upisao dobre i loše poene.
Bog je više od jednog čovjeka koji osamljen na križu umire,. Bog nije samo vječan i nerođen. Nego u Isus Kristu dolazi na svijet kao smrtan čovjek. Raste i odrasta.

Martin Gutl: Što mi snagu daje

Konferencija za tisak povodom blagdana župe i mjesta


Povodom blagdana župe i mjesta, sv. Jelene Križarice, održana je u gradskoj vijećnici u Kastvu konferencija za tisak na kojoj je iznesen program proslave sv. Jelene kako na vjerskom tako i na gradskom planu. Ovo je prvi puta da se blagdan sv. Jelene Križarice svečano slavi i sa strane civilnih vlasti grada Kastva.

Susret sa krizmanicima

Izaslanik nadbiskupije, mons. kanonik Josip Šimac, profesor i župnik u Voloskom susreo se dana 19. 05. 2005. sa našim krizmanicima, roditeljima i kumovima. Sve je bilo jako lijepo!

Sv. Jelena Križarica, zaštitnica župe i Grada Kastva. - 22. svibnja

Raspored događanja u sklopu proslave:

Subota, 21.05.2005. u 18 sati riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić podijeliti će sakrament SVETE KRIZME

Nedjelja, 22.05.2005. na sam blagdan naše Zaštitnice sv. Jelene Križarice biti će dvije sv. Mise u 8 i 11 sati
Pod Svetom Misom u 11 sati nastupiti će naša veoma poznata i cijenjena zvijezda, gđa. Radojka Šverko!


Duhovi

Na blagdan Duhova 14.05.2005. bila je prepuna župna crkva.

Duhovi- nedjelja Pedesetnice

To je blagdan Duha Svetoga. Na taj dan Crkva je počela svoj povijesni hod od Jeruzalema do svih naroda svijeta sve do kraja vremena.
Isus Krist je jedini Spasitelj svijeta. No bez Duha Svetoga taj spas ne bi mogao do kraja svijeta biti ostvaren. Isus Krist je uzeo na sebe naše grijehe i patnje, bolesti, smrti i krivice. Sve je to uništio na svom križu, a onda u svom uksrsnuću nas uskrisio i tako započeo novo čovječanstvo. No sve bi to ostalo uzaludno kada Duh Sveti ne bi kroz povijest čovječanstva to spasenje primjenjivao na sve ljude.
Potrebno je svima nama posvijestiti da je Duh Sveti veličanstveni dar svijetu. Potrebno se sjetiti da još uvijek Duh čeka da ga primimo u svoj dom i na radna mjesta, da mu dopustimo ući u strukture društva da bi tako razorio zlo i stvorio bolji svijet.

Dr. Tomislav Ivančić, „Oaze života“

Otkriven spomenik papi Ivanu Pavlu II


Spomenik "Trsatski hodočasnik", kip pape Ivana Pavla II.

Bazilika Majke Božje Trsatske

Riječki nadbiskup mons. Ivan Devčić

Premijer Ivo Sanader

Apostolski nuncij u Hrvatskoj Francisco Javier Lozano

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić

Na blagdan Gospe Trsatske u utorak 10. svibnja 2005. otkriven je spomenik "Trsatski hodočasnik", kip pape Ivana Pavla II. svečanosti su bili nazočni zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, riječki nadbiskup Ivan Devčić, apostolski nuncij u Hrvatskoj Francisco Javier Lozano te biskupi i svećenici Riječke nadbiskupije, među kojima je bio i naš župnik Franjo Jurčević. U proslavi su sudjelovali predstavnici darovatelja kipa, premijer Ivo Sanader, Primorsko-goranske županije, Grada Rijeke i Hrvatske turističke zajednice.

ZAHVALA ŽUPNIKA JUTARNJEM LISTUželite li pogledati cijeli tekst u cijelodti iz Jutarnjeg Lista kliknite na sliku

Osjećam potrebu da se od srca zahvalim JUTARNJEM LISTU za krasnu, besplatnu reklamu naše stranice o kojoj pišu dana 07. 05. 2005.

Srdačno hvala!

Župnik Franjo Jurčević

Pitanja iz Jutarnjeg ListaDana 05.05.2005. na e-mail adresu župnika stiglo je nekoliko pitanja iz Jutarnjeg Lista.
Ovdje u cijelosti možete pročitati sadržaj pitanja i župnikov odgovor.

PITANJA

Postovani,
Molim Vas da mi odgovorite na pitanja vezana uz stranice kastavskog dekanata

1.Da li i na koji nacin hvatanje generala Gotovine i komentar izjava predsjednika Mesica spada u sadrzaje vezane uz rad kastavskog dekanata?

2. Zasto su takvi komentari objavljeni na stranicama Kastavskog dekanata?

3. Buduci da po naputku Ordinarijata Rijecke Nadbiskupije sva glasila zupa i dekanata moraju objavljivati samo sadrzaje vezane uz promicanje krscanckih vrijednosti, molim Vas da objasnite da li i zasto velicanje generala Gotovine spada u krscanske vrijednosti?

Unaprijed hvala,


Luka Bencic, Jutarnji listODGOVOR

POŠTOVANOM PREDSTAVNIŠTU JUTARNJEG LISTA U RIJECI

POŠTOVANOM GOSPODINU LUKI BENČIĆU

Budući Vaša tri pitanja (u stvari jedno jedino) ni na koji način ne dotiču sam sadržaj moga teksta na stranici dekanata, ne vidim što bi trebalo odgovoriti.

Ipak, budući da vjerujem u Vašu dobronamjernost, rekao bih slijedeće:
Svatko ima danas pravo poslužiti se onim blagodatima koje nam tehnika medija omogućuje. Izraz «Kastavski dekanat» je samo pojam za prostor koji pokrivam i način da se logičnije dođe do adrese same stranice. Stranicu sam osnovao ja osobno, uređujem ju, pišem tekstove i plaćam prostor na internetu. Stručnjaci za izradu stranica daju svoj važni doprinos u oblikovanju same stranice.

Što se pak tiče generala Ante Gotovine, ne radi se o generalu Anti Gotovini nego o simbolu otpora srbo-četničkoj agresiji na Hrvatsku koja je trajala još od dubine prošlog stoljeća i napokon u najružnijem obliku izbila 1990. godine. haški sud jako dobro zna da ako želi poniziti i u ponosu početi razarati jedan narod, dirni mu u simbole (Tuđman, Bobetko, Markač, Gotovina, itd.).

Vrijednosti kao što su: žrtva za vlastitu Domovinu, narod, prostor na kome taj narod živi, svakako su i vrhunske kršćanske vrednote pa stoga imaju itekako pravo biti na navedenim stranicama: www.kastav-crkva.com

Sramotno je i bez ikakove suvislosti slaviti pobjede hrvatske vojske u oslobađanju Domovine a glavne aktere držati u vlastitim zatvorima ili pak političkim sudištima kao što je to Haag.

Prva koju bi trebalo odmah izvesti pred haški sud jest sama Carla Del Ponte koja je jasno i glasno rekla da znade da je «Gotovina sigurno u Hrvatskoj ali neću kazati gdje». Znači: ona ga i traži i skriva. Nazdravlje!

Na kraju, ako Vi meni zamjerate što se ovim temama bavim na navedenim stranicama, zašto se onda Vaš list bavi vjerskim temama, zašto piše o crkvi i svećenicima (nekad čak i dobronamjerno) iako nije vjerski list?

Ako želite razgovor o samim temama koje dotičem na stranici, stojim na raspolaganju.

Uz poštovanje,

Franjo Jurčević, župnik, v.r.
Kastav, 05. svibnja 2005. u 14,20 satiPredan portret kardinalu BozanićuSlikar svjetskog glasa, gosp. Andrija Zacero predaje uzoritom gosp. kardinalu Josipu Bozaniću portret koji je sa velikom ljubavlju izradio. Do njega je vlč. gosp. župnik iz Kastva Franjo Jurčević, supruga gospo. Zacera, gđa Tatjana, Kardinal i punac umjetnika Zacera.

Portret kardinala BozanićaDana 01. svibnja 2005. veliki hrvatski slikar, gosp. Andrijano Zacero pokazao župnoj zajednici portret našega kardinala koji će sutra, tj. 02. 05. 2005. biti predan kardinalu u Zagrebu, a nakon toga će biti izložen u izložbi koju gosp. Zacero organizira u Zagrebu od o2. do 13. svibnja 2005. u galeriji "KRISTOFOR STANKOVIĆ", UL. ĆIRILO METODSKA BR. 5.

Prvopričesnici

Dana 01. svibnja 2005. predstavili smo župnoj zajednici 57 ovogodišnjih mali prvopričesnika.

UZAŠAŠĆE GOSPODINOVO

Uskrsli Gospodin uzlazi Ocu svojemu i našemu, ali dok je još bio u tijelu, kakvo sada imamo mi, rekao je - »a da još vidite Si­na Čovječjeg kako uzlazi gdje je prije bio..?« Blagdan kog zovemo Uzašašće Gospodinovo - Spasovo slavi upravo njegov povratak Ocu i daje nam beskrajnu radost, jer kod Boga imamo zagovornika ­Krista Pravednika.

"Nije nas napustio, nego nam je dao nadu da ćemo kao udovi njegova Tijela biti s njime u istoj slavi gdje je On, naša Glava i prvijenac."

Svete Mise na Spasovo u četvrtak 05.05.2005. biti će služene u 8, 11 i 18 sati

Svibanjske pobožnosti

U mjesecu svibnju redovito se održavaju SVIBANJSKE POBOŽNOSTI. Pozivamo sve, a naročito mlade da ih u Marijinom mjesecu redovito posjećuju.

Svibanjske pobožnosti održavaju se svaki dan osim subote i nedjelje u 18 sati. Prije POBOŽNOSTI moli se krunica i litanije Majci Božjoj u 17.40 sati.


Marija je put kojim je Bog došao k nama: kroz Mariju smo primili Isusa, a kroz Isusa ćemo naći put Bogu Ocu. Put kojim je Bog došao k nama i za nas je najsigurniji put da dospijemo k Bogu: Marija nam pokazuje Isusa, Isus nam pokazuje Oca!

Kroz Mariju ćeš dospjeti do Isusa, kroz snažnu vjeru do Njegove riječi. To je iskustvo kršćanstva počevši od proganjane Crkve prvih stoljeća do današnjih dana.

Ako želiš iskusiti duboku vjeru u Isusa Krista, moli svakodnavno krunicu. Tada će Marija i tebi donijeti Gospodina, to joj je naložio Bog. Ona je Majka Božja, Majka vjere, Majka Crkve. Ona je i tvoja Majka. Ako je Marija tvoja majka, zauvijek ćeš imati Boga za Oca. Prihvati Mariju u svoj život!

Krunica ti pokazuje kako je Isus živio, Krunica je tvoj zajednički put s Kristom, Vodi te k Ocu, daje ti Duha i snage, Vodi t na visinama života, na vrhunce radosti i mira, Pokazuje ti goruće ideale i veličanstvenost vječnog života.

Moli krunicu svakodnevno, tako ćeš svakodnevno napredovati.

MOLITVA KRUNICE.

Sv. Josip, radnik

Godine 1955. uveo je u crkvenu godinu blagdan sv. Josipa Radnika veliki papa Pio XII. Odredio je da se taj blagdan slavi 1. svibnja, na dan "koji je svijet rada izabrao kao svoj praznik". Godine 1889. tzv. Druga internacionala odlučila je da će 1. svibnja slaviti kao svjetski praznik radništva. Iste godine papa Leon XIII. izdaje svoju encikliku o svetom Josipu Quamquam pluries, te u njoj "radnike i sve ljude skromnih životnih prilika "upućuje na sv. Josipa" kao uzor i primjer za nasljedovanje".

Uvođenjem blagdana sv. Josipa Radnika Crkva želi upozoriti na onu božansku odrednicu koja kršćanskog radnika najviše uzdiže i usavršuje. On radeći "pridonosi povijesnom ostvarenju Božje zamisli".

Neka nam s toga Sv. Josip bude primjer u svakodnevnom životu i radu, a naš rad na korist i radost cijele naše zajednice.

OTROVANA KAVA PREDSJEDNIKU MESIĆU!

Dana 25. travnja 2005. u radioemisiji "S PREDSJEDNIKOM NA KAVI" Predsjednik je - među ostalim - izjavio da su akciju "MASLENICA" organizirali Bobetko i Gotovina te da je poginulo 185 vojnika, a da se "nije pomaklo niti za jedan milimetar". Tu je strahovitu laž Predsjenik Mesić izrekao pred svima nama koji smo živi svjedoci navedenih događanja. Što je tek govorio u Haagu gdje je "trasparentno" prikrivao svoju optužbu protiv hrvatskih generala, predsjednika Tuđmana i zapravo cijele Hrvatske?!
Gdje se to ratuje a da se ne pogiba? Što bi tek trebalo reći za razne “savezničke akcije u 2. svjetskom ratu” (npr. iskrcavanje u Normandiji gdje je u jedan dan poginulo dvadesetak tisuća vojnika), ali njihovim predsjednicima nije ni na kraj pameti palo da ponize, na odgovornost pozovu ili pak osude svoje generale i svoju vojsku.
Osim toga se gospodin Predsjednik Mesić pred važnim i zahtjevnim pitanjima Hrvatske uvijek tako postavlja kao da je netko drugi predsjenik pa govori «trebalo bi...», «moralo bi se...», itd. Vas je, gospodine Predsjedniče, narod izabrao pa već jednom učinite to «što bi trebalo» i to «što bi se moralo». Kako ste mogli lako smijeniti zaslužne hrvatske generale pod izlikom da se «vojska ne može petljati u politiku". Da se vojska nije «petljala u politiku» (čitaj: da nije bila nacionalno svijesna), nikada Hrvatska ne bi bila slobodna. Da li Vas, gospodine Predsjedniče, smeta kada Amerikanci na važna politička mjesta u inozemstvu, gdje se radi o sudbini čitavih naroda, stavljaju gotovo isključivo vojna lica, istrošene generale?! Njihovi se smiju «petljati u politiku».
Gospodine Predsjedniče, netko Vam očito u kavu stavlja otrov, jer ovo što Vi izjaviste o Maslenici, što i kako govorite o pokojnom Predsjenidku Tuđmanu, hrvatskim generalima i akcijama hrvatske vojske, može samo otrovana osoba.

Spomen na žrtve jame "Bezdan" u Kostreni

Dana 27. travnja 2005. održana je spomen-molitva na žrtve titovog režima nakon tzv. oslobođenja. U ovu su jamu u Kostreni titovi koljači NAKON RATA, bez suđenja i dokazivanja krivnje, pobacali stotine ljudi među kojima i sušačkog župnika Martina Bubnja. O tome kao i o mnogobrojnim jamama i fojbama u koje su ANTIFAŠISTI bacali svoje žrtve nije smjelo govoriti sve do dolaska FRANJE TUĐMANA kada su se napokoj otškrinula vrata istine i o tzv. osloboditeljima. Tko još i danas misli da je Tito bio najveći... taj se neka ozbiljno ispita o svome mentalnom zdravlju ili barem o svojoj ljudskosti.

Slike snimio i tekst napisao Franjo Jurčević, župnik u Kastvu: 091 20 14 778

Inauguracija novog Pape


Dana 24.04.2005. na Trgu svetog Petra u Vatikanu, deseci tisuća hodočasnika, svećenika, državnika i patrijarha zajedno s Benediktom XVI. slavili su njegovu inauguracijsku misu za službeni početak Papina pontifikata.

IZABRAN NOVI PAPA

Bijeli dim iz dimnjaka Sikstinske kapele u Vatikanu označio je da su kardinali u konklavi izabrali novog Papu, poglavara katoličke crkve.
U 18 sati i 40 minuta objavljeno je ime novog poglavara Rimokatoličke crkve. Na središnjem balkonu Bazilike sv. Petra pojavio se Joseph Ratzinger. Njegovo papinsko ime bit će Benedikt XVI.

Grafit - provokacija

Na trafo-stanici u Kastvu osvanuo je ovaj natpis. Sasvim je sigurno da niti jedna jedina tzv. antifašistička udruga ili organizacija, nevladina organizacija i udruga , i sl. neće prosvjedovati a vjerojatno to neće zabilježiti niti novinari. Da je kojim slučajem netko napisao i malo slovo "u" već bi ovdje bili haški istražitelji. Lako je četnicima sada divljati po Hrvatskoj i izazivati jer su hrvatski generali po zatvorima vlastite države ili Haga, jer je hrvatska vojska "reorganizirana" (čitaj: raspuštena) po nato standardima, jer je nekadašnja hrvatska policija ustrojena po istim tim standardima. Sv je počelo ponovno sa izazivanjem u Vukovaru, četnikovanjem u Hrvatskom Saboru i u Donjem Lapcu (oprostite što upotrebljavam slovo "u"), te potpunom agresijom na sve što je hrvatsko u Plaškom i drugim dijelovima od zapadnih simpatizera ustanovljenom Krajinom i Republikom Srpskom do najnovijeg kraljevanja u Kastvu (opet nekoliko slova "u"). Ako netko misli da je to bezazleno, neka se ipak pokuša malo prisjeti devedesetih godina prošlog stoljeća. Pripominjem da sam gornji izazov slikao dana 19. travnja 2005. u 12,30.

Svećenička skupština u Lovranu

Dana 18. 04. 2005. u Lovranu održana Svećenička skupština svećenika riječke nadbiskupije na kojoj se raspravljalo o temi: ŽUPNA KATEHEZA U NOVIM OKOLNOSTIMA.

Blagoslov novih prostorija Primorskog radija

Riječki nadbiskup Ivna Devčić 16. je travnja 2005. blagoslovio nove prostorije Primorskog radija u Rijeci, drugog po broju slušatelja u Primorsko-goranskoj županiji.

Nakon blagoslova nadbiskup je razgledao prostorije radija, a upoznat je i s dosadašnjim radom i uspjesima. Primorski radio nastao je prije 9 godina pod imenom Radio Opatija. Prvotno je sjedište bilo u Opatiji no sada se emitiranje prebacuje u novouređene prostorije. U ovim se godinama afirmirao kao prva po slušanosti radio postaja u primorsko-goranskoj županiji koja nije u sastavu HRT-a. Odašiljači pokrivaju 85% teritorija županije, a održavaju prosjek dnevne slušanosti od 75 000 slušatelja.

Poziv na molitvu za novog papu

Upute za obilježavanje proglašenja novog Petrovog nasljednika u Riječkoj nadbiskupiji

Riječki je nadbiskup Ivan Devčić 14. travnja uputio odredbe vjernicima i vjerničkim zajednicama kojima se definira način obilježavanja izbora novog pape. Nakon veličanstvenog ispraćaja Ivana Pavla II., Velikog, koji je svojom službom zadužio čovječanstvo, katolička se Crkva nalazi pred izborom njegova nasljednika. Vjerujemo da će Duh Sveti koji od samih početaka predvodi Crkvu i u njoj ustoličuje dimenziju svetosti, kardinalima koji biraju novoga papu udijeliti dar mudrosti i razboritosti u odabiru najboljeg Petrovog nasljednika. Vjernici su pozvani moliti za taj dar Duha i djelovanje Crkve pod njegovim vodstvom.

“Molimo, braćo i sestre, Gospodina da u svojoj nedokučivoj milosti obdari Crkvu novim Petrovim nasljednikom koji će, vođen Duhom Svetim, mudro upravljati Petrovom lađom na uzburkanom moru trećeg tisućljeća, tako da joj ne naude nikakve bure i oluje modernih vremena. Kada 18. travnja u konklavi u Vatikanu počne izbor za nasljednika Ivana Pavla II., pratimo kardinale molitvom da se otvore djelovanju Duha Svetoga kako bi izabrali onoga na kojega im on ukaže u dubini njihovih savjesti.”, navodi se u pismu nadbiskupa Devčića.

Izbor novoga pape po prvi puta će se u Vatikanu oglasiti zvonjavom crkvenih zvona, a tom činu pridružit će se i zvona na crkvama Riječke nadbiskupije. “Neka to bude izraz naše zahvale Bogu za dar novog pape, kao i naš pozdrav onomu koji će nas, kao Petrov nasljednik, učvršćivati u Petrovoj vjeri i čijoj ćemo pastirskoj brizi biti povjereni.”

Svećenici su pozvani da nakon izbora u nedjeljnim propovijedima progovore o značenju papinske službe u Crkvi, a u molitvi se vjernika posebnim zazivom sjete novog pape i potreba njegove službe.

Drugi dan nakon izbora pape nadbiskup je pozvao svećenike, redovnike, redovnice te vjernike grada Rijeke i Nadbiskupije u prvostolnu crkvu sv. Vida na svečanu zahvalnu misu u 19 sati.

Rimske vlasti odlučile su da glavna željeznička postaja u Rimu, Stazione Termini nosi ime Svetog Oca Ivana Pavla II

Župnik odao počast Svetom OcuDanas 07.04.2005. oko 15.30 sati naš župnik i nadbiskup Ivan Devčić odali su počast i molili uz odar Svetog Oca.

Misa zadušnica za Svetog Oca

Dana 05. travnja 2005. održana je u Kastvu sv. Misa zadušnica za sv. Oca Ivana Pavla II. Prisustvovao veliki broj župljana.Veliki broj prisutnih pristupio sv. Pričesti.

Otvorena knjiga žalosti u povodu smrti Ivana Pavla II.Knjiga žalosti u povodu smrti Ivana Pavla II. u Nadbiskupskom je domu u Rijeci otvorena 4. travnja 2005. u 11.00 sati. , a nalazi se pred slikom Sv. Oca koju je izradio naš župljanin A. Zacero.
Svi koji žele ostaviti posljednju poruku Svetome Ocu žalosti moći će se upisati u knjigu žalosti koja će 4. travnja biti otvorena do 18.00 sati. U slijedećim danima do sprovoda, knjiga će biti na raspolaganju od 10.00 do 12.00 te popodne od 16.00 do 18.00 sati.U knjigu žalosti upisao se i naš župnik Vlč. Franjo Jurčević

Misa zadušnica za Svetoga Oca u našoj župnoj crkvi u Kastvu
biti će u utorak 05.04.2005. u 18 sati.

UMRO PAPA IVAN PAVAO II

02.04.2005. u 21.37 sati u Vatikanu preminuo je Papa Ivan Pavao II.

"Radostan sam, budite i vi.
Molimo zajedno u radosti, Djevici Mariji povjeravam se s radošću".
Ivan Pavao II


Ovdje možete pročitati
kratki životopis Svetog Oca

Život Ivana Pavla II II. Papin posjet
Papa u Sv. Jeronimu III. Papin posjet
I. Papin posjet Hrvatsko zahvalno hodočašće u Rim

Uskrs u KastvuNa Uskrs pod Sv. Misom u 8 sati okupio se velik broj vjernika

Uskrsno bdijenje u Kastvu 2005.


Uskrsno bdijenje u našoj župnoj crkvi predvodio je riječki nadbiskup Ivan Devčić, uz koncelebraciju našeg župnika vlč. Franje Jurčevića, nadbiskupovog tajnika Piotra Modrzejewskog, te dvojica svećenika, članova neokatekumenske zajednice u Puli, porijeklom iz Južne Amerike.
Manju galeriju sa bdijenja možete pogledati
ovdje.

Misa posvete ulja

Dana 23. ožujka 2005. riječki je nadbiskup predvodio Misu posvete ulja u riječkoj katedrali gdje su prisutovali gotovo svi svećenici nadbiskupije i prilično veliki broj vjernika.
Nadbiskupovu propovijed sa Mise možete u cijelosti pročitati na stranicama
Riječke nadbiskupije

Gradonačelnica Kastva darovala župniku zračni snimak KastvaGradolnačelnica S. B. Cuculić i župnik

gosp. inžinjer Puškarić koji je odigrao glavnu ulogu u izradi tog plana

Dana 23. 03. 2005. gđa. Sonja Cuculić, gradonačelnica Kastva, darovala župniku zračni snimak područja koje pripada gradu Kastvu.
Župnik se srdačno zahvaljuje!

CVJETNICA U KASTVU

Po lijepom vremenu na Cvjetnu nedljelju velik broj djece i odraslih učestvovao je u procesiji i slavljenju Sv. Mise pod kojom je slikar A. Zacero župniku darovao sliku "Isusov ulazak u Jeruzalem.

Nedjeljna propovijed na Radio Rijeci

Na Cvjetnu nedjelju 20.03.2005. na valovima Radio rijeke u emisiji Katolički vidici u 8.15 sati biti će emitirana propovijed našeg župnika.
Propovijed u cijelosti možete pročitati
ovdje.

VELIKA NOVOST U KASTVU

Na župnu crkvu sv. Jelene Križarice u Kastvu postavljen je dana 18. ožujka 2005. videonadzor. Postavila ga je tvrtka BOND, a sve je platio gosp. Jozo Kalem, direktor Europetrola. Ukupna je vrijednost videonadzora oko 40.000,00 kn.
Velika hvala darovatelju!

Međudekanski sastanak

Dana 07. ožujka 2005. u Lovranu je održan međudekanski sastanak svećenika prvostolnog, trsatskog, kastavskog i opatijskog dekana na kojem se raspravljalo o temi:
PREZBITER U SLUŽBI NAVIJEŠTANJA. Nakon završetka te teme svećenicu su imali priliku ostati na pokorničkom bogoslužju u smislu pripreme za Uskrs.

Nabavljene nove misniceDana 27. veljače 2005. nabavili smo u Rimu za našu crkvu 4 nove misnice.
Hvala svim darovateljima.

Postavljen novi luster u crkvu

Dana 03. 03. 2005. postavljen je u našoj crkvi novi luster. Luster je izrađen u kombinaciji kristala i mesinga. Ima 56 rasvjetnih mjesta.
Naručen je preko gospodina STANSILAVA STIPIĆA a izrađen u radionici ING-SEVER iz Zaboka u vlasništvu gđe. LJILJANE SEVER. Izradili su ga gosp. MARIO SEVER i g. STJEPAN SEVER a montaži istoga pomogao gosp. IVAN HORVAT.Na slici uz našeg župnika: gosp. Ivan Horvat, gosp. Stanislav Stipić, gđa. Ljiljana Sever te ispred gosp. Mario Sever

Prvi snijeg u Kastvu

Ovo su slike prvog snijega ove zime u Kastvu koji je pao u noći između nedjelje, 20. veljače 2005. i ponedjeljka, 21. veljače 2005.


Slijedećeg dana, 22. veljače 2005. osvanuo je još veći snijeg: ukupno između 22 i 25 cm.

Koncert u crkviSa župnikove desne strane je gosp. MIRKO ŠVENDA zvani Žiga Međimurski, a sa lijeve je strane gosp. Nikica Orešković. Do gosp. Žige je Gosp. Andrija Maronić cimbalista, a do njega je gosp. Krešimir Lajtner gitarista i saksofonista.

Dana 20. veljače 2005. u crkvi sv. Jelene Križarice u Kastvu održan je koncert na kojem su nastupili

pjevač: MIRKO ŠVENDA koje je u javnosti poznat kao ŽIGA MEĐIMURSKI i cimbalista ANDRIJA MARONIĆ iz Đurđevca . Koncert je održan pred prepunom crkvom.

Propovijed na Radio Rijeci


U nedjelju 20.02.2005 u 8.15 sati na valovima Radio Rijeke u emisiji "Katolički vidici" emitirana je propovijed našeg župnika Franje Jurčevića.
Za sve one koji nisu bili u mogućnosti poslušati radio emisuju propovijed u cijelosti možete pročitati
ovdje.

Korizmeno hodočašće u katedralu sv. Vida

Ovogodišnja korizmena hodočašća u katedralu sv. Vida posebno su namijenjena molitvi za svećenike i svećenička zvanja. Dana 13.02.2005. hodočasnici kastavskog i opatiskog dekanata okupili su se u katedrali u 16.30 kada je započelo kratko pokorničko bogoslužje s mogućnošću ispovjedi. Slijedila je pobožnost križnog puta te euharistijsko slavlje.

Alojzije Stepinac


Bio je nadbiskup hrvatskom narodu u vrlo teškim vremenima i pokazao je junačku hrabrost u službi Bogu i ljudima. Branio je ljudska i narodna prava u tri diktature: prije, u doba i poslije II. svjetskog rata.
Izlažući se opasnosti dizao je svoj glas protiv fašizma, nacizma i boljševizma. Radije ide u tamnicu i smrt nego da prihvati odvajanje naše crkve od Rima.

Gospodine, Bože naš, Ti si blaženom Alojziju Stepincu dao milost čvrsto vjerovati u Isusa Krista i spremnost trpjeti za njega sve do mučeničke smrti. Pomozi nam slijediti njegov primjer i njegov nauk da bismo ljubili Krista kako ga je on ljubio i služiti Crkvi kako joj ej on služio sve do darivanja vlastitog života za nju. Njegova živa vjera u Isusa Krista i postojana ljubav prema Crkvi neka nas učvrste u borbama života na putu vječnoga spasenja

Na blaženog Alojzija Stepinca u četvrtak 10.02.2005. Sv. Misa biti će u 17 sati

Pepelnica


Počinje korizmeno vrijeme.
Božje milosrđe je veće od naših grijeha. Postoji spoznaja grijeha koja nas ne vodi Bogu već čini da se zabavimo sobom.
Krivo je rečeno: "Previše sam griješan da bih zavrijedio Božje milosrđe." Krivnja je to koja nas vodi u neprestano preispitivanje umjesto da usmjerimo svoje oči prema Bogu.
Korizma je vrijeme da prekinemo taj s tim idolom i usmjerimo svoju pažnju prema dragom Bogu.
Molim te, Bože, budi sa mnom svakog trenutka i na svakom mjestu. Daruj mi snage i hrabrosti da živim ovu korizmu vjernički, pa kada dođe Uskrs, da budem sposoban uživati radost novog života koji si mi pripravio.

Na pepelnicu u srijedu 09.02.2005. Sv. Mise biti će u 07 sati sa blagoslovom pepela, te u 17 sati sa obredom pepeljenja.

Susret čitača kastavskog dekanata

Dana 05.02.2005. u prostorijema naše župe održan je susret čitača kastavskog dekanata. Susretu je bilo nazočno 46 čitača sa voditeljima. Susret se odvijao prema programu nadbiskupijskog pastoralnog vijeća s ciljem da se liturgijskim čitačima pomogne u razumijevanju i prenošenju Božje riječi.

PRIKAZANJE GOSPODINOVO ILI SVIJEĆNICA


Drugog dana veljače, u Katoličkoj crkvi slavi se blagdan Prikazanja Gospodinova, u narodu poznatiji pod nazivom Svijećnica. Četrdeseti dan nakon Božića ovaj se blagdan obilježava u znaku svjetla i radosti. Slavi se zapravo, spomen na događaj prikazanja Isusa Krista u jeruzalemskom hramu. Božji zakon, objavljen preko Mojsija, propisivao je izraelskim obiteljima da svako prvo muško prvorođenče posvete Gospodinu.

Na Svijećnicu u srijedu 02.02.2005. Sv. Misa uz blagoslov svijeća biti će u 17 sati.

Sveti Blaž, biskup i mučenik


3. veljače svake godine po svim crkvama dijeli se blagoslov grla, a po zagovoru sv. Blaža, biskupa i mučenika. Svećenik s dvjema svijećama pristupi vjerniku i moli: "Po zagovoru sv. Blaža, biskupa i mučenika, oslobodio te Bog od bolesti grla i od svakoga drugoga zla!" Taj je blagoslov takozvana blagoslovina naše Crkve. On se temelji na prastaroj predaji po kojoj je sv. Blaž svojim blagoslovom spasio dječaka kome je u grlu zapela riblja kost. Kod blagoslovina Crkva moli Božju pomoć u raznim potrebama, a po zaslugama Isusa Krista i zagovoru svetaca.

Više o Svetom Blažu pročitajte
ovdje.

Na Sv. Blaža u četvrtak 03.02.2005. Sv. misa biti će u 17 sati

.

Provaljeno u župni ured

Već treći put u mjesec dana dogodila se provala. Ovaj put u žuni ured. Provala se dogodila prošli tjedan i tom prilikom je nastala veća materijalna šteta.

Naručen novi luster za crkvu


Stari luster u crkvi biti će zamijenjen novim. Stari će biti obnovljen, a novi dopremljen i postavljen za mjesec dana.

Propovijed na Radio Rijeci


U nedjelju 23.01.2005 u 8.15 sati na valovima Radio Rijeke u emisiji "Katolički vidici" emitirana je propovijed našeg župnika Franje Jurčevića.
Za sve one koji nisu bili u mogućnosti poslušati radio emisuju propovijed u cijelosti možete pročitati
ovdje.

Sv. Fabijan i Sebastijan


vidi se potreba obnove kapelice i fresaka

freske su jako oštećene

Prvi puta nakon više od 60 godina održana sv. Misa u kapelici sv. Fabijana i Sebastijana. Misi je prisustvovalo dosta odraslih a osobito školske djeci i njihovih nastavnika.

Novi digitalni sat i programator za 5 zvona


stari programator i sat

novi programator i sat

Nakon punih 20 godina stari sat i programator zamijenjen novim - digitalnim.
Nabavljen je i postavljen novi digitalni sat i programator za 5 zvona, koji uz to ima mogućnost otkucavanja 20 raznih melodija.
Hvala svima koji su doprnijeli da ga možemo odplatiti.

Sv. Fabijan i SebastijanNa blagdan Sv. Fabijana i Sebastijana Sv. Mise biti će služene
u kapelici u četvrtak 20.01.2005. u18 sati. To će biti prva Misa služena nakon 2. svj. rata.

Sv. AntunNa blagdan Sv. Antuna pustinjaka Sv. Mise biti će služene
u kapelici u ponedjeljak 17.01.2005. u 10 i 16 sati

Molitva za žrtve tsunamija


Dana 14.01.2005. u 12 sati u našoj crkvi održana je zajednička molitva, kao spomen i znak solidarnosti sa žrtvama tsunamija, koji je 26. prosinca pogodio zemlje Južne Azije s tragičnim brojem poginulih, nestalih, stradalih i raseljenih osoba. Molitva je u isto vrijeme bila organizirana u Bruxellesu i po cijeloj Europi.
Početak molitve označen je zvonjenjem crkvenih zvona u našoj i u svim župama diljem Hrvatske i Europe.

Ponovo provaljeno u crkvu


Ponovo je provaljeno u crkvu u Kastvu između utorka i srijede, tj. 11-12. siječnja 2005
Jedan od velikih prijetelja naše župe, želi na odgovarajući način u buduće zaštititi crkvu izvana i iznutra. Njegovo ime ćemo objaviti naknadno.

Pogreb u Oštarijama

Naž župnik dana 12.01.2005. bio je na pogrebu oca Lovranskog župnika u Oštarijama.

Članovi PGS-a u posjeti župniku

Članovi kastavskog PGS-a na čelu sa predsjednikom PGS-a dr. Ivanišem posjetili župnika povodom usvajanja njihovog prijedloga sa strane Gradskog vijeća Grada Kastva da sv. Jelena, 22. svibnja, bude DAN GRADA. Župnik se članovima PGS-a srdačno zahvalio te njihov prijedlog nazvao povijesnim, a odluku Vijeća potpuno razumljivom. Naime ako u grbu Grada Kastva i na zastavi službeno stoji lik sv. Jelene onda je i odluka potpuno logična.

HKR o koledanju u Kastvu

Običaj je bio da se na Novu godinu poslijepodne pet do šest dječaka uputi koledvat i čestitati po kućama, dok su se na Tri kralja oblačili u crvene, bijele i zlatne oprave, na glavi su imali krune, a na čelu kolone išao bi jedan dječak sa zvijezdom i obilazili su kastavske kuće pjevajući pjesmu »Slava na nebu se pjeva«, te »Tri kralja jahahu«.

Običaj koledvanja na Tri kralja tradicionalno već deset godina izvodi klapa »Kastav«, a specifično je po pjesmi »Slava na nebu se pjeva« koja je zapisana i u Zborniku za narodni život i običaje Kastavštine autora Ive Jardasa.
Pjesmu je 1860. godine napisao kastavski župnik Andrija Marotti Jurjenić.

Danas u sklopu vijesti ka HKR oko 15,30 biti će kratko o koledanju.

22. svibnja DAN GRADA KASTVA


Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća kastavski su vijećnici proglasili 22. svibnja DANOM GRADA, piše današnji (03. 01. 2005.)
Novi list.

Tri Kralja

Bogojavljenje ili sv. Tri kralja zaključna je svetkovina božićnih blagdana. Posjet mudraca s Istoka bijaše i za Isusa, Mariju i Josipa završetak tihe i blažene obiteljske radosti i početak grube životne stvarnosti: izbjeglištvo, s jednim pouzdanjem u Božju providnost.

Mudraci s Istoka prepuštaju se, prije svega, Božjem nadahnuću. Slijede " zvijezdu" koja ih je vodila k Isusu. Cilj je jasan: vidjeti novorođenog Kralja, pokloniti mu se i počastiti ga.

Svete Mise na Sveta Tri Kralja u našoj crkvi biti će u 8 i 11 sati, kada će biti i blagoslov vode.