Arhiva života župe u 2003. godiniPremijer i ministri u Kastvu

Na putu za Istru premijer i nekoliko ministara, navratili su u Kastav i susreli se sa župnikom.

Božićni koncert Vendi Pogorelić

Dana 28.12.2003 Božićni koncert održala je naša župljanka Vendi Pogorelić uz pratnju na orguljama prof. Danijele Marinović.

Novi kanonik

Na blagdan sv. Ivana Apostola u subotu, 27. prosinca 2003. , na svečanoj misi održanoj u 10 sati, riječki kaptol dobio je novoga kanonika mons. Nikolu Uravića, rektora Sjemeništa i ravnatelja Caritasa.

Novu službu preuzeo je i mons. Ivoslav Linić, ekonom Nadbiskupije, koji postaje prepozit riječkog kaptola.

Proslava blagdana sv. Ivana ujedno je i proslava imendana nadbiskupa Devčića, ali i prilika za čestitke nadbiskupu u miru, mons. Josipu Pavlišiću koji dan kasnije ulazi u 90. godinu svoga života.

Proba božićne predstaveŠkolska djeca na probi božićne predstave dana 22.12.2003.

Božićno primanje u nadbiskupiji

Tradicionalni božićni susret svećenika, redovnika i istaknutih laika Riječke nadbiskupije s nadbiskupom mons. dr. Ivanom Devčićem uvijek je prilika za sažeti i procijeniti događanja u protekloj godini te istaknuti potrebe i smjernice budućih djelatnosti.

U ime svih okupljenih, božićnu čestitku nadbiskupu Devčiću i nadbiskupu u miru, mons. Josipu Pavlišiću, uputio je generalni vikar Riječke nadbiskupije, mons. mr. Emil Svažić. U svojoj je čestitci podsjetio na događaje u protekloj godini posebno se prisjetivši boravka u Rijeci Svetoga Oca i njegovih poruka nade, koje su uvijek aktualne i poslužile su kao temelj nadbiskupove božićne poruke.

Nadbiskup Devčić zahvalio je na čestitci i podsjetio na važnost stalnog unaprjeđivanja pastoralnih djelatnosti Nadbiskupije. Istaknuo je one pastoralne djelatnosti koje izlaze iz okvira župe, a kojima bi se zasigurno trebala posvetiti još veća pažnja. Velike su potrebe u pastoralu mladih i studenata, bolesnika i medicinskog osoblja, kao i starijih osoba, i premda se njima već poklanja pažnja, i u tom smislu pastoralno djeluje, sve veći broj ljudi koji pripadaju ovim grupacijama stavlja pred svećenike i nadbiskupiju nove zadatke.
Čestitanju je bio nazočan i naš župnik Franjo Jurčević

Koncert KUD-a "Učka" iz Matulja

KUD "Učka" iz Matulja održao je Božićni koncert u našoj župnoj crkvi 21.12.2003.
Bilo je vrlo lijepo i dojmljivo.

Borovi za crkvu

Djeca u akciji. Donose borove za našu crkvu

BOŽIĆNA PRIREDBA NAŠE ŠKOLSKE DJECE

Dana 14.12.2003 u našoj crkvi djeca su priredila božićnu priredbu.

Sv. Lucija

O životu svete Lucije znamo samo malo pouzdano. Ona je jedna od posljednjih žrtava velikog progonstva za cara Dioklecijana.

U ovim se krajevima na blagdan Sv. Lucije 13.12. zaštitnice vida, sije pšenica. Njezine proklijale vlati zasjat će uz svjetlost svijeća u svom zelenilu na sam Božić. Lucijino ime znači "svijetlo", te ona kao da na neki način već naviješta veliko svjetlo božićne noći.

Sv. Nikola

U blizini roditeljske kuće sv. Nikole imao je svoj dom neki čovjek, nekad bogat, ali je, izgubivši carsku službu, izgubio skoro sav imetak i postao siromah. Imao je tri kćeri koje bi se mogle udati, jer su lijepe i pristale, ali im ne može dati miraza.

I nesretni otac odluči trgovati ljepotom i mladošću svojih kćeri da tako nešto zaradi. One se jadnice usrdno pomoliše Bogu da ih izbavi od toga zla i spasi njihovu čast i poštenje.

I sveti je Nikola nekako doznao za tu crnu odluku nesavjesnog oca pa uzevši vrećicu, napuni je dukatima, umota u platno i, prišuljavši se noću potajno do kuće onog nesretnika, ubaci zamotak kroz prozor, brzo se udaljivši. Možemo lako zamisliti kako se otac onih djevojaka začudio kad je ujutro našao onoliki novac. Prebroji ga i reče: »Otkuda ovo ovdje?« Razmišljajući dođe do uvjerenja da mu je to ubacio neki prijatelj jer je svako drugo tumačenje bilo nemoguće. Vidjevši kako je svota upravo dostatna da časno udade jednu kćer, opremi je i miraz joj dade. Kad li se ono dogodi i po drugi put; nađe, naime, jednog jutra i drugu vrećicu s dukatima. Spremi on i srednju kćer. A kad je i to bilo gotovo, sve mu je nešto govorilo da će onaj dobrotvor i po treći put doći pa ga je u zasjedi čekao nekoliko noći. I doista, baš kad sv. Nikola ubaci svoj dar i za najmlađu kćer, skoči otac, stigne neznanca i prepozna u njemu Nikolu. Unatoč svem zaklinjanju neka šuti, sretni otac nije imao preče brige negoli razglasiti što mu je učinio Nikola – prijatelj sirotinje.

Blagdan sv. Nikole, prijatelja i dobrotvora sirotinje i djece, neka bude za nas povod da se ispitamo kako vršimo veliku zapovijed ljubavi!

Budi uvijek spreman davati,
I nikad nemoj škrto mjeriti svoje darove!
Znaj da tvoja smrtna košulja
neće imati džepova!
sv. Nikola

Sv. Barbara

Legenda pripovijeda da je bila kćerka Dioskorusa, bogatog trgovca purpurom u gradu Nikomediji u Maloj Aziji. Otac ju je htio udati za bogatog prosca. Kako je bila lijepa, čuvao ju je kao dragulj i, prije nego je otišao na jedno dulje putovanje, zatvorio ju je u neki toranj s dva prozora. Možda i zato da ne bi došla pod utjecaj kršćanstva. Kad se vratio, našao je na tornju probijen treći prozor, a na pragu njemu mrski znak križa. Barbara mu je hrabro priznala da je ona dala učiniti oboje: tri prozora, da je podsjećaju na tajnu Presvetog Trojstva, a križ, da je podsjeća na otkupljenje. Otac je pobjesnio od gnjeva i predao je na muke. Kako je Bog čudesno iscijelio njezine rane, otac ju je ponovno predao sucima i sam je ubio vlastitom rukom.

Seljaci zazivaju sv. Barbaru za nevremena protiv groma. Njoj se utječu i rudari koji su, radeći pod zemljom, uvijek u opasnosti. To je također i razlog da se kipić sv. Barbare nalazi i u tunelima, kao npr. najnovije u tunelu u kod Ravne Gore koji se zove JAVOROVA KOSA!

S blagdanom Svete Barbare povezani su i neki adventski običaji. U nekim našim krajevima stavlja se žito u tanjuriće, koje proklija, zazeleni se te postaje božićni ures u kućama i crkvama. U ovim se krajevima pšenica sije na blagdan Sv. Lucije.

MISE ZORNICE

Adventske zornice imaju neku posebnu draž.
Prvi kršćani su povezivali materijalnu noć i noć duše. Noću su odlazili na sastanke i tamo molili i slavili euharistiju kako bi doživjeli zoru svojih osjećaja, savjesti i duše, a onda izlazeći sa sastanka doživjeli i kraj noći.
Noć je poodmakla, dan se približio. Kraj je patnji dolazi oslobođenje. Kraj je grižnji savjesti, dolazi oproštenje i otkupljenje.Kraj je preziru, dolazi sloboda i ljubav.....

Svaki Božić obnavlja tu nadu! Crkva čovječanstvu dovikuje da se nada, ona želi pridignuti one koji su slomljena srca, da ožive.
Zora već sviće, dolazi dan i kraj tvojih muka.

srca gore, evo zore….

Ustani danas ranije, pomoli se i zavapi Bogu. Sjeti se da te on voli, to više što si patnik. Sjeti se da je Bog svemoguć, prihvati svoje muke i predaj ih u njegove ruke. Doživjet ćeš kako prihvaćena patnja oslobađa od patnje kad je s Isusom. Nemoj očajavati jer dan se bliži!

Svete Mise ZORNICE u našoj župi počinju od ponedjeljka
01.12.2003. u 07.00 svako jutro osim nedjlje.
Pozivamo sve a osobito mlade da redovito dolaze na zornice tokom cijelog adventa

Sastanak dekana i nadbiskupa


Dana 28.11.2003. u prostorijama riječke nadbiskupije održan je susret svih dekana sa nadbiskupom Ivanom Devčićem. Sastanku je bio nazočan i generalni vikar Emil Svažić.

U Matuljima proslavljen Blagdan Krista Kralja

U Matuljima je, 23. studenog, proslavljen župni Blagdan Krista Kralja. S obzirom da je dan ranije bila sv. Cecilija, zaštitnica glazbe, župa Matulji je ove godine bila domaćinom 8. po redu susreta crkvenih zborova Opatijskog i Kastavskog dekanata. Koncelebriranu je svetu misu u 16.00 predvodio riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić. Svi su zborovi ujedinjeno pjevali sv. misu koju je skladao pokojni franjevac, otac Ivo Peran. Već po tradiciji, i ove je godine crkva Krista Kralja bila pretijesna za sve župljane koji su došli proslaviti svoj blagdan. Nakon euharistijskog slavlja nastupilo je 15 zborova iz ovih dekanata, svaki sa po dvije skladbe.
Uz ostale zborove nastupio je i naš župni zbor.

Postavljen novi razglas u crkvi

Poduzeće RI-EL darovalo je našoj crkvi novi razglas.

Tiskani su katolički kalendari za 2004. godinu

Kao i svake godine naša župa tiska 12-lisne i jednolisne katoličke kalendare.
Za 2004. godinu 12-lisni kalendar tiskan je sa fotografijama Svetog Oca za vrijeme njegova posjeta Rijeci, te jednolisni sa motivom proglašenja zagrebačkog nadbiskupa Josipa Bozanića kardinalom.

Kalendare možete nabaviti po cijeni od 10 Kn za 12-lisni i 1 Kn za jednolisni u župnom uredu ili nakon Sv. Mise u sakristiji.


12-lisni kalendar (naslovnica)


jednolisni kalendar (detalj)

Kapelica u kući Ive Robića

Uređena je nova kapelica u kući poznatog pjevača Ive Robića, u Ičićima, te je predstavljena javnosti i blagoslovljena u nedjelju 16. studenog.. Poznati hrvatski Mister Morgen, svoju je kuću u dogovoru sa suprugom Martom, pred svoju smrt darovao Riječkoj nadbiskupiji s nakanom da se u njoj otvori sakralni objekt za župu Ičići. Kapelica je posvećena sv. Ivanu od Boga i prva je kapelica ili crkva posvećena tom svecu u Hrvatskoj.

Oltarnu sliku naslikao je već poznati, mladi akademski slikar iz Vrbovskog, Franjo Ferenčak, a ispred kapelice postavljen je veliki trometarski križ.

Kapelicu je blagoslovio riječki nadbiskup, mons. dr. Ivan Devčić, te ona sada služi kao privremena župna crkva za župu Ičići. Ova župa koja postoji već više od 30 godina još uvijek čeka izgradnju župne crkve koja je svakako u planu u što skorijoj budućnosti. U svojoj je propovjedi nadbiskup Devčić, tumačeći apokaliptične riječi nedjeljnog evanđelja i pobjedi dobra nad zlim, pokušao odgovoriti zbog čega je Ivo Robić ostavio svoju kuću Nadbiskupiji. «Zar to nije bilo njegovo čvrsto uvjerenje da Crkva, nadahnuta i ojačana Božjim Duhom, prednjači u borbi za dobro i istinu, za pravdu i ljubav, za život dostojan čovjeka ovdje i u vječnosti?»

Kapelica u vili Robić obnovljena je i preuređena za nepuna dva mjeseca zalaganjem rukavačkog župnika, dr. Đure Puškarića, koji ujedno upravlja župama Veprinac i Ičići. O tome koliko je zanimanja pa i znatiželje izazvala kapelica u kući poznatog pjevača, svjedoči tristotinjak ljudi koji su pratili misu u dvorištu ispred kapelice.


nadbiskup

mnoštvo vjernika

propovijed

prepuna kapelica

ZAHVALNO HRVATSKO  HODOČAŠĆE U RIM
od 06. do 09. studenog 2003.

Od 06.-09. studenog ove godine Hrvatska biskupska konferencija organizirala je ZAHVALNO HRVATSKO HODOČAŠĆE U RIM kojemu su se pridružili i hodočasnici naše župe iz Kastva i naše riječke nadbiskupije.
Hodočasnici su zahvalili papi Ivanu Pavlu II. za sve što je učinio za Hrvatsku  i čestitali mu srebrni jubilej (25 g.) pontifikata.

Ovo hodočašće je do sada prvo i najveće hodočašće hrvatskih katolika izvan Domovine nakon što je Hrvatska stekla neovisnost i međunarodno priznanje.

Manju galeriju sa hodočašća pogjedajte
ovdje.

NADBISKUP BOZANIĆ UVRŠTEN U KARDINALSKI ZBOR

U utorak 21. Listopada 2003. Hrvatska je i službeno dobila novog kardinala. Među 30 kardinala sa svih pet kontinenata i jednoga čije je ime nepoznato, koji su tijekom liturgijskog slavlja na Trgu Svetog Petra pred Kristovim namjesnikom položili zakletvu da će biti vjerni Papi u svemu sve do prolijevanja krvi (zbog toga i nose odijelo crvene boje), je i zagrebački nadbiskup Josip Bozanić, kojemu je Papa dodijelio u Rimu kao naslovnu crkvu hrvatsku nacionalnu crkvu Svetog Jeronima.

Uz kardinala Bozanića na trgu Svetog Petra okupili su se i gotovo svi biskupi iz Hrvatske između kojih i riječki nadbiskup Ivan Devčić, biskupi Bosne i Hercegovine te oko tisuću hodočasnika, posebno iz Krčke, Riječke i Zagrebačke nadbiskupije.

Svečanom činu uvrštenja u kardinalski zbor bio je nazočan i naš župnik dr. Franjo Jurčević koji je načinio i fotografije sa tog velikog događaja, a možete ih pogledati u
ovoj manjoj galeriji.

SVI SVETI I DUŠNI DAN

Svetih i blaženih je nebrojeno. Stoga je Crkva u svojoj mudrosti odredila jedan dan u godini kada se zajednički misli na sve svete i blažene, poznate i nepoznate. Ti odabranici su slika Božja, nama za primjer postavljeni. Oni su nam kod Boga snažni zagovornici kojima se možemo obraćati s punim povjerenjem. Kada njih slavimo, slavimo i Boga u njima.


SVETE MISE na blagdan SVIH SVETIH - 01. 11. 2003
U kapelici sv. Lucije na kastavskom groblju prije podne u 10 sati te poslije podne u 16 sati

SVETE MISE na dan SVIH VJERNIH MRTVIH - DUŠNI DAN - 02. 11. 2003
U župnoj crkvi i to u 8 i 11 sati, a poslije podne u 16 sati u kapelici sv. Lucije na groblju

Blagoslov kosturnice na groblju Kozala

Obnovljena kosturnica palim talijanskim vojnicima iz 1. svjetskoga rata bit će blagoslovljena na riječkom groblju Kozala na blagdan Svih Svetih, 1. studenog. Blagoslov kosturnice i svih grobova predvoditi će u 17.30, na talijanskom jeziku, naš župnik i kastavski dekan dr. Franjo Jurčević, nakon čega slijedi, u 18.00 sati sveta misa. Blagoslovu i sv. Misi će prisustvovati Predsjednik zajednice Talijana u Rijeci, gosp. Furio Radin te Talijanski konzul Roberto Pietrosanto te pripadnici talijanske manjine.

Obnovu kripte i njezina pročelja pokrenulo je i financiralo Talijansko ministarstvo obrane, uz suglasnost gradskih vlasti i Ministarstva kulture RH. Na uređenom pročelju bit će postavljena spomen ploča od istarskog kamena svim palim Riječanima. Tekst spomenika u prijevodu glasi:
«Riječanima svih vjera i rasa koji su umrli u ratu ili miru i kojima su nasilno uskraćena ljudska prava i mogućnost kršćanskog pokopa, ti, slobodan od mržnje, ovdje, za njih, zaustavi se i moli.»

KASTAVSKO GRADSKO POGLAVARSTVO DODIJELILO ŠEST STIPENDIJA

KASTAVSKO GRADSKO POGLAVARSTVO JE I OVE ŠKOLSKE GODINE 2003./2004. DODIJELILO ŠEST STIPENDIJA KAO POTPORU I POTICAJ DAROVITIM UČENICIMA.
STIPENDIJE SU DOBILI: MARIJA BAKIĆ, UČENICA 4. RAZREDA MEDICINSKE ŠKOLE,
ZVONIMIR I KREŠIMIR VIDOVIĆ, UČENICI 4. RAZREDA SALEZIJANSKE KLASIČLNE GIMNAZIJE,
SINIŠA PLASTIĆ, UČENIK 3. RAZREDA PRVE RIJEČKE HRVATSKE GIMNAZIJE,
VALENTINA JURČIĆ, UČENICA 3. RAZREDA PRVE RIJEČKE HRVATSKE GIMNAZIJE, TE
TANJA GRBAC, UČENICA 4. RAZREDA EKONOMSKE ŠKOLE "MIJO MIRKOVIĆ".

STIPENDISTIMA OD SRCA ČESTITAMO I ŽELIMO IM USPJEH!

Misijska nedjelja

Ovogodišnja Misijska nedjelja, 19. listopada u znaku je svete krunice.
Toga dana papa Ivan Pavao II proglasiti će blaženom najpoznatiju misionarku XX stoljeća, Majku Tereziju, revnu moliteljicu svete krunice i velikog svjedoka ljubavi prema bližnjemu.
Milostinja Misijske nedjelje namjenjena je za misije te potičemo sve vjernike na darežljivost

Nije bila princeza ni kraljica, ni ljepotica, slavna glumica ili pjevačica. Nije nosila modele slavnih kreatora. Bila je tiha, slabašna, niska, neugledna, jednostavna, siromašna, smežurana od bora. A ipak, njezina je "zvijezda" najjače zasjala, obasjavši svojim svjetlom cijeli svijet! Radila je među gubavcima, prljavim, zapuštenim i odbačenim ljudima, gladnom djecom, umirućima. Pomagala im, tješila ih, hranila, liječila. Živeći ono što je propovijedala, potaknula je mnoge da povjeruju kako je doista moguće "mijenjati svijet".

Čovjek je nerazuman, egocentričan.
Nije važno, ljubi ga.
Činiš li dobro, reći će da to radiš zbog sebičnih ciljeva.
Nije važno, čini dobro.
Ostvaruješ li svoje namjere, steći ćeš lažne prijatelje i istinske neprijatelje.
Nije važno, ostvaruj namjere.
Dobro koje činiš zaboravit će se sutra.
Nije važno, čini dobro.
Poštenje i iskrenost učinit će te ranjivim.
Nije važno, budi iskren i pošten.
Ono što si godinama gradio može biti uništeno u tren oka.
Nije važno, gradi.
Pomažeš li ljudima, ljutit će se.
Nije važno, pomozi im.
Daješ li svijetu bolji dio sebe, odbacit će te.
Nije važno, daj bolji dio sebe.

Maka Tereza

Zlatna medalja Ženske klape Kastav

U ŠPANJOLSKOM GRADU BARCELONI NA 6. MEĐUNARODNOM FESTIVALU FOKLORNOG PJEVANJA A CAPPELLA "EUROPA I NJEZINE PJESME" OD 17.-21. RUJNA 2003.
NAŠA JE ŽENSKA KLAPA K A S T A V OSVOJILA ZLATNU MEDALJU I 1. MJESTO U KATEGORIJI VOKALNIH ANSAMBALA.

ZLATNIM KASTAVKAMA OD SRCA ČESTITA
TAKOĐER CIJELA ŽUPA SV. JELENE U KASTVU!

Vrijedan dar župi darovao "FOTO FLASHCOPY 94"

"FOTO FLASHCOPY 94" iz Rijeke u vlasništvu gospođe Viviane Lokmer, darovao je župi Sv. Jelene u Kastvu krasni digitalni fotoaparat, marke KODAK DX6340.

Obitelji Lokmer se na tom velikom daru od srca zahvaljujemo i "FOTO FLASHCOPY 94" preporučujemo za slikanje u svim prigodama, a osobito prigodom vjenčanja."FOTO FLASHCOPY 94" možete posjetiti na stranici www.fotoflashcopy.com

ili se javiti na adresu foto@flashcopy.com

U nekim župama kastavskog dekanata dogodile su se promjene.

 Tako je iz župe sv. Mateja sa Viškova otišao dosadašnji župnik vlč. gosp. JOSIP ŠOP, a na njegovo je mjesto imenovan za župnika, vlč. gosp. IVAN ANDROIĆ MSC;

Iz župe sv. Križa sa Srdoča otišao je pater IVAN ŠTANFEL i njegov duhovni pomoćnik, pater ŽELJKO PAŠA, a na njihovo je mjesto došao za župnika vlč. gosp. BOŽO MIĆANOVIĆ. Njegov će pomoćnik biti vlč. gosp. MICHELE CITTADIONO, ovogodišnji mladomisnik;

Za župnog vikara u župi Srca Isusova na Zametu došao je pater TOMISLAV ĆURIĆ.

Onima koji odlaze od srca se zahvaljujemo za njihov rad u našem dekanatu a u novim mjestima djelovanja želimo im uspjeh. Također srdačno pozdravljamo nove svećenike našeg kastavskog dekanata i želimo im uspješan i plodonosan rad u dekanatu.

DEKAN KASTAVSKI: FRANJO JURČEVIĆ

NOVE ČASNE SESTRE NA ŽUPI

NAŠA ČASNA SESTRA KATEHISTICA AMALIJA JUKO PREMJEŠTENA JE IZ KASTVA U NOVI TRAVNIK. ČASNOJ SESTRI AMALIJI SVI ZAHVALJUJEMO NA NJENIH JEDANAEST GODINA NESEBIČNOG I POŽRTVOVNOG RADA U ŽUPI SV. JELENE U KASTVU I OD SRCA JOJ ŽELIMO USPJEŠAN RAD U NOVOM TRAVNIKU. ISTO TAKO SRDAČNO POZDRAVLJAMO NOVU ČASNU SESTRU RANKU KASALO KOJA ĆE ZAMIJENITI SESTRU AMALIJU.
UJEDNO JE U NAŠU ŽUPU DOŠLA ČASNA SESTRA DR. NELA GAŠPAR KOJA ĆE PREDAVATI NA TEOLOŠKOM FAKULTETU U RIJECI. I NJOJ ŽELIMO DOBRODOŠLICU!


lijevo nova č.s. Ranka i desno č.s. Amalija

VAŽNA OBAVIJEST ZA VJENČANJA U 2004. GODINI:

Obavještavamo sve one koji se namjeravaju vjenčati u 2004. godini da svečanih vjenčanja nema u korizmi, tj. od 25. 02. do 11. 04. 2004.

GRB GRADA KASTVA

Dana 01. kolovoza 2003. na sjedici KASTAVSKOG GRADSKOG VIJEĆA - uz temu o Prostornom planu uređenja Kastva, bila je prisutna i tema o GRBU GRADA KASTVA. Usvojen je tako prijedlog da grb Grada Kastva treba imati LIK SVETE JELENE kao svoj simbol, što potpuno odgovara povijesnom grbu Grada Kastva.

Župa Sv. Ivana Krstitelja u Delnicama

Od nedavno se na internetu nalazi Župa Sv. Ivana Krstitelja u Delnicama.

Želite li saznati više o toj župi i aktivnostima koje se tamo odvijaju posjetite njihove stranice.

Ljubaznošću njihovog webmastera gđice. Višnje Bolf stranice našeg dekanata predstavljene su u njihovoj knjizi gostiju.

Proširimo vidike, i upoznajmo delnički kraj!

Kastavsko kulturno leto 2003
koncerti u crkvi Sv. Jelene

U okviru Kastavskog kulturnog leta možete pratiti i koncerte koji se održavaju u crkvi Sv. Jelene.

Koncerti započinju u subotu 12.07. u 21.00 sat, svečanim otvaranjem 7. INTERNACIONALNOG FESTIVALA GITARE "KASTAV '03".
Program se nastavlja u srijedu 30.07 u 21.00 nastupom Ljerke Očić na orguljama.

Ovdje pogledajte komlpetan program KASTAVSKOG KULTURNOG LETA

Križ Papi u čast

Dana 19.06. na blagdan Tijelova u kastavskoj župi održana je procesija od crkve Sv. Jelene Križarice kroz selo Jurčići do križa u Rešetarima. Tom je prilikom vlč. Franjo Jurčević blagoslovio novopostavljeni križ u Rešetarima, koji je podignut u spomen trećeg posjeta Svetog Oca Hrvatskoj i njegovog boravka u Rijeci od 5. do 9. lipnja. Križ je, uz pomoć djece Grada Kastva koja su prikupila novac za njega, podignut 2. lipnja ove godine. Kako je naglasio vlč. Jurčević, tijelovske procesije kroz selo Jurčići do križa u Rešetarima ubuduće će se održavati svake godine.

Dana 27.06.2003. naš župnik Franjo Jurčević proslavio je svoj šezdeseti rođendan!

Proslavi je uz mnogobrojne uzvanike bio nazočan i riječki nadbiskup mons. Ivan Devčić u pratnji generalnog vikara Emila Svažića i tajnika Maria Gerića.

Svećenički dan Riječke nadbiskupije

Kao znak potpore i solidarnosti s vjernicima i svećenicima Kupske doline u Gorskome kotaru, Svećenički dan Riječke nadbiskupije održan je u srijedu 25. lipnja u tome dijelu nadbiskupije. Susret je započeo misnim slavljem koje je u župi Marije Magdalene u Brodu na Kupi predvodio riječki nadbiskup Ivan Devčić. Vlč. Marijan Markanović zahvalio je svim nazočnim svećenicima na dolasku u Kupsku dolinu, koja je znak potpore i solidarnosti s vjernicima i svećenicima toga kraja. Četrdesetak svećenika obišlo je crkve u Kuželju i Turkima te župnu crkvu Brod Moravice.


Dana 08. lipnja 2003. Papa slavio Sv. Misu na Delti

Ovdje pogledajte manju galeriju sa Svete Mise koju je na Delti na blagdan Duhova slavio Sveti Otac.

POBJEDA HRVATSKE SVEĆENIČKE REPREZENTACIJE

Dana 04. lipnja 2003. godine na stadionu Kantrida svećenička reprezentacija
Hrvatske pobijedila je u borbenoj igri s puno trke, reprezentaciju Italije rezultatom 4:0

Humanitarna nogometna utakmica održana je u organizaciji Caritasa Riječke nadbiskupije, HNK »Rijeka« i brojnih sponzora, a igrala se u sklopu Papinog posjeta Rijeci i Hrvatskoj. Sav prihod od prodaje ulaznica namijenjen Dječjem domu »Izvor« u Selcu.

Susret su uspješno sudili riječki suci Šime Vukić, Ivan Bebek i Dražen Volf, a na ovoj se utakmici od aktivnog suđenja oprostio Valentin Didović.

Za »vatrene« svećenike, ovom prilikom okupljene iz cijele Hrvatske, nastupili su Andrija Šarić, Darko Banfić, fra Romeo Koščak, Dražen Dukić, Ivica Zlodi, Žarko Relota, Pavao Filipović, Stipe Zeba, Stipe Gale, fra Slaven Milanović, fra Jozo Jukić, Mijo Rak, o. Alojzije Ćubelić, Luka Lucić, Ante Kutleša, fra Tomislav Hrstić, Krešimir Žinić, Branko Koretić, Ivica Stanko, Kristijan Zeba i Josip Blažon, koji je postigao sva četiri pogotka za hrvatske svećenike. Slavljeničku momčad predvodili su izbornik Krešimir Žinić, trener Ivan Gudelj i pomoćni trener Mladen Romić.

DANA 22. SVIBNJA 2003. NA SVOME PUTU PO ISTRI NAŠU JE ŽUPU POSJETILA VELIKA GRUPA (OKO 100) UČENIKA OSNOVNE ŠKOLE IZ VOJNIĆA NA ČELU SA SVOJOM RAVNATELJICOM, GOSPOĐOM JAGODOM RADOMILJAC I NASTAVNICIMA ISTE ŠKOLE KOJI SU BRINULI O TOJ DJECI. BILA JE TO VELIKA RADOST ZA NAŠU ŽUPU, A POGOTOVO SMO BILI DIRNUTI NJIHOVIM LIJEPIM PONAŠANJEM I ODGOJENOŠĆU. NADAMO SE DA SU I ONI BILI RADOSNI ŠTO SU VIDJELI GRAD KASTAV.

MEĐUNARODNA HUMANITARNA NOGOMETNA UTAKMICA SVEĆENIČKIH REPREZENTACIJA

Dana 04. lipnja u 19 sati na stadionu KANTRIDA u Rijeci  održati će se MEĐUNARODNA HUMANITARNA NOGOMETNA UTAKMICA SVEĆENIČKIH REPREZENTACIJA HRVATSKE I ITALIJE. To će biti još jedno lijepo događanje u oči trećeg papinog dolaska u Hrvatsku i njegovog petodnevnog boravka u Rijeci!

Sav prihod ove utakmice namijenjen je Dječjem domu "Izvor" u Selcu. Ulaznice se mogu nabaviti i u našem župnom uredu po cijeni od 10 i 15 kn.

Papina slika

Papinu sliku - ulje na platnu 100x50 - na dan Krizme darovao je riječkoj nadbiskupiji jedan od najpoznatijih hrvatskih slikara, gosp. Andrija Zacero koji živi u Kastvu. Sliku je poklonio na spomen trećeg dolaska svetog Oca Pape Hrvatskoj.

Pogreb stožernog generala hrvatske vojske Janka Bobetka - detalji sa oproštaja iz Zagreba.

 Na dvije fotografije ispod detalji su sa posjeta male delagacije iz Kastva generalu Janku Bobetku.

Detalji sa pogreba Generala Janka Bobetka 02. 05. 2003. godine
U posjeti kod generala Bobetka 25. 09. 2002. godine

Novi mali ministranti

Naša župna zajednica bogatija je za dvoje novih ministranata: Mihovil Šandro koji je prvi puta ministrirao na Veliku Subotu, 19. travnja 2003. u 20sati i mala Lucijana Štefančić koja je prvi puta ministrirala na Bijelu nedjelju, 27. travnja 2003. na Misi u 11 sati. Novim prinovama našeg ministranstskog zbora od srca čestitamo!

Uskrs, 20. travnja 2003. - krštenje odraslih

Na Uskrs, 20. travnja 2003. kršteno je pod Sv. Misom u 11 sati  21 odrasla osoba, a po prvi puta je sv. Pričest primilo istoga dana 42 odraslih. Svima od srca čestitamo!

PROSLAVA VELIKOG TJEDNA 2003.

Ovdje pogledajte manju galeriju slika sa proslave Velikog četvrtka i Velikog petka 2003. godine

DIO UGOĐAJA SA CVJETNICE U KASTVU 13. 04. 2003.

Ovdje pogledajte manju galeriju slika sa proslave Cvjetnice

GRUPA ODRASLIH KOJI SE U NAŠOJ ŽUPI PRIPREMAJU ZA KRŠTENJE (NJIH 21), PRVU SV. PRIČEST (42) I SAKRAMENAT KRŠĆANSKE ZRELOSTI ILI KRIZMU (45).

Svi koji žele pisati maloj Ivani koju od milja zovemo Ivančica (možda buduća webmasterica), mogu to učiniti na e-mail: ivana@pleskina.com

Dana 31. ožujka 2003. našim webmasterima: gospođi Sanji i gospodinu Davoru Pleskini rodila se kćerka IVANA. Od srca im čestitamo a maloj Ivani želimo dobrodošlicu u domovinu Hrvatsku i u ovaj naš svijet!

Dana 29. ožujka 2003. u Narodnom domu u Buzetu gdje je održan 6. Festival istarskih klapa pod nazivom "PIVAJUĆI SVA SMO BLAGA STEKLI",

ženska klapa   K A S T A V

pjesmama: "GALIOTOVA PESAN" i "MISEČINA" osvojila je prvo mjesto. Od srca čestitamo pobjednicama iz Kastva!

MINISTRANTI KASTAVSKOG I OPATIJSKOG DEKANATA NA ZAJEDNIČKOM SUSRETU

Naši ministranti bili su najbrojniji na skupu

POVODOM DOLASKA SV. OCA PAPE RIJECI I HRVATSKOJ, PRIPREMAJU SE RAZNE GRUPE VJERNIKA. TAKO SU DANA 29. OŽUJKA 2003. PRVI NA OKUPU BILI MINISTRANTI KASTAVKOG I OPATIJSKOG DEKANATA. SUSRET JE ODRŽAN U PROSTORIJAMA BOGOSLOVIJE UZ SVESRDU POMOĆ POGLAVARA I BOGOSLOVA.

PROLJETNA SKUPŠTINA SVEĆENIKA RIJEČKE NADBISKUPIJE ODRŽANADANA 24.03.2003 U LOVRANU

NA SKUPŠTINI SU BILI PRISUTNI GOTOVO SVI SVEĆENICI RIJEČKE NADBISKUPIJE. GLAVNA JE TEMA BILA U VEZI SA DOLASKOM SV. OCA PAPE IVANA PAVLA II NAŠOJ NADBISKUPIJI I HRVATSKOJ. TO JE NJEGOVO JUBILARNO 100-TO PUTOVANJE IZVAN ITALIJE I TREĆE U HRVATSKU. OVO ĆE BITI POD SNAŽNIM NAGLASKOM NA VAŽNOST OBITELJI.

POTRESNO SVJEDOČANSTVO DVOJICE BIVŠIH OVISNIKADana 23. ožujka 2003. u Kastvu za vrijeme nedjeljnjih sv. Misa svoje su teško iskustvo u paklu droge potresno ispričali gosp. Sergio (prvi do župnika) iz Italije i gosp. Tomek (iz Poljske). Obojica su članovi grupe Cenacolo iz Novigrada.

U Kastvu počelo čitanje Novog Zavjeta

Dana 17. 03. 2003. počelo je čitanje Novog Zavjeta u našoj župnoj crkvi. Čitaju uglavnom ovogodišnji krizmanici ili pak njihovi roditelji. Preporučeno je da ili slušaju ili čitaju a još bolje: i jedno i drugo!
Ovdje pogledajte raspored čitanja Novog Zavjeta.

U čitanje Novog Zavjeta uključili su se i roditelji krizmanika.


U Kastvu održan međudekanatski susret katoličke mladeži

Dana 15.03.2003. održan je u Kastvu međudekanatski susret katoličke mladeži prvostolnog riječkog, trsatskog i kastavskog dekanata. Bio je to posljednji međudekanski susret i u smislu priprema za opći susret katoličke mladeži koji će se održati u gradu Bakru dana 12. 04. 2003. sa početkom u 10 sati.

Skup je počeo okupljanjem mladeži ispred prostora crkve, te malom okrijepom krafnama i sokom
Okupljenu mladež u crkvi je pozdravio vlč. Dalibor Božić, kateheta za srednjoškolce i studente zajedno sa domaćinom kastavskim dekanom dr. Franjom Jurčevićem, nakon čega je otpjevana uvodna pjesmama uz pratnju orguljama kojima ravna g. Ivan Paulić

Nakon skupa u crkvi, mladež je nastavila s radom po skupinama u kastavskoj O.Š. "Milan Brozović". Ovom se prigodom župnik i dekan Kastva od srca zahvaljuje ravnateljici škole "Milan Brozović" iz Kastva, gospođi Jadranki Cetina na ustupanju učionica za rad grupa, gradonačelnici Grada Kastva, gospođi Sonji Brozović-Cuculić te komunalnom redaru Grada Kastva, gospodinu Daliboru Guščiću, vatrogascima i Turističkoj zajednici Grada Kastva.

Napose zahvaljujemo radnicima iz kuhinje LUKE RIJEKA koji su obilno i ukusno pripremili grah! Lijepa hvala svima koji su dali svoj doprinos da sve bude lijepo i dobro!


Predstavljanje prvopričesnika

Dana 09. 03. 2003. pod sv. misom u 11 sati predstavljeni su ovogodišnji prvopričesnici.


Kršteni blizanci Butković

Dana 09. 03 2003. kršteni su blizanci Ana i Teo Butković. Na slici su sa tatom, mamom, kumama i sekom Enom.


Nadbiskup dr. Ivan Devčić krstio dvoje djece u našoj župi

Dana 02. ožujka 2003. riječki nadbiskup dr. Ivan Devčić pod sv. misom u 11 sati krstio je četvrto dijete obitelji Josipa i Mirjane Markovć, maloga Ivana, te drugo dijete oitelji Krešimira i Ivane Peranić, malu Janu.

Ujedno se nadbiskup susreo sa obitelji Blažeković čijeg je maloga Luku krstio 01. rujna 2002.

Povodom krštenja Ivana Markovića i Jane Peranić, nadbiskup se susreo sa gđom Darinkom Rubeša koja u 91. godini života još uvijek redovito dolazi na nedjeljne sv. mise.


Članovi Tehničko prometnog pododbora

Dana 27. 02. 2003. na Trsatu je održan sastanak Tehničko prometnog pododbora.


Održana prva sjednica Tehničko - prometnog pododbora

U Nadbiskupskom domu u Rijeci, 20. veljače, pod predsjedanjem voditelja pododbora dr. Franje Jurčevića i voditelja tajništva organizacijskog odbora fra Serafina Sabola održana je prva sjednica Tehničko - prometnog pododbora.
Pored spomenutih predsjedatelja sjednici su nazočili slijedeći članovi: vlč. Petar Zeba, vlč. Ivan Brnić, vlč. Sanjin Francetić, gosp. Srđan Škunca, gosp. Nikola Modrić, gosp. Darko Kralj, gosp. Robert Mišan, gosp. Nikola Mendrila i gosp. Ratko Crnjak.

Kao najzahtijevniji zadatak pododbora nametnulo se pitanje tehničkog rješenja liturgijskog prostora gdje bi Sveti Otac, na blagdan Duhova, predvodio svečano euharistijsko slavlje te podjela prostora za različite vjerničke skupine. Nadalje bilo je govora i o ustroju prijevoza vjernika do mjesta susreta sa Papom, preustroju regulacije cestovnog prometa u samom Gradu te o parkirališnim mjestima za autobuse sa hodočasnicima. Istaknuto je i to kako je najidealniji način dolaska hodočasnika brodovima i vlakovima koji će ih dovoziti gotovo do mjesta slavlja.

Slijedeći sastanak Pododbora zakazan je za 27. veljače.


OSNOVAN ODBOR ZA PRIPREMU POHODA SVETOG OCA REPUBLICI HRVATSKOJ I GRADU RIJECI

Dana 12. veljače 2003. godine u Nadbiskupskom domu u Rijeci, održana je konstituirajuća sjednica Odbora Riječke metropolije, Grada Rijeke i Primorsko - goranske županije za pripremu pohoda pape Ivana Pavla II. Republici Hrvatskoj i našem gradu Rijeci. Osnovani Odbor sastoji se od KOORDINACIJSKOG i ORGANIZACIJSKOG odbora.

Organizacijski odbor u sebi sadrži i sedam pododbora:

1. Liturgijski
2. Pastoralni
3. Tehničko - prometni
4. Protokolarni
5. Tiskovno - propagandni
6. Medicinsko - sanitetski
7. Financijski

U osnivanju je još i Počasni odbor koji bi uskoro trebao biti imenovan.

Za voditelja Tehničko - prometnog odjela izabran je naš župnik dr. Franjo Jurčević.
Čestitamo mu na tom izboru i želimo uspjeh u obavljnju te odgovorne funkcije.


Karolina Šturm u TV emisiji Turbo Limach Show

Naša župljanka Karolina Šturm učenica 4a razreda O.Š. Milan Brozović u Kastvu dana 15. 02. 2003. godine nastupila je u TV emisiji Turbo Limach Show sa pjesmom "Ennen sua" ("Neka mi ne svane"), koju je otpjevala na finskom jeziku. Bravo, Karolina!


Led

Led na zgradi gradske uprave u Kastvu.


Novi tepih u crkvi

Novi tepih koji krasi našu crkvu darovala je obitelj Marelja iz Spinčići (Kastav). Srdačno im se zahvaljujemo.


Postavljanje križa u Rubešima

Dana 23. siječnja 2003. završen je i postavljen križ u Rubešima.