Arhiva života župe u 2004. godiniNabavljen novi fotoaparat za potrebe župeNabavljen je novi fotoaparat za potrebe župe kako bi se njime fotografirale i u digitalni oblik prenijele stranice starih knjiga.
Aparat je nabavljen od poduzeća "FotoFlash"

Božićno primanje u Riječkoj nadbiskupijiDana 23.12.2004 održano je Božićno primanje u Riječkoj nadbiskupiji, na kojem su bili nazočni i naš župnik Franjo Jurčević, te č.s. dr. Nela Gašpar.
Opširnije pročitajte na stranicama
Riječke nadbiskupije.

Novi List o Zornicana u Kastvu

Svako jutro oko 150 vjernika
U kastavskoj crkvi Sv. Jelene križarice zornice se u kontinuitetu održavaju već 25 godina, od kako je tamo župnik dr. Franjo Jurčević. Ove godine okupljaju do 150 vjernika, a zbog školske djece, jer tu misu pohađaju i osnovnoškolci i srednjoškolci i studenti, ljudi srednje i starije dobi, zornice počinju u 7 sati. Općenito, ove jutarnje mise su dobro posjećene u svim crkvama gdje se održavaju, štoviše iz župa gdje zornica nema poneki vjernici odlaze tamo gdje se slave.

Cijeli članak pročitejte u
Novom Listu.

Okićeni borovi u crkvi


Dana 21.12.2004. postavljeni su i okićeni borovi u crkvi, a otkrivene su i jaslice.
Borove za crkvu, njih 16 darovale su Hrvatske šume.

Božićna priredba školske djece

Dana 19.12.2004. pod Sv. Misom u 11 sati školska djeca O.Š. "Milan Brozović" iz Kastva imala su božićni program, koji su sa djecom uvježbala č.s. Ranka Kasalo i č.s. Smilja Čirko, te djelatnici škole. Svi su bili oduševljeni.

Sv. Lucija


Sv. Misu na kastavskom groblju na dan sv. Lucije, dana 13. prosinca 2004. predvodio je o. salezijanac, Marinko Ivanković, profesor. Prisutno je bilo dosta djece i odraslih.

U Rijeku je stiglo BETLEHEMSKO SVIJETLO

Dana 12. prosinca 2004. u Rijeku je stiglo BETLEHEMSKO SVIJETLO. U riječkoj katedrali okupio se veliki broj dječjih zborova kao i odraslih vjernika. Posebno su bili zapažena naša kastavska djeca - mali pjevači. Predstavnica naše župe u ime sve djece nadbiskupu je čestitala SRETAN BOŽIĆ I NOVU GODINU.

Božićni program grupe "ZA BOLJI SVIJET"

Dana 12. prosinca 2004. svojim je Božićnim programom u našoj crkvi nastupila grupa: "ZA BOLJI SVIJET". Oni su izveli kratko prikazanje pod nazivom: "ČETVRTI KRALJ". Izvođači su bili iz Italije, Kanade i iz Brazila. Posebno je bilo upečatljivo gledati dvoje djece iz Brazila kao žive borove od 3 i 6 godina starosti. Svi prisutni su bili veoma radosni i vrlo su pažljivo sve pratili. Hvala članovima grupe "ZA BOLJI SVIJET"!

General Blaškić u Kastvu


General Blaškić posjetio župnika, župnu crkvu i novi župni ured u Kastvu. Njegov je posjet bio velika radost i ponos za župnika jer predstavlja u malome patnju Hrvatskog naroda kroz povijest teške borbe za neovisnost. On je i u Hagu bio slobodan a Evropa i dio hrvatskog naroda zatvorenik i optuženik.

Župnik Jurčević ponovo izabran za Kastavskog dekana


Naš župnik dr. Franjo Jurčević dana 08.12.2004. ponovo je izabran za Kastavskog dekana na rok od pet godina. Čestitamo na izboru i želimo uspjeh u radu na toj funkciji.

150. godišnjice proglašenja vjerske istine o BEZGREŠNOM ZAČEĆU BDM

Dana 08. prosinca 2004. održana je središnja svečanost spomena 150. godišnjice proglašenja vjerske istine o BEZGREŠNOM ZAČEĆU BDM u kapucinskoj crkvi u Rijeci. Sv. je Misu predvodio riječki nadbiskup, mons. dr. Ivan Devčić zajedno sa provincijalom kapucinskog reda i oko 40 svećenika. Prisustvovao je veliki broj vjernika a cijelu je svečanost izravno prenosio Hrvatski katolički radio.

Postavljeno oštećeno raspelo


Rapelo oštećeno u noći sa 27. na 28. 11. 2004. obnovljeno je. Razbijene prste obnovio je g. Branko Lučić iz Kastva, a raspelo ofarbao g. Darko Jugo iz Rubeša.
Isusa ponovo razapeo župnik Jurčević 07.12.2004.


Župnik ponovo razapinje Isusa

Isus ponovo na križu

Proslava Sv. Nikole

U NAŠOJ CRKVI PROSLAVLJAN JE BLAGDAN SV NIKOLE 05.12.2004. POSEBAN UGOĐAJ UČINILI SU PJEVAČI UDRUŽENIH ŽUPNIH ZBOROVA GORNJE I DONJE VEŽICE TE TAMBURAŠKI ZBOR KUD-A ŽELJEZNIČAR IZ RIJEKE I E. KUMIČIĆA. SV MISU JE PREDVODIO PREČ. GOSP. MONS. DINKO POPOVIĆ, ŽUPNIK SA DONJE VEŽICE UZ PRATNJU BOGOSLOVA JOSIPA VULETE KOJI JE SADA U TOJ ŽUPI NA PRAKSI.

Započela duhovna priprema za blagdan Bezgrešnog začeća u Rijeci

Duhovna priprema za blagdan Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije u riječkoj kapucinskoj crkvi Gospe Lurdske započela je 2. prosinca 2004. Duhovna je priprema započela hodočašćem vjernika iz Kastavskog dekanata, a misu je u odsutnosti našeg župnika, Kastavskog dekana, predvodio župnik sa Zameta, isusovac, o. Željko Batinić. Sv. Misi bio je nazočan velik broj naših župljana zajedno sa pjevačima.

Zornice

Prvi dan na misi zornici bilo je 72 što djece što odraslih.

Svećenička božićna duhovna obnova

Dana 29. studenog 2004. održana je u Kastvu svećenička božićna duhovna obnova, na kojoj je bilo nazočno pedesetak svećenika. Pobudni nagovor je održao sam nadbiskup, mons. dr. Ivan Devčić. Iza toga je uslijedilo pokorničko bogoslužje, pojedinačna ispovijed i bratski ručak koji su priredile časne sestre.

Nastup talijanskog pjevačkog crkvenog zbora

Dana 28.11.2004. pod Sv. Misom u 11 sati u našoj župnoj crkvi nastupio je talijanski pjevački crkveni zbor iz Legnara "Chorale nova".

Oštećen križ na Rubešima

U noći sa 27. na 28. 11.2004. oštećen je križ na Rubešima od strane nepoznatih počinitelja. U jutro su mještani našavši oštećen križ obavijestili župnika Franju Jurčevića, nakon čega je on policiji prijavio oštećenje križa.

Alen Zamlić brončani na Svjetskom prvenstvu u karateuNaš župljanin Alen Zamlić, karatist riječke »Ri Croatie«, osvojio je brončanu medalju u borbama u kategoriji preko 80 kilograma na Svjetskom prvenstvu održanom od 18. do 21. studenoga u meksičkom Monterreyu.
Alenu čestitamo na osvojenom odličju i želimo uspjeh u daljnjem radu.

Susret župnih zborova Opatijskog i Kastavskog dekanataDVIJE JAPANKE I JEDAN ŽUPNIK! NA SUSRETU ZBOROVA

Župni zborovi Opatijskog i Kastavskog dekanata 21.11.2004. sastali su se, dan uoči blagdana sv. Cecilije zaštitnice crkvene glazbe, u župi Rukavac. Svaki župni zbor izveo je po jednu skladbu, a nastupio je i naš župni zbor iz Kastva.

Svećenička skupština Riječke nadbiskupije


Redovita jesenska skupština svećenika Riječke nadbiskupije, održana 15. studenog 2004. u Domu pastoralnih susreta u Lovranu, bila je u znaku župe. Skupštini je bio nazočan i naš župnik Franjo Jurčević.
Iscrpnije o skupu na stranicama
Riječke nadbiskupje.

Nevrijeme u Kastvu


Krov kuće Andrije Zacera, slikara, na zemlji i na automobilu

Oštećen krov u Kastvu

Pogled sa crkve na oštećen krov

Slomljeno je drveće na Crekvini

Križ na Kalvariji

Krov župne crkve sv. Jelene u Kastvu

Restoran "Bonaca" -Ive tužno gleda u svoj bor koji je posadio prije 37 godina


Dio oštećenog krova župne crkve sv. Jelene u kastvuPogled na Kastav nakon oluje

Jučerašnje nevrijeme uzrokovano snažnim vjetrom prouzročilo je velike materijalne štete u Kastvu.

Zlatna misa mons. Mije Likovića

Mons. Mijo Liković, župnik u Kraljevici i dekan crikveničkog dekanata, svečano je proslavio 13. studenog zlatnu misu u župi sv. Nikole Biskupa u kojoj djeluje već 31 godinu.

Uz koncelebraciju druga dva zlatomisnika Riječke nadbiskupije, mons. Ivoslavom Linićem i mons. Gabrijelom Bratinom te velikim brojem kolega svećenika, u župnoj se crkvi okupilo i mnoštvo vjernika koji su došli pozdraviti omiljenog župnika i zajedno s njim proslaviti visoki jubilej.

Zlatnoj Misi biop je nazočan i naš župnik Franjo Jurčević

25 GODINA NA ŽUPI

Dana 07.11.2004. pod Sv. misom u 11 sati obilježeno je 25 godina od kako je naš župnik Franjo Jurčević došao na župu. Tom prigodom školska djeca izvela su kraći program, a misnom slavlju bili su nazočni don Niko Tunjić, p. Vatroslav Halambek i fra Tomislav Hrstić i evangelički svećenik Karl Hufnagel.
U ime naše župne zajednice, zahvaljujemo župniku Franji na svemu što je učinio za župu u proteklih 25 godina, sa željom da učini još više u slijedećih 25.

Zlatna misa mons. Linića

Dana 30.10.2004. u Riječkoj katedrali mons. Ivoslav Linić, prepozit Metropolitanskog kaptola, proslavio je svoju zlatnu misu.
fotografije snimio gosp. Karuza

Svi sveti

Zvona na dan Svih Svetih zovu čovjeka da se sjeti svoje ljudske sudbine. Na Sve Svete i Dušni dan ne samo da se sjećamo svojih pokojnih, jer bismo to mogli činiti i kod kuće, nego k njima dolazimo, idemo tamo gdje je znak njihove prisutnosti, gdje smo ostavili njihova tijela, i na neki način napravili zemaljski njihov dom. Grobovi su mjesta gdje doživljavamo kratkotrajnost zemaljskog života i neuništivost duhovnog života. Oni nas pozivaju da ne dopustimo da nas satre zlo, da ne očajavamo nad svojom patnjom, da nikad ne mrzimo ili da ne praštamo.Zovu nas da vjerujemo u mudrost, dobrotu, vjernost, u pravdu i u život. Zato i na ovaj dan iskažimo svoje poštovanje i ljubav svim pokojnima kiteći njihove grobove, paleći svijeće i moleći za njih.

Svete Mise na Sve Svete 01.11.2004. i Dušni Dan 02.11.2004. biti će u 10 i 16 sati na Kastavskom groblju u kapelici Sv. Lucije.

Posjet plasteniku

Dana 26.10.2004. školska djeca zajedno sa č.s Smiljom Čirko i učiteljicom posjetila su plastenik krizantema u Jurčićima.

Zlatne mise triju svećenika Riječke nadbiskupije

Svećenici Riječke nadbiskupije, mons. Ivoslav Linić, prepozit Metropolitanskog kaptola, rektor katedrale sv. Vida i nadbiskupijski ekonom, mons. Gabrijel Bratina, župnik na Donjoj Drenovi i mons. Mijo Liković, župnik u Kraljevici i crikvenički dekan ove godine proslavljaju 50 obljetnicu svećeničkog ređenja.

Mons Bratina visoku je obljetnicu proslavio na misi 23. listopada 2004. u 10.00 sati u župnoj crkvi Gospe Karmelske na Donjoj Drenovi, na kojoj je naš župnik Franjo Jurčević propovijedao. Mons. Linić slavit će na misi u katerdali sv. Vida 30. listopada u 10.30, a mons. Liković 6. studenog u Zagrebu.

Svima želimo svako dobro od srca.

Dekanatski sastanak

Dana 18.10.2004. u Kastvu je održan redoviti dekanatski sastanak.

Blagoslov kruha

Dana 18.10.2004. u Kastavskoj O.Š. "Milan Brozović" održana je priredba povodom Dana zahvalnosti Bogu na svim njegovim darovima, a župnik Franjo Jurčević blagoslovio je kruh.

Dida Stipe Zadro proslavio 90.-ti rođendanDana 17.10.2004. pod Sv. Misom u 11 sati župnik je čestitao 90.-ti rođendan župljaninu Stjepanu Zadru.

Koncert povodom 100-te godišnjice smrti M. LaginjePjevački zbor iz Klane "Matko Laginja" za vrijeme nastupa u crkvi.


Pratnja na orguljama i dirigentsko vodstvo zbora

Član zbora predaje župniku prigodni poklon

Dana 17.10.2004. za vrijeme Sv. Mise ,a povodom 100-te godišnjice M. Laginje nastupio je Pjevački zbor iz Klane "Matko Laginja".

Nova vrata na sakristijiDana 14. listopada 2004. radnici gospodina Zvonimira Zekića - Obrt "BSA" Iz Rijeke - postavili su nova, sigurnija vrata na sakristiju.

100-ta godišnjica smrti M. LaginjeU NEDJELJU 17.10.2004.U KASTAVSKOJ CRKVI NASTUPA ZBOR IZ KLANE: "MATKO LAGINJA", A POVODOM 100-GODIŠNJIECE SMRTI ŽUPNIKA I DEKANA KASTAVSKOG MIHOVILA LAGINJE RODOM IZ KLANE. MISA JE U 11 SATI.
(Na slici - spomenik M. Laginji, a nalazi se na kastavskom groblju.
Dana 14.10.2004. župnik Franjo Jurčević u potpunosti ga je očistio u znak zahvalnosti starijem kolegi).

V A Ž N A O B A V I J E S T
KANDIDATIMA ZA SAKRAMENTE IZ DRUGIH ŽUPA

VIŠE NE DRŽIMO VJERSKU POUKU ZA ODRASLE IZ DRUGIH ŽUPA.

BELA NEDEJA

 

Kao i svake godine tako i ove, kastavsku "BELU NEDEJU" uzveličalo je Glazbeno društvo "SPINČIĆI", dočekujući glazbom ispred župne crkve vjernike na sv. Misu

Posebni pak ugođaj na  Sv. Misi u 11.00 sati i neposredno iza Sv. Mise priredila je mlada kastavka, gđica. ŽELJKA SPINČIĆ,  koncertom na orguljama. Mlada gospođica nastavlja tradiciju svoje obitelji u bavljenju glazbom. Ona je unuka pokojnog profesora Josipa Spinčića koji je bio jedan od osnivača limene glazbe Spinčići iz Kastva.

Mladoj umjetnici od srca čestitamo i želimo joj i daljnje napredovanje na stidiju orgulja u Zagrebu!

Obnovljena kapelica Sv. Mihovila

Dana 29.09.2004. u Rubešima svečano je otvorena obnovljena crkvica Sv. Mihovila. Tom prigodom predstavljena je i replika zastave Udruge Sv. Mihovil Rubeši iz 1901. godine koju je blagoslovio župnik Franjo Jurčević. Repliku zastave izradile su sestre "Kćeri Božje Ljubavi", a gđa. Darinka Rubeša izradila je končani ukras za pano postavljen pred kapelicom.

Provaljeno u crkvuU noći između 20. i 21. rujna 2004. provlaljeno je u župnu crkvu sv. Jelene u Kastvu.
Šteta se istražuje. Na prvi pogleda najveća oštećenja su učinjena na Svetohraništu.
Kada štogod više doznamo, obavijestiti ćemo preko naših stranica.

Ovdje možete pogledati manji
video zapis o nastalim oštećenjima. Veličina videa je 13 MB. Za pregled videa potrebno je imati QuickTime koji se može skinuti sa ovog linka
Župnik, Franjo Jurčević

2. OBITELJSKA ŠKOLA RIJEČKE METROPOLIJE

U organizaciji Odbora za obitelj Riječke metropolije u Omišlju na otoku Krku u Hotelu Adriatic od 22.-24. listopada 2004. održat će se
2. OBITELJSKA ŠKOLA RIJEČKE METROPOLIJE.
Sve informacije o programu i prijavama možete naći na stranicama
Riječke nadbiskupije.


Teološko pastoralni tjedan

Katolički bogoslovni fakultet, teologija u Rijeci, priređuje već tradicionalni Teološko-pastoralni tjedan na temu "Opcija za siromašne - strateško ili taktičko pitanje", u trajanju od 4. do 6. listopada. Predavanja će se održati u Dvorani Bogoslovnog sjemeništa "Ivan Pavao II." u Rijeci, Tizianova 15.

Raspored predavanja nalazi se na stranicama
Riječke nadbiskupije.

Započeli studijski dani o mons. Josipu Uhaču

Studijski dan o nadbiskupu Josipu Uhaču u povodu osamdesete obljetnice njegova rođenja, započeo je 10. rujna 2004. poslije podne u Domu pastoralnih susreta u Lovranu pozdravom riječkog nadbiskupa Ivana Devčića.
Nadbiskup Devčić istaknuo je osnovni cilj toga susreta koji se očituje u potrebi i dužnosti da se njeguje trajni spomen ljudi koji su zadužili Crkvu i domovinu te im se i oda dužna počast.
Skupu su bili nazočni naš župnik Dr. Franjo Jurčević i čs. Dr. Nela Gašpar, profesorica na teološkom fakultetu u Rijeci

Studijski dan o mons. Josipu Uhaču

Studijski dan o mons. Josipu Uhaču u organizaciji Riječke nadbiskupije, Primorsko-Goranske županije i Općine Mošćenička Draga, održat će se 10. i 11. rujna u Lovranu, Mošćeničkoj Dragi i Brseču u povodu osamdesete obljetnice njegova rođenja.

Organizacijski odbor Studijskog dana o mons. Josipu Uhaču sastao se 20. kolovoza u prostorijama Riječke nadbiskupije kako bi se detaljnije utvrdili protokolarni nastupi i podijelila zaduženja oko same realizacije projekta.

Mons. Uhača smrt je zatekla neposredno prije njegova imenovanja kardinalom, nakon što je dugi niz godina djelovao kao apostolski nuncij diljem svijeta te bio tajnik vatikanske Kongregacije za evangelizaciju naroda.

Studijski dan o mons. Uhaču nastojat će predstaviti cjeloviti prikaz njegovog lika i djela, a o njemu će govoriti njegovi dugogodišnji suradnici i prijatelji, te rodbina.

U nizu uglednih predavača iz Hrvatske i Vatikana, o pokojnom će nadbiskupu govoriti i kardinali Josip Bozanić, Vinko Puljić te Jozef Tomko, bivši prefekt Kongregacije za evangelizaciju naroda, a kardinal Giovanni Battista Re, prefekt Kongregacije za biskupe poslat će svoje pismeno izlaganje.

Očekuju se i mnogi ugledni gosti, biskupi i svećenici te predstavnici Vlade, županijskih i mjesnih vlasti.

Program Studijskog dana o mons. Josipu Uhaču možete naći na stranicama
Riječke nadbiskupije

Misa za početak školske godine

Misno slavlje za početak nove školske godine održano je 05.09.2004. u 11 sati, na kojem su bili mnogobrojni učenici, nastavnici, roditelji i ostali župljani.

Skup u Freisingu

Naš nadbiskup, mons. dr. Ivan Devčić i kastavski župnik prisustvovali skupu "MLADI SREDNJE I ISTOČNE EVROPE IZMEĐU NADE I BEZNAĐA" koji je održan u Freisingu u Njemačkoj od 2.-4. rujna 2004., a u organizaciji RENOVABISA.

Molitvena skupina župe sv. Jelene Križarice iz Kastva


Molitvena skupina župe sv. Jelene Križarice iz Kastva će se okupljati svakoga utorka u 20 sati.

Čudo u župskom vrtu

Časne sestre su u župnom vrtu u Kastvu odgijile paradajz težak 0,75 kg!

Vela slikarska radionica

Dana 14.08.2004. u Kastvu je otvorena "Vela slikarska radionica"

Otvoreno novo boćalište

Dana 14.08.2004. u oči Velike Gospe kastavska gradolnačelnica Sonja Brozović Cuculić otvorija je, a župnik Franjo Jurčević blagoslovio novo boćalište kluba "KASTAV".

Velika GospaSvete Mise u našoj župnoj crkvi Sv. Jelene Križarice na Veliku Gospu biti će u 8.00 i 11.00 sati.
Raspored Svetih Misa na Trsatu možete pogledati
ovdje.

U Čavoglavima na Dan pobjede

U POVODU POSJETA "SVOJIM ŽUPLJANIMA": JUKICAMA, NAKIĆIMA, BAGIĆIMA i drugim, naš je župnik na DAN POBJEDE I DOMOVINSKE ZAHVALNOSTI posjetio i Čavoglave gdje se susreo sa pjevačem gosp. MARKOM PERKOVIĆEM - THOMPSONOM a zatim je otišao na izvor rijeke Čikole koji je trenutno bez vode.


Župnik sa Thompsonom


na rijeci Čikoli


Jure Sestrić i Thompson

Josip Bakić i Thompson

Čudo vrta u obitelji Kalem


U vrtu obitelji Kalem izrasli su kukuruzi sa pet klipova, a sjajno uspijevaju i lubenice, što je neobično za kastavsko područje.

Obnovljene ploče

Obnovljene su ploče sa natpisima crkve i kapelica u Kastvu. Na slici se nalazi ploča prije i poslije obnove.

Izložba slika u kapelici Sv. Fabijana i Sebastijana

Dana 30.07.2004. u kapelici Sv.Fabijana i Sebastijana otvorena je izložba slika g. Antuna Potočnjaka, čime je službeno započela obnova kapelice.

Otvorenje ceste u Čikovićima

Dana 16.07.2004. u naselju Čikovići naš župnik Franjo Jurčević blagoslovio je, a Kastavska gradolnačelnica Sonja Brozović Cuculić otvorila novu cestu i kanalizaciju.

Popravak stropa župne crkve

Soboslikarski obrt "BRANKO JUŠIĆ" iz Kastva sa svojom ekipom popravlja dijelove oštećenog stropa u župnoj crkvi, podeste oko prozora te cijeli zid na ulazu u crkvu. Na slici od desna na lijevo: Marijo Maček, BRANKO JUŠIĆ (vlasnik tvrtke), njegov sin Neven Jušić, Anđelko Žepina i Predrag Zamlić. Taj je rad poklon gospodina Branka Jušića crkvi, pa njemu i njegovim radnicima se lijepo i od srca zahvaljujemo!

Mlada misaDomagoj Kelava

MLADA MISA u župi Sv. Luke Evanđeliste, Josipovac-Višnjevac kod  Osijeka
11.07.2004.

Mladomisničko geslo: Onome koji Boga ljubi, sve se okreće na dobro!
Usp. Rim 8,28

Dana 11.07.2004. u Josipovcu kod Osijeka održano je mladomisničko slavlje vlč. Domagoja Kelave, koji je dvije godine u našoj župi obavljao praksu. Mladoj misi bio je nazočan i naš župnik vlč. Franjo Jurčević.

Počelo Kastavsko kulturno letoDan 02.07.2004. svečano je otvoreno Kastavsko kulturno leto.
Program događanja možete naći
OVDJE.

Susret svećenika riječke nadbiskupije i gospićko-senjske biskupije

U svetištu Majke božje od Krasna dana 28. 06. 2004. održao se susret svećenika riječke nadbiskupije i gospićko-senjske biskupije. Bilo je veličanstveno. Skupu je prisustvovalo 85 svećenika a predvodili su ga riječki nadbiskup, mons. dr. Ivan Devčić i gospićko-senjski biskup, dr. Mile Bogović. Dr. Bogović je - kao domaćin - održao vrlo zanimljivo predavanje o povijesti prostora na kojemu se proteže njegova biskupija.

DAN DRŽAVNOSTI25.06.2004. na DAN DRŽAVNOSTI služiti će se Sv. Misa u 11 sati.

Svim župljanima i posjetiteljima ovih stranica čestitamo Dan Državnosti!

Veličanstvena svečanost na Bijelom Brdu

Dana 24. 06. 2004. na svetkovinu sv. Ivana Kristelja naš je nadbiskup, mons. dr. Ivan Devčić, u Bijelom Brdu u Bosanskoj Posavini u novosagrađenoj crkvi predvodio sv. Misu. Prisustvovalo je veliko mnoštvo neuništivih bosanskih Hrvata koji su i na taj način posvjedočili svoju vjeru i odanos rodnoj grudi.
Na kraju sv. Mise nadbiskup je otkrio spomen-ploču prvom župniku Bijelog Brda, velikom svećeniku i pjesniku IZIDORU POLJAKU. Napose je bilo vidjeti ponos na licima dvojice svećnika-braće: PERE I STIPE ZEBA koji su na službi u našoj nadbiksupiji a rodom su iz Bijelog Brda. Čestitamo bijelobrađanima!

Blagoslov autoputa

Novi je autoput dana 23. lipnja 2004. blagoslovio riječki nadbiksup, mons. dr. Ivan Devčić, a u promet pustio premijer, dr. Ivo Sanader. Naš je župnik čitao Evanđelje!
Malo podalje grupa SDP-a sa gosp. Linićem i gospodinom Crkvencem protestno se obukla u crvene majice, što im i nije bilo teško jer su crvenu boju u sebi našli.

Godišnji izlet pjevača

Naši pjevači su dana 22. lipnja 2004. bili na svom uobičajenom godišnjem izletu. Ovaj puta po lijepoj hrvatskoj Istri!

Natup sastava "DJECA LJUBAVI"Dana 20. 06. 2004. u župnoj crkvi sv. Jelene u Kastvu natupio sastav: "DJECA LJUBAVI" obitelji Cindrić iz Čakovca. Njihovim nastupom za vrijeme sv. Mise svi su bili oduševljeni!
Misno slavlje uz našeg župnika predvodio je Don. Pavo Kero iz Zadra.

Blagoslovljen križ u Rubešima

Križ obitelji Lukšić u Rubešima blagoslovljen je dana 20. 06. 2004. nakon sv. Mise u 11 sati. Obitelj Lukšić je platila izradu i postavljanje križa, a obitelj Ive Birkića je darovala zemljište i uredila okoliš. Uz to je priređeno i radosno druženje prisutnih.

Obilježena 1700. obljetnica mučeništva Sv. VidaSvečanim euharistijskim slavljem i procesijom središtem grada, rijeka je 15. lipnja proslavila blagdan svojega zaštitnika sv. Vida i 1700. obljetnicu njegova mučeništva. Euharistijsko je slavlje predvodio uzoriti kardinal Josip Bozanić u zajedništvu s dvadesetak biskupa i velikim brojem svećenika.

Trodnevnica za blagdan sv. Vida

Detalji sa Mise iz Katedrale od 14.06.2004. u povodu trodnevnice za blagdan sv. Vida na kojoj je prisustvovao i kardinal Josip Bozanić i kojom su prigodom direktor "CENTAROPREME" iz Rijeke, gosp. Mile Kosorčić, gosp. Viktor alić i kastavski župnik - koji je predvodio sv. Misu - predali grbove sv. Oca pape, kardinala Bozanića i Hrvatski grb. Ti će grbovi biti u sobi za primanje u Zagrebu kod kardinala Bozanića. Njihova veća braća se već nalaze u Rimu i biti će postavljeni na pročelje hrvatske crkve sv. Jeronima.

Predsjednik države u posjeti KastvuDana 14.06.2004. Predsjednik države Stipe Mesić posjetio je Kastav i tom prilikom susreo se sa župnikom i časnim sestrama.

Fontana pred crkvomFontana ispred crkve opet radi.

Dizanje nove zastave u Rubešima

Dana 10.06.2004. na blagdan Tijelova, podignuta je nova zastava na Rubešima

Tijelovska procesija i blagoslov novog križa u Belićima

Dana 10.06.2004. na blagdan Tijelova održana je procesija do novog križa u Belićima. Tom prilikom križ je i blagoslovljen.

Povodom Dana Grada Kastva


Prema pisanju Novog lista od 09.06.2004. predsjednik Gradskog vijeća, Ivo Mladenić, na svečnoj sjednici Gradskog vijeća u nedjelju 6 lipnja, pod Ložom na Dan Grada Kastva, grubo je narušavao protokol neprimjereno i nekompetentno napao državnu i županijsku administraciju čiji su se predstavnici nalazili u publici kao uzvanici.

Članak u cijelosti pročitajte
OVDJE.

Blagoslovljeno novo raskrižje

Dana 05.06.2004. gradonačelnica Sonja Brozović-Cuculić u nazočnosti predstavnika Županijske uprave za ceste, Hrvatskih cesta, Grada Rijeke i brojnih Kastavaca, svečano je otvorila novo raskrižje u Belićima, a blagoslovio ga je naš župnik Franjo Jurčević.Susret ministranata Riječke nadbiskupijeDana 05.06.2004. minidtranti naše župe sastali su se u Bogoslovnom sjemeništu sa ministrantima ostalih župa Riječke nadbiskupije. Pod vodstvom Sanjina Francetića, nadbiskupijskog povjerenika za duhovna zvanja, ministranti su, nakon okupljanja, po grupama u radionicama razmatrali životopise hrvatskih svetaca i mučenika, te dakako, sv. Vida i pape Ivana Pavla II. U poslijepodnevnim satima ministranti su posjetili riječke samostane te u 18.00 sati u katedrali sv. Vida sudjelovali na svečanoj misi spomena prve obljetnice dolaska Svetog Oca u Rijeku.

Zastave na crkviUz hrvatsku zastavu na crkvi je istaknuta po drugi puta i zastava Sv. Jelene Krrižarice zaštitnice grada Kastva u sklopu Dana grada Kastva.

Nosače za zastave postavio je osobno sam župnik, a radove su nadgledale mlade snage naše župe!

Koncert u crkviDana 04.06.2004. u crkvi Sv. Jelene koncert su održali prof. i dirigent glazbenog društva "Spinčići" g. Prša i g. Matovina, zajedno sa svojom profesoricom.

Novi križ na novouređenom križanju u Belićima

Na novouređenom križanju u Belićima postavljen je novi križ na staro obnovljeno postolje iz 1895. godine. Križ je dar i spomen na 105. ovogodišnjih krizmanika. Svečani blagoslov križa u Belićima biti će na TIJELOVO, 10. 06. 2004., nakon sv. Mise u 11 sati,  a onoga u Rubešima kod Bonace  dana 20. lipnja nakon sv. Mise u 11 sati.

 Oba je križa izradio poznati i vrsni klesar iz Viškova, gosp. Veljko Katić.

Nove table Grada Kastva

Nove table dobrodošlice i želje za ponovnim susretom uosvanule na svim prilazima Gradu Kastvu! Na tablama je lik sv. Jelene Križarice - zaštitnice župe i Grada Kastva.

1700. OBLJETNICA MUČENIŠTVA SV. VIDA

PODIGNUTI VISOKO VIDOVU PALMU POBJEDE

Dana 14.06.2004. naš župnik i dekan Kastavskog dekanata dr. Fanjo Jurčević predvoditi će Sv. Misu u Katedrali Sv. Vida u 18 sati. Nakon večernje Mise kardinalu Josipu Bozaniću biti će uručen njegov kardinalski grb, grb Svetoga Oca i hrvatski grb. Grbove će uručiti gosp. Mile Kosorčić direktor "Centaroprema" d.o.o

Raspored priprema za proslavu blagdana možete pogledati
na stranicama
Riječke nadbiskupije, kao i
Nadbiskupovu poruku uoči proslave 1700. obljetnice mučeništva sv. Vida

Nogometni turnir

Dana 29. svibnja 2004. u Kastvu je mladež HDZ-a organizirala nogometni turnir u sklopu svjetskog dana sporta, a pod geslom: sportom protiv droge. Nakon blagoslova sudionika, prvi udarac je izveo sam župnik i prije nego li se golman snašao, lopta je već bila u mreži!

Počasni građani

Prema pisanju Novog Lista, od 29.05.2004. naš župnik dr. Franjo Jurčević je predložen za počasnog građanina Grada Kastva od strane PGS-a, ali zbog nedovoljnog broja glasova prijedlog nije prihvaćen.

Grbovi u Rimu


Snimljeni grbovi koji se nalaze ne jednoj od fasada ( za usporedbu sa novim grbovima)

Novoizrađeni grbovi

Trenutno je u tijeku obnova Sv. Jeronima.
Postavljanje grbova predviđeno je kada se završi obnova, odnosno krajem godine.

Uz grbove gosp. Mile Kosorčić direktor "Centaroprema" d.o.o, župnik Jurčević, rektor Hrvatskog papinskog zavoda Sv. Jeronima mons. Jure Bogdan i g. Viktor Alić

Predan portret nadbiskupu

Nakon nedjeljne euharistije, 23. svibnja 2004 , naša župa pozdravila je dolazak riječkog nadbiskupa mons. dr. Ivana Devčića kojemu je tom prilikom poznati umjetnik Andrijano Zacero predao portret kojega je naslikao.
Adriano Zacero sa svojih je, do sada, 300 samostalnih izložbi u Italiji, Njemačkoj, Austriji, Švicarskoj, Francuskoj i Jugoslaviji zadobio pažnju šire kulturne javnosti te primio mnoga visoka priznanja za svoj umjetnički rad. Među nagradama se ističu "Zlatni lav za 100. godišnjicu bienala u Veneciji 1995. i Oskar za umejtnost "Quadrinale di Monte Carlo" 2001. Isti je umjetnik izradio i Papin portret za njegova prošlogodišnjeg boravka u Hrvatskoj, kojega je poklonio nadbiskupiji.


Istom prigodom nadbiskup se susreo sa ministrantima naše župe.

Grbovi ovaj tjedan u Rimu


Ovaj tjrdan u Rim biti će otpremljeni grbovi Svetog Oca i našeg kardinala Bozanića.

Susret sa krizmanicima


Legendarni župnik D. Vežice iz Rijeke, preč. gosp. mons. DINKO POPOVIĆ,  u svojstvu izaslanika riječkog nadbiskupa, susreo se sa 104 krizmanika, njihovim roditeljima i kumovima (koji su mogli doći) u Kastvu gdje je predvodio sv. Misu u 11 sati. Svi prisutni su ga pozorno slušali jer je govorio jednostavno i od srca. Zato je na kraju i primio cvijeće!

Odavanje počasti na kastavskom groblju svim žrtvama  za neovisnost i slobodu Hrvatske

Dana 14.05.2004. na kastavskom groblju odana je počast svim žrtvama palim za neovisnost Republike Hrvatske. Nakon toga  župnik je za sve žrtve  služio je Svetu Misu u župnoj crkvi.

Novo raspelo u Belićima


Dana 14.05.2004. uklonjeno je staro raspelo u Belićima, a na njegovo mjesto biti će postavljeno novo. Biti će to učinjeno u sklopu potpunog preuređenja križanja cesta u Belićima.

Nadbiskupov portret


Župljanin naše župe gosp. Andrije Zacero, jedan od najvećih, najsvestranijih i najnagrađivanijih hrvatskih  slikara  naslikao je portret riječkog nadbiskupa mons. dr. Ivana Devčića (ulje na platnu). Gosp. Andrija Zacero se od svoje 13-te godine bavi slikanjem portreta. Do sada je imao preko 300 samostalnih izložbi diljem svijeta. od mnogobrojnih nagrada ističemo Zacera kao dobitnika Zlatnog Lava za 100-tu godišnjicu Bienala u Veneciji 1995. godine i Oskara za umjetnost "Quadrinale di Monte Karlo" 2001., a među najboljim slikarima Evrope. Umjetnik će spomenuti portret  osobno uručiti nadbiskupu na sv. Misi u Kastvu u  11 sati dana 23.05.2004.

Pogreb preč. gosp. kanonika VLADE PEZELJA

U Gospiću dana 12. svibnja 2004. uz sudjelovanje velikog broja svećenika i ličkog puka, pogreb preč. gosp. kanonika VLADE PEZELJA vodio je gospićko-senjski biskup, dr. Mile Bogović, a sv. Misu zadušnicu u gospićkoj katedrali predvodio je riječki nadbiskup, dr. Ivan Devčić.

Okupljanje župnih pastoralnih i ekonomskih vijeća

Dana 08.05.2004. u dvorani Boćarskog doma u Rijeci, okupilo se oko 620 vijećnika i vijećnica, te 48 svećenika iz Riječke nadbiskupije, među kojima su bili i predstavnici naše župe. Skupu je nazočio riječki nadbiskup dr. Ivan Devčić, koji je skup pozdravio i zaželio mu uspjeh u radu. Ciljevi susreta su bili upoznavanje svećenika i članova župnih pastoralnih i ekonomskih vijeća s mjestom, ulogom, zadaćom, dužnostima i pravima tih tijela i njihovim članovima u životu župne zajednice na temelju crkvenih dokumenata; sa značenjem i važnošću savjetodavnog glasa u crkvenom životu. Nadalje s mogućnostima i okvirima djelovanja tih tijela u župi te s pravima i dužnostima župnika i članova vijeća o njihovoj međusobnoj suradnji.

Službeno priopćenje za javnost sa skupa možete pogledati na stranicama
Riječke nadbiskupije.

KRIZMA


Dana 22.05.2004. u 18 sati u našoj župnoj crkvi biti će Krizma.

MISA ZA TALIJANE

Sv. Misu za Talijane streljane u Kastvu dana 04. svibnja 1945. predvodio je župnik na talijanskom i hrvatskom jeziku. Sv. Misi je prisustvovao i talijanski konzul, gosp. Pietro Santo sa suprogom i grupom Talijana koji su za ovu prigodu došli čak iz Rima.

Provincijalka iz Zagreba u posjeti sestrama u Kastvu


Provincijalna poglavarica družbe "KĆERI BOŽJE LJUBAVI" iz Zagreba č.s. Snježna Stjepandić zajedno sa glavnom ekonomom družbe, č. s. Darijom Čutuk posjetila i naše časne sestre u Kastvu i župu Kastav dana 01. i 02. svibnja 2004.

KARDINAL BOZANIĆ SA ZADOVOLJSTVOM PRVI POGLEDAO GRBOVE I SRDAČNO PRIMIO RIJEČKU DELAGACIJU, 29. 04. 2004.

Svaki zavod i crkva u Rimu imaju svoga zaštitnika (protektora) kardinala, pa tako i Papinski hrvatski zavod sv. Jeronima i hrvatska crkva sv. Jeronima. Po imenovanju za kardinala, to je sada naš kardinal, mons. dr. Josip Bozanić. Grb kardinala-protektora i trenutno vladajućeg pape stavljaju se na pročelje dotične crkve. Tako će ovaj prekrasni dar i rad "Centaropreme" iz Rijeke biti još jedan doprinos sa područja riječke  nadbiskupije Vječnom Gradu i Papinskom hrvatskom zavodu sv. Jeronima u Rimu. Grbovi će biti dopremljeni u Zavod u mjesecu svibnju.

Potpuno je razumljivo da je grbove najprije vidio sam Kardinal-protektor, mons. dr. Josip Bozanić koji je riječku delagaciju srdačno primio dana 29. 04. 2004. i svima uručio prigodne darove. Direktor tvrtke "Centaroprema" d.o.o., gosp. Mile Kosorčić tom je prigodom uručio Kardinalu Bozaniću manji grb izrađen istom tehnikom.


Grbove u bronci tehnikom graviranja izradili djelatnici tvrtke "Centaroprema" d.o.o iz Rijeke, po pristanku i odobrenju direktora, gosp. Mile Kosorčića a  po savjetu gosp. Viktora Alića. Grbovi su veličine 1,30x0,80 m.

Glazbeno društvo "SPINČIĆI" nastupa na Državnom prvenstvu


Naše glazbeno društvo "SPINČIĆI" iz Kastva steklo je pravo nastupa na Državnom prvenstvu puhačkih orkestara Hrvatske u "A" kategoriji. Natjecanje će se održati 12. lipnja 2004. u Novom Vinodolskom. Našem glazbenom društvu "SPINČIĆI" od srca čestitamo!

Godišnja skupština svećenika Riječke nadbiskupije u Lovranu dana 26.04.2004.


Nadbiskup riječki dr. Ivan Devčić pozdravlja prisutne svećenike.

Svećenici prate korisna predavanja i obavijesti.

Dan Grada Kastva

Gosp. IVO MLADENIĆ, član kastavskog ogranka PGS-a i ujedno predsjednik Vijeća Grada Kastva, na konferenciji za novinare održane u Kastvu dana 22. travnja 2004. govorio je i o nastojanju PGS-a da se dan Grada Kastva ubuduće obilježava 22. svibnja, tj. na dan Sv. Jelene Križarice, zaštitnice Župe i Grada.  Prema onomu što piše Novi List 23. travnja 2004. na str. 15., gosp. Mladenić je doslovno rekao: "ŠESTI LIPNJA JE DAN KADA SE OBILJEŽAVA SPOMEN NA ZLOČIN FAŠISTIČKIH OKUPATORA KOD BANOVOG KRIŽA GDJE JE STRELJANO 12 KASTAVSKIH RODOLJUBA. KAO DAN GRADA TREBAO BI SE SVEČANO, S PJESMOM, GLAZBOM, TRADICIONALNIM FESTIVALOM ORKESTRARA I ZANATLIJSKIM SAJMOM, OBILJEŽAVATI NA DAN SV. JELENE ZAŠTITNICE GRADA JELENINA, 22. SVIBNJA, POJASNIO JE MLADENIĆ".

Ovakovo razmišljanje gosp. Mladenića čini se sasvim logičnim nakon što je Grad Kastav usvojio službenu zastavu i grb sa likom sv. Jelene.

Kastavski karataši osvojili 6 odličja

Karate klub "Kastav" na prvenstvu Hrvatske za učenike i mlade kadete, odražanom u Varaždinu u ožujku ove godine, osvojili su ukupno 6 odličja, što je do sada najveći broj osvojenih medalja u Primorsko-goranskoj županiji. Cijela župa mladim karatistima od srca čestita!

Blagoslov vatrogasnih vozila

Dana 16. 04. 2004. DVD Kastav i Viškovo, donacijom Grada Rijeke  pojačale su svoj vozni park za dva protupožarna navalna vozila. Tvrtka pak "Auto-hit" uređuje i oprema vatrogasnu cisternu za DVD Viškovo.

Navedena  je vozila kod vatrogasnog doma u Viškovu, Sroki br. 133,  blagoslovio kastavski župnik Franjo Jurčević.

Glavna misa na Uskrs - krštenje odraslih

Detalji sa krštenja odraslih na Uskrs u Kastvu

Velika Subota

Na Misi Večere Gospodnje slavimo posljednju Isusovu večeru.

Veliki Petak


Današnjim bogoslužjem spomenuli smo se Kristove muke.

Misa posvete ulja


U katedrali sv. Vida u Rijeci, na veliku srijedu, 7. travnja 2004. koncelebrirano euharistijsko slavlje posvete ulja predvodio je riječki nadbiskup Ivan Devčić. Uz veliki broj svećenika,u slavlju je koncelebrirao i naš župnik Vlč Franjo Jurčević.

Cvjetnica u Kastvu


Po lijepom i sunčanom vremenu na Cvjetnicu odžana je procesija u kojoj je učestvovao velik broj vjernika. Dio ugođaja sa tog slavlja pogledajte
ovdje.

Apostolski Nuncij u Hrvatskoj, mons. FRANCISCO JAVIER LOZANO, u prvom službenom posjetu riječkoj nadbiskupiji

Nadbiskup Devčić i Nuncij
Nuncij pozdravlja nazočne


Župnik u društvu generalnog vikara nazdravlja i želi dobrodošlicu  Apostolskom nunciju

Sa Apostolskim nuncijem našle su se zajedno civilne i vjerske vlasti  ispred Pastoralnog doma u Lovranu
Također ispred Pastoralnog doma u Lovranu

Nadbiskup Devčić u kanonskoj vizitaciji naše župe


Dana 23.03.2004. naš nadbiskup. mons. dr. IVAN DEVČIĆ bio je u redovitoj kanonskoj vizitaciji naše župe. Tom je prigodom posjetio najvažnije ustanove u župi kao i neke tvrtke. Tako je posjetio Gradsku upravu Grada Kastva, OŠ "Milan Brozović", neke tvrtke na području župe kao npr. "RI-EL", "Zanatlija", "Medika", "Alpron", dječje vrtiće "Vladimir Nazaor", "Poneštrica", "Kockica", te jednu bolesnicu.
Našem natpastiru od srca izrazili smo dobrodošlicu u našu župu:
Župnik, časne seste i župljani župe sv. Jelene Križarice iz Kastva!
Kalo je bilo u vizitaciji pogledajte
ovdje.

Održan koncert u čast hrvatskim mučenicima

"Riječju i pjesmom u čast Hrvatskim mučenicima", naslov je koncerta i glazbeno-scenskog igrokaza crkvenog zbora župe "Uznesenja Blažene Djevice Marije"  iz Klisa koji je izveo temu posljednjeg juriša Zrinskog iz Sigeta. "Da se ne zaboravi", geslo je ovoga projekta koji se, s ciljem  očuvanja  spomena na hrvatske mučenike i velikane, na teološki način osvrće na Hrvatsku povijest.
Zbor i recitatori nastupili su 14.03.2004. u našoj crkvi u Kastvu u 11.00 sati.

Zbor predvodi č.s. Anita Perkušić, za orguljama je mladi gospodni Ante Vetma a recitatori su: fra Blaž Toplak, prof. franjevačke klasične gimnazije u Sinju, gosp. Marko Duvnjak, ravnatelj škole "Dinko Šimunović" u Sinju, gosp. Krešimir Glavina, profesor i privatni poduzetnik te Kristina Bašić - glavni pričalac

Sv.Misu predvodio je fra Blaž Toplak, autor recitala "Da se ne zaboravi", prof. franjevačke  klasične gimnazije u Sinju
Posebno su bile dojmljive najmlađe članice zbora i recitatorske skupine - pravi anđeli 

Crkveni zbor župe Uznesenja BDM iz Klisa

Prof. Marko Duvnjak, ravnatelj gimnazije "Dinko Šimunović" iz Sinja u ulozi recitatora
  Dio zbora i recitatora


Razmjena darova u kojoj se uz fra Toplaka i našeg župnika nalazi i č.s. Anita Perkušić, voditeljica zbora


Nakon Sv. Mise za goste je č. s. Smilja Čirko, uz pomoć nekoliko gospođa iz župe, priredila ručak

Dio atmosfere sa ručka

POSEBNO ZAHVALJUJEMO SVIM OBITELJIMA U NAŠOJ ŽUPI  KOJE SU PRUŽILE SMJEŠTAJ NAŠIM GOSTIMA!

Dekanatsko zborovanje predstavnika župnih vijeća Opatijskog i Kastavskog dekanata


Dekanatsko zborovanje predstavnika župnih vijeća Opatijskog i Kastavskog dekanata održano je u Matuljma 06.032004. pod radnim naslovom "Socijalni nauk Crkve u životu vjernika - vjernika laik u javnom životu". Predavanja su održali dr. Đuro Puškarić, nadbiskupijski povjerenik za koordinaciju laičkih udruga i Ivica Čavar, generalni tajnik koordinacije.
Okupljene vjernike pozdravili su dekani, mr. Josip Šimac i naš župnik dr. Franjo Jurčević, a riječki nadbiskup, dr. Ivan Devčić istaknuo je potrebu za udruženim djelovanjem laika i njihovim nastojanjima u stvaranju humanog društva.

Tugujuća obitelj Vidović  i naša župa za mladim Branimirom Vidovićem

koji je blago u Gospodinu preminuo dana 06. 03. 2004. u 16 godiniMons. Juraj Jezerinac u Kastvu


Dana 06.03.2004. Mons. Juraj Jezerinac, vojni ordinarij, u pratnji Vlč. Ivana Jurasića posjetio Kastav.

Korizmeno hodočašće u katedralu Sv. Vida

Dana 29.02.2004. kastavski i opatijski dekanat hodočastili su na već tradicionalno korizmeno hodočašće u katedralu sv. Vida, koje je ove godine u znaku priprave na proslavu 1700. godišnjice mučeničke smrti sv. Vida, zaštitnika naše katedrale, nadbiskupije i grada Rijeke.
Mladom mučeniku Vidu posebno su preporučeni mladi i njihovi odgojitelji. Pokorničko bogoslužje i pobožnost križnog puta predvodio je riječki nadbiskup Ivan Devčić. Svečanosti euharistije doprinjeli su i naši pjevači.

BLAGOSLOVLJEN KIP SV. JELENE

Dana 22.02.2004. riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić predvodio je svetu misu tijekom koje je blagoslovio brončani kip sv. Jelene Križarice koji je postavljen na pročelje crkve.
Manju galeriju o tom događaju pogledajte ovdje.

pročelje crkve sa kipom
sa lijeve strane zastava Grada Kastva s likom Sv. Jelene, a sa desne Papina zastava

niti kišno vrijeme nije omelo svečani događaj blagoslova

župnik Jurčević, nadbiskup Devčić i nadbiskupov tajnik Pjotr Modrzejewski služe Sv. Misu
g. Vojko Vlah, na čelu delegacije Gradskog poglavarstva grada Kastva predaje župniku novu zastavu Grada Kastva s likom Sv. Jelene, zaštitnice kastavske župe
g. Vojko Vlah (prvi u drugom redu)

Kupljeno novo klecalo za vjenčanja


novo klecalo izradio je Milan Džafić iz Ivanić Grada
cijena klecala iznosi 3.000,00 Kn


župnik uz novo klecalo

ČITAMO BIBLIJU U KORIZMI


U Korizmi tj. 26.02.2004. ćemo započeti sa čitanjem Biblije u našoj župnoj crkvi. Čitat će se svaki dan u periodu od 17.00-20.00 sati. Svaki čitač, čitat će 30 min.
Svi zainteresirani mogu se prijaviti u župni ured na broj telefona 691-001, kod župnika na broj 091 201 4778, ili se javiti na župnikov e-mail:
fjurcevic@.vip.hr

Pozivamo sve koji žele slušati čitanje Biblije da dođu u navedenom vremenu!

General Miljavac u Kastvu


General Miljavac sa suprugom posjetio našu župu 15.02.2004.

Obitelj Kalem darovatelji kipa Sv. Jelene


Obitelj Kalem financirala je ljevanje kipa Sv. Jelene Križarice.
Zahvaljujemo im se na tom daru!

Crveni križ Kastav


Gđa. Večerina nakon prve Ss. Mise 15.02.2004. upoznala župljane sa aktivnostima Crvenog križa Kastva.


Dana 14.02.2004. našu župu posjetio je jadranko Crnić ravnatelj Crvenog križa Republike Hrvatske

Srednjoeuropski katolički dan

Na simpoziju Srednjoeuropskog katoličkog dana koji se održavao u Austrijskom gradu Puchbergu od 28. - 30. 2004. pod nazivom "Krist nada Europe" u pratnji riječkog nadbiskupa, mons. Ivana Devčića bio je nazočan i župnik Franjo Jurčević. Pogledajte manju galeriju sa tog skupa.

Nadbiskup Devčić u Puchbergu pozdravlja nazočne na simpoziju. Uz njega se nalazi glavni organizator simpozija, univerzitetski prof. dr. Helmut Renökl.
Nadbiskup Devčić predvodio je Sv. Misu na njemačkom jeziku prvoga dana skupa.

Na sipmoziju su bili nazočni i hrvatski predstavnici Bosne i Hercegovine, predvođeni banjalučim biskupom Franjom Komaricom.

Nadbiskup Devčić i kastavski župnik Jurčević u društvu savezne ministrice za obitelj Austrije, gđe. Marie Rauch-Kllat, čija je majka Hrvatica.

Dvorac u kojem se održavao simpozij Puchberg/Wels

Biskup Linza mons. dr. Maximilian Aichern i župnik Jurčević.


Nadbiskip Devčić, biskup Linza i župnik Jurčević u društvu ostalih sudionika skupa

Autor umjetničke instalacije "Kravata oko arene" u Kastvu

Autor umjetničke instalacije "Kravata oko arene" Mario Bušić zadržao se u kraćem posjetu u Kastvu.
Svima koji se pozovu na web stranice Kastavskog dekanata odobrava popust od 15% na kupnju svih artikala putem web prodaje, na adresi

Croata online

Više o "Kravati oko arene" pročitajte

ovdje.

Maškare u Kastvu

Sinoć 17.01.2004. počelo je zvukom Antonjskog roga maškarano ludilo u Kastavštini.
Program "Antonjskog roga" vodili su Anton Biro i Zvonko Turak, te predstavili novovizabrane pusne ministre, pusne odbore i njihove najveće krivace za sve ono što je tijekom prošle godine bilo loše.

Kip Svete Jelene Križarice

U tijeku je izrada kipa Svete Jelene Križarice.

BLAGOSLOV KIPA SV. JELENE


U nedjelju 22.02.2004. Sv. Misu u 11 sati će predvoditi riječki nadbiskup, mons. Ivan Devčić i tom prigodom blagosloviti
kip Svete Jelene Križarice

Snijeg u Kastvu

Dna 07.01.2004. palo je malo snijega u Kastvu. Prve pahulje koje su zalepršale razveselile su najmlađe. Možda nedovoljno za sanjkanje, ali ipak dovoljno za po koju grudu i malo promrzlih ruku.

Talijanski hodočasnici u KastvuTalijanski hodočasnici njih 73, na putu iz Međugorja, navratili u Kastav.

Tri Kralja u Kastvu

U povodu nadolazećeg blagdana Sveta tri kralja, već desetu godinu zaredom, članovi muške klape »Kastav« preobučeni u odore sveta Tri kralja, Melkiora, Baltazara i Gašpara, obilaze kuće u Kastavštini, te, kako tradicija nalaže, domaćinima zapjevaju pokoju prigodnu pjesmu, a oni ih zauzvrat nagrade prigodnim darom i nezaobilaznom čašom vina.
Zabilježili smo njihov posjet našem župniku.